Η διατροφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η υψηλή χοληστερόλη ορίζεται ως η υπερβολική παρουσία λιπαρών ουσιών στο αίμα, πράγμα που είναι σε θέση να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, αφού συμβάλλει στη σταδιακή δημιουργία φραγών στα αιμοφόρα αγγεία.
Συνεπώς, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ιατρικά επείγοντα περιστατικά, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.
Η διατροφή είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης. Ιδιαίτερα, η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τη χοληστερόλη. Στον αντίποδα, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι σε θέση να συμβάλλουν στη μείωσή της.
Δείτε ακόμα: Ρίξε την χοληστερίνη σου με αυτό το «θαυματουργό» σνάκ
Το φρούτο «βάλσαμο» για τη χοληστερόλη
Τα μήλα είναι φρούτα με υψηλή θρεπτική αξία, περιέχουν το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C, καθώς και χαλκό, βιταμίνη Κ και Ε. Ένα μήλο την ημέρα είναι μια εξαιρετική συνήθεια για την υγεία της καρδιάς, καθώς η πηκτίνη συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, ενώ οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα μήλα συνδέονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Ως εκ τούτου, η κατανάλωση δύο μήλων ημερησίως μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Παράλληλα, η καθημερινή κατανάλωση μήλων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.
Αυτό το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με εκείνο που παρατηρείται σε άλλες τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως το κόκκινο κρασί και το τσάι.
Δείτε ακόμα: Χοληστερίνη: Πότε πρέπει να κάνουμε τις πρώτες εξετάσεις
Φαίνεται, λοιπόν, πως η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» έχει βάση, αφού τα μήλα είναι πλούσια σε μια κατηγορία φλαβονοειδών που ονομάζονται προκυανιδίνες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).
Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα μήλα ενδέχεται να προσφέρει προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, καθώς και να υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.
Η φλούδα και ο πυρήνας του μήλου είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος διαλυτής φυτικής ίνας που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα -ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Δείτε ακόμα: Πώς θα μειώσετε ζάχαρο και χοληστερίνη πίνοντας αυτόν τον χυμό