Οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα τέλειο σνακ που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, αφού η γεύση τους είναι μοναδική και εθιστική.
Οι ξηροί καρποί δεν είναι απλά νόστιμοι, αλλά προσφέρουν παράλληλα πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά, από πρωτεΐνες έως φιλικές προς το έντερο φυτικές ίνες.
Βέβαια, εάν αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς στο ντουλάπι της κουζίνας σας, τότε μάλλον ξέρετε πως μπαγιατεύουν σχετικά εύκολα και χάνουν μεγάλο μέρος της υπέροχης γεύσης τους.
Εάν, λοιπόν, θέλετε να τους διατηρείτε πάντα φρέσκους υπάρχει λύση.
Δείτε ακόμα: Πώς να ανοίξεις πανεύκολα τα φιστίκια Αιγίνης
Το μυστικό για να κρατήσεις φρέσκους τους ξηρούς καρπούς
Πολλοί άνθρωποι διατηρούν τους ξηρούς καρπούς σε θερμοκρασία δωματίου, όμως αυτή είναι στην πραγματικότητα η λάθος τεχνική για να τους διατηρείτε φρέσκους.
Για να διατηρήσετε φρέσκους τους ξηρούς καρπούς, είναι καλύτερο να τους αποθηκεύετε στο ψυγείο, αφού η χαμηλή θερμοκρασία θα εμποδίσει τη διάσπαση των ακόρεστων λιπαρών, επιβραδύνοντας την αλλοίωση τους.
Βέβαια, εννοείτε πως δεν αρκεί να τους βάζετε απλώς στο ψυγείο σε όποια συσκευασία τους αγοράσατε. Αντιθέτως, σημαντικό είναι να τους τοποθετείτε σε αεροστεγή γυάλινα βάζα πριν τους αποθηκεύσετε.
Αποθηκευμένοι σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο, οι ξηροί καρποί θα διαρκέσουν για 4 έως 6 μήνες, ενώ στην κατάψυξη θα διαρκέσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Φυσικά, μερικοί θα χαλάσουν πιο γρήγορα από άλλους. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, επομένως γενικά θα διαρκέσουν περισσότερο.
Από την άλλη, ξηροί καρποί με υψηλότερα λιπαρά, όπως τα μακαντάμια, τα κουκουνάρια ή τα κάσιους θα χαλάσουν πιο γρήγορα.
Δείτε ακόμα: Πώς να ανοίξεις και να ξεφλουδίσεις ένα κουκουνάρι;
Πώς να καταλάβετε εάν οι ξηροί καρποί έχουν χαλάσει
Οι χαλασμένοι ξηροί καρποί αναδίδουν μια ξινή, μουχλιασμένη πλαστική μυρωδιά.
Συνεπώς, όταν πρόκειται για τον εντοπισμό χαλασμένων ξηρών καρπών, η καλύτερο επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε τη μύτη σας.
Παράλληλα, η υφή τους θα είναι απαλή και θα έχουν χάσει την τραγανή υφή τους.
Αναφορικά δε με τη γεύση, οι χαλασμένοι ξηροί καρποί θα είναι ξινοί και πικροί και δεν θα έχουν γλυκιά γεύση.
Δείτε ακόμα: Πώς μπορώ να αποξηράνω αρωματικά φυτά και βότανα μόνος μου