...

Πόση ώρα μπορεί να μείνει το ωμό κρέας εκτός ψυγείου

Πόση ώρα μπορεί να μείνει το ωμό κρέας εκτός ψυγείου

Μεγάλη προσοχή απαιτείται στη σωστή συντήρηση κρεάτων τόσο στο ψυγείο όσο και στην κατάψυξη.

Η συντήρηση του κρέατος στο ψυγείο και στην κατάψυξη, το σωστό ξεπάγωμα κρέατος και η αποφυγή του γρήγορο ξεπαγώματος κρέατος, όλα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Μπορείτε να μαγειρέψετε το παγωμένο κρέας; Μπορείτε να βάλετε το κρέας από την κατάψυξη στο φούρνο;

Δείτε ακόμα: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις όταν βάζεις κρέας στην κατάψυξη (βίντεο)

Πόση ώρα μπορεί να μείνει το ωμό κρέας εκτός ψυγείου

Ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε το νωπό κρέας εκτός ψυγείου, ούτε καν για λίγες ώρες. Η σταδιακή ανάπτυξη των βακτηριδίων στο ωμό κρέας, θα προκαλέσει αλλοίωση στο προϊόν και θα το καταστήσει επικίνδυνο.

Εάν το κρέας έχει βαριά μυρωδιά, εάν το χρώμα του αλλοιωθεί ή εάν στην αφή πιάνετε κολλώδη μεμβράνη, τότε πρόκειται για χαλασμένο κρέας, ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Οι κίνδυνοι από ωμό κρέας αν δεν συντηρηθεί σωστά, είναι μεγάλοι.

Δείτε ακόμα: Το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι πριν ψήσουμε κρέας

Πόση ώρα μπορεί να μείνει το ωμό κρέας εκτός ψυγείου

Πόσες μέρες διατηρείται το κρέας στο ψυγείο;

Ένα μικρό κομμάτι νωπό κρέας γύρω στο 1 με 1,5 κιλό συντηρείται μέχρι 2 ημέρες. Ενώ ένα μεγάλο πάνω από 2 κιλά, συντηρείται μέχρι 4 ημέρες μέσα σε μπολ με σχάρα, για να μη λιμνάζει στα υγρά του και πάντα με καπάκι, τοποθετημένο στο πιο κρύο κάτω κάτω ράφι του ψυγείου στους 2 °C.

Δείτε ακόμα: Κρέας: Τελικά πρέπει να το πλένουμε;

Κρέας και κατάψυξη

Πρώτα από όλα, πρέπει να συντηρείτε το κρέας σας σε σωστή θερμοκρασία στην κατάψυξη, στους -18 °C.

Μην αποθηκεύετε κρέας στην κατάψυξη για πάνω από εύλογο χρονικό διάστημα. Η κατάψυξη δεν είναι αποθήκη. Αφήστε το πολύ για 2 μήνες το κρέας στην κατάψυξη. Καταναλώστε το όσο πιο σύντομα μπορείτε. Συντηρείται και παραπάνω αλλά δεν υπάρχει λόγος να το αφήνετε τόσο πολύ.

Να μη βάζετε το κρέας από την κατάψυξη στο φούρνο για κανέλα λόγο. Το κρέας όπως σιγά σιγά καταψύχθηκε και πάγωσε, με τον ίδιο τρόπο πρέπει σταδιακά να ξεπαγώσει. Και πρέπει να ξεπαγώσει σωστά, στη συντήρηση του ψυγείου σταδιακά και σιγά σιγά.

Η μέθοδος απόψυξης στο ψυγείο είναι η πιο ασφαλής, για τον λόγο του ότι η χαμηλή θερμοκρασία των 2 °C που πρέπει να έχει το κάτω ράφι συντήρησης κρέατος, δεν επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν στην επιφάνειά του.

Φυσικά, ο χρόνος απόψυξης εξαρτάται πάντα από το μέγεθος του κρέατος. Ποτέ δε ξεπαγώνουμε κρέας μέσα σε μπολ με νερό και σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί αναπτύσσονται βακτήρια.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουμε αποψύξει πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 24 ώρες από την απόψυξή τους.

Μεγάλη προσοχή! Όταν ξεπαγώνουμε ένα υλικό δεν το παγώνουμε ξανά ποτέ, ούτε και όταν μαγειρευτεί. Πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Δείτε ακόμα: Πώς να ζεστάνεις το φαγητό αν δεν θέλεις να χρησιμοποιείς φούρνο μικροκυμάτων

Πόση ώρα μπορεί να μείνει το ωμό κρέας εκτός ψυγείου

Τα 3 λάθη στο ξεπάγωμα του κρέατος

-Λεκάνες με νερό που βουτάτε μέσα τα κατεψυγμένα κρέατα.

-Κρέας κατεψυγμένο, παρατημένο όλη την νύχτα στον πάγκο της κουζίνας.

-Κρέας από την κατάψυξη στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για να ξεπαγώσει.

Avatar of Mike Slave
Ο Mike έχει πλούσια εμπειρία από όλους τους κλάδους των νέων τεχνολογιών, από δίκτυα μέχρι στήσιμο ιστοσελίδων και από ηλεκτρονικά μέχρι αυτοματισμούς. Έχει τη λύση σε κάθε ερώτημα τεχνικής φύσεως και θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του με τους αναγνώστες του E-Howto.