Καρδιολόγος αποκαλύπτει τι πρέπει να κόψετε άμεσα εάν έχετε χοληστερίνη, είτε παίρνετε φάρμακα είτε όχι.
Το έμφραγμα και τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για τους ενήλικες στις Η.Π.Α. εδώ και έναν αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να πεθάνει από καρδιοπάθεια, και όχι όλοι είναι ελεγχόμενοι.
Δείτε Χοληστερίνη και αυγά: Νέα μελέτη «γκρεμίζει» όσα μας έλεγαν
Ωστόσο, η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και ο έλεγχος όσων μπορούμε, όπως η διαχείριση της υψηλής χοληστερίνης, είναι κρίσιμης σημασίας.
Τα φάρμακα είναι μια επιλογή. Όμως, ο Dr. Patrick Kee, MD, Ph.D., καρδιολόγος στο Vital Heart & Vein στο Χιούστον, εξηγεί ότι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής — όπως η διατροφή — είναι ζωτικής σημασίας, είτε παίρνεις φάρμακα για τη χοληστερίνη είτε όχι. Και τα καλά νέα;
«Ακόμα και μικρές προσαρμογές στη διατροφή μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη μακροπρόθεσμα, υπογραμμίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της αυτοφροντίδας στη διαχείριση της χοληστερίνης και στη μείωση του κινδύνου εμφραγμάτων και εγκεφαλικών,» τονίζει ο Dr. Kee.
Όμως, διάφοροι παράγοντες μπορούν να δυσκολέψουν ακόμα και τις μικρές διατροφικές αλλαγές, και μπορεί άθελά σου να καταναλώνεις τροφές που επιβαρύνουν την καρδιά. Οι καρδιολόγοι αποκαλύπτουν τη νούμερο ένα συνήθεια που πρέπει να σταματήσεις εάν έχεις υψηλή χοληστερίνη.
Η Νο1 συνήθεια που θέλουν οι καρδιολόγοι να κόψεις εάν έχεις υψηλή χοληστερίνη
Οι καρδιολόγοι προειδοποιούν όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη να μην αγνοούν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.
«Παρατηρούμε σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας με αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών,» προειδοποιεί ο Dr. Bradley Serwer, MD, επεμβατικός καρδιολόγος και επικεφαλής ιατρός της VitalSolution.

Σύμφωνα με το parade.com, η έρευνα δείχνει ότι τα κορεσμένα λιπαρά επηρεάζουν περισσότερο τα επίπεδα χοληστερίνης από ό,τι η χοληστερίνη από τη διατροφή, αν και αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά — τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (όπως το ελαιόλαδο), που παραμένουν υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να ωφελήσουν την καρδιά. Ωστόσο, τα κορεσμένα λιπαρά (που στερεοποιούνται σε θερμοκρασία δωματίου) αυξάνουν τον κίνδυνο χοληστερίνης και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
«Τα κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα όπως κόκκινα κρέατα και πλήρη γαλακτοκομικά, παρακινούν το συκώτι να παράγει περισσότερο LDL — την ‘κακή’ χοληστερίνη — στο αίμα,» εξηγεί η Dr. Bhavna Suri, MD, καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη. Αυτή η LDL μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να προκαλέσει αθηροσκλήρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να περιορίζουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από 6% των ημερήσιων θερμίδων — δηλαδή περίπου 13 γραμμάρια την ημέρα για διατροφή 2.000 θερμίδων.
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ελέγξεις τα κορεσμένα λιπαρά
Ο Dr. Jeffrey Carstens επισημαίνει ότι το να περιορίσεις τα κορεσμένα λιπαρά είναι δύσκολο, ακόμα και με ιατρικές συστάσεις, γιατί περιέχονται σε πολλές αγαπημένες τροφές — από fast food μέχρι παγωτά και αρτοσκευάσματα.
«Οι ετικέτες τροφίμων μπορούν να παραπλανούν,» προσθέτει ο Dr. Kee. Ένα προϊόν με ένδειξη “χαμηλό σε λιπαρά” μπορεί να περιέχει πολύ κορεσμένο λίπος ή να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή νάτριο.
Επιπλέον, η έμφαση στη λήψη πρωτεΐνης οδηγεί πολλούς στο να καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας, πλούσιο και σε κορεσμένα λιπαρά. Και φυσικά, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής οδηγούν σε πιο επεξεργασμένες, έτοιμες τροφές.
Δείτε Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε αν έχετε χοληστερίνη
Πώς να περιορίσεις τα κορεσμένα λιπαρά
Παρότι είναι δύσκολο, οι καρδιολόγοι επιμένουν πως αξίζει:
- Δώσε προτεραιότητα σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Τροφές με πολλές φυτικές ίνες (όπως μήλα, χόρτα, κινόα) προάγουν τον κορεσμό και αντικαθιστούν τα πιο λιπαρά τρόφιμα.
- Επίλεξε άπαχη ή φυτική πρωτεΐνη. Στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, ψάρια και όσπρια. Προτίμησε άπαχα κομμάτια κρέατος ή εφάρμοσε μια μέρα χωρίς κρέας την εβδομάδα.
- Αντικατάστησε τα κορεσμένα με πιο υγιεινά λιπαρά. Αντί για βούτυρο ή λάδι καρύδας, προτίμησε ελαιόλαδο ή αβοκάντο.
- Γίνε “ντετέκτιβ” στις ετικέτες τροφίμων. Κοίτα το πίσω μέρος της συσκευασίας. Πρόσεχε προϊόντα με πάνω από 1 γραμμάριο κορεσμένων λιπαρών ανά 100 θερμίδες.
- Περιορίστε το φαγητό έξω. Οι σπιτικές επιλογές σε βοηθούν να ξέρεις τι τρως. Το μαγείρεμα στο σπίτι είναι καλύτερο για την καρδιά (και για το πορτοφόλι!).













