...

Πώς να διαλέξεις το πιο γευστικό πεπόνι – Τα απόλυτα κόλπα για να μην πέσεις ποτέ έξω

Δες τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα πεπόνι είναι ώριμο, γλυκό και ζουμερό. Συμβουλές για την αγορά, τη συντήρηση και την κατανάλωση.

Πώς να διαλέξεις το πιο γευστικό πεπόνι – Τα απόλυτα κόλπα για να μην πέσεις ποτέ έξω

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα πεπόνια έχουν την τιμητική τους. Ελαφριά, γλυκά και δροσιστικά, είναι ιδανικά για σνακ, πρωινό ή ελαφρύ επιδόρπιο. Όμως, πόσες φορές έχεις κόψει ένα πεπόνι που τελικά ήταν άγευστο ή άγουρο;

Αν θέλεις να μάθεις πώς να διαλέγεις πάντα το πιο γευστικό πεπόνι, συνέχισε να διαβάζεις. Υπάρχουν μερικά απλά αλλά αποδεδειγμένα «κόλπα» που θα σε σώσουν από την απογοήτευση.

Δείτε ακόμα: Πώς να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι – Τα 6 σημάδια για να μη σου βγει «μάπα»

Πώς να διαλέξεις το πιο γευστικό πεπόνι – Τα απόλυτα κόλπα για να μην πέσεις ποτέ έξω

1. Παρατήρησε το χρώμα

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το χρώμα του πεπονιού είναι βασικός δείκτης ωριμότητας:

Το πεπόνι πρέπει να έχει ομοιόμορφο, κιτρινωπό ή χρυσαφί υπόβαθρο – όχι πράσινο ή γκριζοπράσινο.

Αν δεις πράσινα σημεία ή πολύ σκούρες κηλίδες, πιθανόν να είναι άγουρο.

Πώς να διαλέξεις το Πώς να διαλέξεις το πιο γευστικό πεπόνι – Τα απόλυτα κόλπα για να μην πέσεις ποτέ έξω

2. Άγγιξέ το: Η αφή λέει την αλήθεια

Το καλό πεπόνι έχει βάρος σε σχέση με το μέγεθός του. Αν σου φαίνεται βαρύ για το μέγεθός του, έχει ζουμί.

Πίεσε ελαφρά το άκρο απέναντι από το κοτσάνι. Αν υποχωρεί λίγο, είναι ώριμο. Αν είναι σκληρό σαν πέτρα, είναι άγουρο. Αν βουλιάζει πολύ, πιθανόν να έχει παραωριμάσει.

3. Μύρισε το κοτσάνι

Η μυρωδιά είναι το πιο ασφαλές τεστ:

Ένα ώριμο πεπόνι μυρίζει γλυκά και φρουτώδη στο σημείο του κοτσανιού.

Αν δεν μυρίζει τίποτα, πιθανόν είναι άγουρο.

Αν μυρίζει πολύ έντονα ή ξινά, έχει αρχίσει να χαλάει.

4. Κοίτα το δίχτυ – για τα πεπόνια με εξωτερικό «δίχτυ»

Στα πεπόνια τύπου cantaloupe ή μακρυπέπονα:

Το δίκτυο στην επιφάνεια πρέπει να είναι καθαρό, ανασηκωμένο και έντονο, όχι θολό ή ασαφές.

Το φόντο του χρώματος πρέπει να είναι κιτρινωπό, όχι πράσινο.

5. Άκουσέ το

Χτύπησέ το απαλά με τα δάχτυλα:

Ώριμο πεπόνι → χαμηλός, βαρύς ήχος.

Άγουρο πεπόνι → ψιλός, κούφιος ήχος.

Δείτε ακόμα: Καλοκαιρινά φρούτα που δροσίζουν περισσότερο και από παγωτό – Φυσική απόλαυση χωρίς θερμίδες

Επιπλέον συμβουλές για γευστικό πεπόνι

Αγόρασέ το κάποιες ώρες πριν το κόψεις. Το πεπόνι συνεχίζει ελαφρώς να ωριμάζει εκτός ψυγείου.

Απέφυγε πεπόνια με μαλακά ή μαυρισμένα σημεία.

Μην το πλένεις πριν το βάλεις στο ψυγείο. Πλύνε το πριν το κόψεις.

Αν το κόψεις και είναι άγουρο, δοκίμασε να το τυλίξεις με μεμβράνη και να το αφήσεις για 1-2 μέρες εκτός ψυγείου. Μπορεί να βελτιωθεί.

Πώς να διαλέξεις το πιο γευστικό πεπόνι – Τα απόλυτα κόλπα για να μην πέσεις ποτέ έξω

Πότε είναι η εποχή του πεπονιού;

Στην Ελλάδα, η καλύτερη εποχή για να αγοράσεις πεπόνι είναι από Ιούνιο έως Αύγουστο, με τον Ιούλιο να θεωρείται η πιο «γεμάτη» περίοδος από πλευράς γεύσης.

Δείτε ακόμα: Πώς θα φτιάξεις δροστικά mocktails για το καλοκαίρι με καρπούζι ή πεπόνι!

Η επιλογή του τέλειου πεπονιού δεν είναι τύχη – είναι τέχνη και λίγο… επιστήμη. Αρκεί να θυμάσαι τα βασικά: χρώμα, μυρωδιά, βάρος και ήχος.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο μανάβικο, βάλε σε εφαρμογή τις παραπάνω συμβουλές και απόλαυσε το πιο γλυκό, ζουμερό και καλοκαιρινό φρούτο όπως του αξίζει.

Avatar of Kate S.
Η Kate γράφει για διατροφή, άθληση και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία, αφού η γυμναστική αποτελεί το πάθος της. Παράλληλα, δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην μοιραστεί τις ιδέες της για την ομορφιά, τη μόδα και το στυλ.