Τα λάθη που κάνεις όταν μετράς το σάκχαρο και αλλοιώνουν τις ενδείξεις

Μετράς σωστά το σάκχαρο σου; Οι παγίδες που «πειράζουν» τις ενδείξεις

σάκχαρο

Η δυνατότητα να μετρά κανείς το σάκχαρο στο σπίτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» για όσους ζουν με διαβήτη ή βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο. Ωστόσο, παρότι τα μηχανάκια μέτρησης έχουν γίνει πολύ πιο αξιόπιστα και εύχρηστα, μικρά καθημερινά λάθη μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένες ενδείξεις — και μάλιστα χωρίς να το καταλάβεις.

Η σωστή μέτρηση δεν αφορά μόνο το τρύπημα του δαχτύλου, αλλά μια σειρά από μικρές διαδικασίες που επηρεάζουν άμεσα την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Παρακάτω θα δεις τα πιο συνηθισμένα λάθη, αλλά και το πώς μπορείς να τα αποφύγεις.

σάκχαρο

Δεν πλένεις ή στεγνώνεις καλά τα χέρια σου

Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι η μέτρηση με άπλυτα ή υγρά χέρια. Υπολείμματα από φαγητά, σαπούνι, λοσιόν ή ιδρώτα μπορούν να «ανακατευτούν» με τη σταγόνα του αίματος και να ανεβάσουν τεχνητά τις τιμές.

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα ζάχαρης από ένα φρούτο ή ένα γλυκό μπορεί να δώσει ένδειξη πολύ πιο υψηλή από την πραγματική. Πλύνε τα χέρια με χλιαρό νερό και σαπούνι και φρόντισε να τα στεγνώσεις πολύ καλά.

Χρησιμοποιείς την πρώτη σταγόνα αίματος

Η πρώτη σταγόνα μπορεί να περιέχει ιδρώτα ή υπολείμματα από την επιφάνεια του δέρματος.

Οι ειδικοί συχνά προτείνουν να σκουπίζεις την πρώτη σταγόνα με ένα βαμβάκι και να χρησιμοποιείς τη δεύτερη για πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Πιέζεις υπερβολικά το δάχτυλο

Όταν πιέζεις δυνατά για να «βγάλεις» αίμα, μπορεί να αναμειχθεί με υγρά των ιστών, αλλοιώνοντας την τιμή του σακχάρου. Είναι καλύτερο να αφήσεις τη συσκευή (lancet) να κάνει τη δουλειά της και να τρίψεις ελαφρά το δάχτυλο πριν το τρύπημα για καλύτερη κυκλοφορία.

Χρησιμοποιείς ληγμένες ή εκτεθειμένες ταινίες

Οι ταινίες αντίδρασης είναι ευαίσθητες στην υγρασία, τη θερμότητα και την ημερομηνία λήξης. Ανοιχτές ή ληγμένες ταινίες μπορούν να δώσουν εντελώς λάθος αποτελέσματα. Έλεγξε την ημερομηνία πριν από κάθε χρήση και φύλασσε το κουτάκι καλά κλειστό σε δροσερό σημείο.

Δεν βαθμονομείς το μετρητή (όταν απαιτείται)

Ορισμένα παλαιότερα μηχανάκια απαιτούν βαθμονόμηση πριν την πρώτη χρήση ή κάθε φορά που ανοίγεις νέο κουτί ταινιών.
Αν η συσκευή δεν είναι ρυθμισμένη σωστά, οι μετρήσεις μπορεί να αποκλίνουν κατά δεκάδες μονάδες.

Μετράς αμέσως μετά το φαγητό ή την άσκηση χωρίς σωστό χρονισμό

Ο χρόνος μέτρησης παίζει τεράστιο ρόλο. Μετρήσεις αμέσως μετά το φαγητό μπορούν να φαίνονται υπερβολικά αυξημένες, ενώ μετά την άσκηση το σάκχαρο συχνά πέφτει προσωρινά.

Ακολούθησε πάντα τις οδηγίες του γιατρού σου για το πότε ακριβώς πρέπει να γίνεται η μέτρηση (νηστικός, 2 ώρες μετά το φαγητό κ.λπ.).

Κάνεις μέτρηση όταν είσαι αφυδατωμένος

Η αφυδάτωση μπορεί να συμπυκνώσει το αίμα και να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές. Βεβαιώσου ότι έχεις πιει αρκετό νερό, ειδικά αν έχεις περάσει ώρες χωρίς υγρά ή μετά από έντονη εφίδρωση.

Δες εδώ τι πρέπει να κάνεις όταν παθαίνεις ξαφνικά υπογλυκαιμία

σάκχαρο

Χρησιμοποιείς το ίδιο δάχτυλο ή την ίδια βελόνα πολλές φορές

Η υπερβολική χρήση στο ίδιο δάχτυλο μπορεί να δημιουργήσει σκληρύνσεις και να δυσκολέψει την ακριβή μέτρηση. Επίσης, η χρήση βελόνας πάνω από μία φορά μειώνει τη διάτρηση και αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης. Να αλλάζεις βελόνα κάθε φορά και να εναλλάσσεις δάχτυλα.

Δεν φυλάσσεις σωστά το μηχάνημα και τις ταινίες

Υγρασία, ζέστη, καταιγίδες σκόνης ή ακόμη και το να ξεχάσεις το μετρητή στο αυτοκίνητο μπορούν να επηρεάσουν τις ενδείξεις.
Οι συσκευές πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό, ξηρό μέρος και πάντα μέσα στη θήκη τους.

Η μέτρηση του σακχάρου είναι μια καθημερινή συνήθεια που απαιτεί μικρή αλλά σωστή προετοιμασία. Κάθε ένα από τα παραπάνω λάθη μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, ωστόσο όλα μαζί μπορούν να αλλοιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματά σου.

Με λίγη προσοχή, καθαριότητα και σωστή χρήση του εξοπλισμού, μπορείς να έχεις αξιόπιστες μετρήσεις που αντανακλούν πραγματικά τη γλυκόζη σου και βοηθούν τον γιατρό σου να παρακολουθεί καλύτερα την υγεία σου.

Δείτε εδώ τις τροφές που ρίχνουν άμεσα το σάκχαρο

Δημήτρης Αλεξόπουλος Αρχισυντάκτης & Ειδικός Εργασιακών/Κοινωνικών Παροχών
Ο Δημήτρης Αλεξόπουλος είναι Αρχισυντάκτης στο E-HowTo.gr, με πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας. Εξειδικεύεται σε Επιδόματα και Κοινωνικές Παροχές (ΟΠΕΚΑ), Εργασιακά Θέματα, Ψηφιακές Υπηρεσίες (gov.gr) και διαδικασίες ΔΥΠΑ/e-ΕΦΚΑ. Μετατρέπει τη γραφειοκρατία σε απλούς οδηγούς, διασταυρώνοντας τις πληροφορίες με ΦΕΚ και εγκυκλίους για έγκυρη και ασφαλή ενημέρωση.