Ξεχνάς το μοσχάρι! Το κρέας με διπλάσιο σίδηρο και ελάχιστες θερμίδες (Και το λάθος στο ψήσιμο)

Θα είμαι ειλικρινής: Την πρώτη φορά που επιχείρησα να μαγειρέψω βουβαλίσιο κρέας, έκανα ένα κλασικό λάθος. Το αντιμετώπισα σαν να ήταν μοσχάρι, το άφησα στη φωτιά την ίδια ώρα και... το αποτέλεσμα ήταν αρκετά στεγνό. Το μάθημα το πήρα με τον δύσκολο τρόπο: το βουβάλι δεν έχει το ενδομυϊκό λίπος που έχει το μοσχάρι, γι' αυτό είναι τόσο υγιεινό, αλλά θέλει «σεβασμό» στο ψήσιμο.

Ξεχνάς το μοσχάρι! Το κρέας με διπλάσιο σίδηρο και ελάχιστες θερμίδες (Και το λάθος στο ψήσιμο)

Αν όμως το πετύχεις σωστά; Η γεύση του είναι ανώτερη, πιο «καθαρή» και η διατροφική του αξία δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο στο κρεοπωλείο.

Αν λοιπόν είσαι λάτρης του κρέατος αλλά σε απασχολούν τα λιπαρά, η χοληστερίνη ή απλώς αναζητάς μια πηγή καθαρής, ποιοτικής πρωτεΐνης, τότε το βουβαλίσιο είναι το «μυστικό» που πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου.

Κάποτε το συναντούσες σπάνια, κυρίως στη Λίμνη Κερκίνη και σε παραδοσιακά εστιατόρια. Σήμερα όμως, έχει γίνει διατροφική τάση —και όχι άδικα.

Δείτε ακόμα: Πόση ώρα μπορεί να μείνει το ωμό κρέας εκτός ψυγείου

Πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και με λιγότερη χοληστερίνη από τα περισσότερα κρέατα (ναι, ακόμη και από το κοτόπουλο!), αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους χωρίς να στερούνται τη γεύση.

Οι διατροφολόγοι το συστήνουν ανεπιφύλακτα, ειδικά σε αθλητές και άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, καθώς η περιεκτικότητά του σε σίδηρο είναι εντυπωσιακή.

Δείτε ακόμα: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις όταν βάζεις κρέας στην κατάψυξη (βίντεο)

Ξεχνάς το μοσχάρι! Το κρέας που έχει διπλάσιο σίδηρο και λιγότερες θερμίδες

Γιατί το βουβαλίσιο κερδίζει το μοσχάρι στα σημεία

Οι λάτρεις του κρέατος τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει στροφή στις επιλογές τους και πλέον επιλέγουν φανατικά το βουβαλίσιο. Δεν είναι μόδα, είναι θέμα αριθμών και υγείας:

  • Λιγότερα Λιπαρά: Προσφέρει λιγότερα συνολικά λιπαρά σε σχέση με το βοδινό.
  • Θερμίδες & Χοληστερίνη: Αποδίδει σημαντικά λιγότερες θερμίδες και χοληστερίνη σε σχέση με τα άλλα είδη κρέατος.
  • Σίδηρος: Το μεγάλο του «όπλο». Έχει σχεδόν διπλάσιο σίδηρο από το μοσχάρι, κάνοντάς το βόμβα ενέργειας.

Μάλιστα, έχει λιγότερα λίπη και χοληστερόλη ακόμη και από το κοτόπουλο! Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια βουβαλίσιου κρέατος έχουν μόλις 130 θερμίδες, την ώρα που η αντίστοιχη ποσότητα για το βόειο κρέας μπορεί να φτάσει τις 260-300 θερμίδες.

Δείτε ακόμα: Το ν. 1 κόλπο για να ξεπαγώσετε το κρέας σε χρόνο ρεκόρ

Μαγειρεμένο βουβαλίσιο κρέας

Πόση πρωτεΐνη παίρνεις ανά 100 γραμμάρια

Αν γυμνάζεσαι ή μετράς τα μάκρος σου, δες τα νούμερα ανά 100 γραμμάρια:

  • Κιλότο (με κόκκαλο): 2g λίπος, 113 θερμίδες, 21g πρωτεΐνη.
  • Νουά: 2g λίπος, 116 θερμίδες, 22g πρωτεΐνη.
  • Φιλέτο (χωρίς κόκκαλο): 2g λίπος, 122 θερμίδες, 23g πρωτεΐνη.

Το δικό μου tip; Επειδή ακριβώς έχει τόσο χαμηλό λίπος, όταν το μαγειρεύετε (ειδικά σε μπιφτέκι ή μπριζόλα), αφαιρέστε το από τη φωτιά λίγο νωρίτερα από ό,τι θα κάνατε με το μοσχάρι. Έτσι θα παραμείνει ζουμερό.

Δείτε ακόμα: Το φρούτο που «κοντράρει» το κρέας σε πρωτεΐνη

Κατερινά Σκλάβου
Η Kate Sklavou είναι Συντάκτρια Ευεξίας στο E-HowTo.gr, με ιδιαίτερο πάθος και εμπειρία στον χώρο της γυμναστικής και της ισορροπημένης διατροφής.Εξειδίκευση & Εμπειρία:Γράφει για διατροφή, άσκηση και ευεξία, μετατρέποντας την πρακτική της εμπειρία σε απλά, ασφαλή βήματα: ισορροπημένα γεύματα, γρήγορες προπονήσεις στο σπίτι, έξυπνες συνήθειες για ενέργεια και καλή διάθεση.Παράλληλα, καλύπτει θέματα ομορφιάς, μόδας και στυλ (Lifestyle).Μεθοδολογία & Trust (Πολιτική Ασφάλειας):Επειδή καλύπτει θέματα Υγείας (Διατροφή), δουλεύει με αυστηρή τεκμηρίωση από έγκυρες πηγές (π.χ. WHO/EFSA, ACSM, PubMed) και αποφεύγει υπερβολικές υποσχέσεις. Ό,τι προτείνει είναι ρεαλιστικό, ασφαλές και ξεκάθαρο.