Τα σύκα είναι από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα της ελληνικής φύσης – γλυκά, ζουμερά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Όμως, είναι και ιδιαίτερα ευπαθή, γι’ αυτό και χρειάζονται σωστό χειρισμό, από τη στιγμή που τα κόβεις μέχρι τη στιγμή που θα τα καταναλώσεις.
Είτε έχεις δική σου συκιά είτε τα αγοράζεις από τη λαϊκή ή τον μανάβη, μάθε πώς να μαζεύεις, καθαρίζεις, συντηρείς και απολαμβάνεις τα σύκα με τον πιο φυσικό τρόπο.
Δείτε ακόμα: Μούσμουλα: Το ξεχασμένο φρούτο του Μάη που κάνει θαύματα για το έντερο
Πότε είναι έτοιμα τα σύκα για μάζεμα;
Τα σύκα είναι έτοιμα όταν:
Έχουν μαλακώσει και γέρνουν ελαφρώς προς τα κάτω
Το χρώμα τους είναι πιο σκούρο και ομοιόμορφο
Βγάζουν λίγους «χυμούς» ή έχουν σχιστεί ελαφρώς στη βάση
Σημαντικό: Τα σύκα δεν ωριμάζουν μετά το κόψιμο, οπότε περίμενε να είναι πλήρως ώριμα πριν τα μαζέψεις.
Δείτε ακόμα: Πώς να διαλέξεις το πιο γευστικό πεπόνι – Τα απόλυτα κόλπα για να μην πέσεις ποτέ έξω
Πώς τα κόβεις σωστά από τη συκιά
Φόρεσε γάντια (αν είσαι ευαίσθητος/η στο γαλακτώδες υγρό)
Κράτα το σύκο από τη βάση και στρίψε απαλά
Απόφυγε το τράβηγμα που σκίζει τον καρπό και πληγώνει το δέντρο
Τοποθέτησέ τα σε μονή στρώση μέσα σε ρηχό καλάθι ή δίσκο – όχι το ένα πάνω στο άλλο!
Πώς καθαρίζεις τα σύκα
Τα φρέσκα σύκα δεν χρειάζονται πλύσιμο αν είναι καθαρά, για να μη μαλακώσουν. Αν έχουν σκόνη ή έντομα:
Σκούπισε τα με νωπό πανάκι ή χαρτί
Αν πρέπει να τα πλύνεις, κάν’ το απαλά και μόνο πριν τα φας – όχι για αποθήκευση
Δείτε ακόμα: Πώς να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι – Τα 6 σημάδια για να μη σου βγει «μάπα»
Πώς συντηρούνται τα σύκα
1. Στο ψυγείο:
Τοποθέτησέ τα σε ρηχό τάπερ με χαρτί κουζίνας
Κράτησέ τα σε μονή στρώση, χωρίς να ακουμπούν πολύ μεταξύ τους
Διατηρούνται για 2–3 ημέρες στο ψυγείο
2. Στην κατάψυξη (για smoothies ή μαρμελάδα):
Κόψε τα στη μέση, αφαίρεσε τυχόν έντομα
Άπλωσέ τα σε δίσκο, πάγωσε, και μετά φύλαξέ τα σε σακουλάκια
Διατηρούνται για έως 6 μήνες
Extra: Πώς να τα απολαμβάνεις
Φρέσκα με γιαούρτι ή τυρί
Ψητά στο φούρνο με μέλι και καρύδια
Μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
Αποξηραμένα στον ήλιο (επίμονη αλλά υπέροχη διαδικασία)
Δείτε ακόμα: Φραγκόσυκα: Το super φρούτο του καλοκαιριού – Πώς να το καθαρίσεις χωρίς να γεμίσεις αγκάθια
Τα σύκα είναι πολύτιμος καρπός – γευστικά αλλά και ευαίσθητα. Με λίγη προσοχή στη συγκομιδή, τον καθαρισμό και τη φύλαξη, μπορείς να τα απολαμβάνεις φρέσκα ή επεξεργασμένα χωρίς απώλειες, με όλη τη νοστιμιά και τα θρεπτικά τους οφέλη.