Ο σακχαρώδης διαβήτης -ή όπως συχνά λέγεται «το ζάχαρο»- είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συχνά χωρίς καν να το γνωρίζουν.
Παρότι μπορεί να μην έχει άμεσα συμπτώματα, η έγκαιρη διάγνωση και σωστή διαχείρισή του είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.
Όσοι έχουν ανεβασμένο ζάχαρο πρέπει να καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές και να αποφεύγουν άλλες, προκειμένου να παραμένει ελεγχόμενο το σάκχαρό τους.
Δείτε ακόμα: Πώς θα ρίξετε χοληστερίνη και σάκχαρο τρώγοντας αυτά τα 3 όσπρια
Σάκχαρο: Οι 8+1 τροφές που το ρίχνουν άμεσα
Φρούτα: Τα φρέσκα φρούτα όπως τα μήλα, τα μούρα και τα εσπεριδοειδή έχουν χαμηλό GI λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό και φυτικές ίνες.
Οφέλη: Συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 και καλύτερη διαχείριση του σακχάρου.
Ξηροί Καρποί: Πλούσιοι σε φυτικές ίνες και με χαμηλό GI. Περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης και ακόρεστων λιπαρών οξέων.
Οφέλη: Σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Όσπρια: Φασόλια, μπιζέλια, ρεβίθια και φακές έχουν χαμηλό GI και είναι πηγές φυτικών ινών και πρωτεΐνης.
Οφέλη: Βοηθούν στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου λόγω των σύνθετων υδατανθράκων και της υψηλής θρεπτικής τους πυκνότητας.
Δημητριακά Ολικής Αλέσεως: Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα. Ενδεικτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν το σιτάρι ολικής αλέσεως και τη σίκαλη.
Οφέλη: Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Γλυκοπατάτες: Εναλλακτική με χαμηλότερο GI σε σύγκριση με τις κανονικές πατάτες. Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α και C.
Οφέλη: Βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου.
Βρώμη: Έχει χαμηλό GI και περιέχει βήτα-γλυκάνες που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου.
Οφέλη: Μειώνουν τις αποκρίσεις γλυκόζης και ινσουλίνης μετά τα γεύματα και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Ψάρι: Ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός και σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Οφέλη: Συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 και καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.
Γιαούρτι: Χωρίς ζάχαρη, αποτελεί υγιεινό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Οφέλη: Τα προβιοτικά στο γιαούρτι βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου και στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.
Σκόρδο: Βελτιώνει την ευαισθησία και την έκκριση της ινσουλίνης.
Οφέλη: Συμπληρώματα σκόρδου μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα.
Δείτε ακόμα: Πώς αυτό το βότανο βοηθάει στον σακχαρώδη διαβήτη
Επιπρόσθετα, το πράσινο τσάι αλλά και το ξίδι μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.