Φρούτο παρεξηγημένο αλλά θρεπτικό, το φραγκόσυκο κερδίζει σιγά-σιγά τη θέση που του αξίζει στην καλοκαιρινή μας διατροφή. Πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, είναι ιδανικό για αποτοξίνωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Το μόνο «πρόβλημα»; Τα αγκάθια του! Αν δεν ξέρεις πώς να το καθαρίσεις σωστά, υπάρχει κίνδυνος να γεμίσεις χέρια (και στόμα!) με μικροσκοπικά, σχεδόν αόρατα αγκαθάκια.
Δες παρακάτω πώς να καθαρίσεις τα φραγκόσυκα σωστά και με ασφάλεια, για να απολαμβάνεις μόνο τη γλύκα τους.
Δείτε ακόμα: Κεράσια: Το καλοκαιρινό superfood που κάνει καλό στην καρδιά και τον ύπνο
Φραγκόσυκα: Το super φρούτο του καλοκαιριού
Τα φραγκόσυκα είναι οι καρποί του φραγκοσυκιάς (Opuntia ficus-indica), ενός κάκτου που ευδοκιμεί σε θερμά και ξηρά κλίματα – όπως στην Ελλάδα. Το φρούτο έχει ελαφρώς σπογγώδη σάρκα, υπέροχα γλυκιά γεύση και πλούσια θρεπτική αξία.
Θρεπτικά στοιχεία:
Βιταμίνη C
Μαγνήσιο
Κάλιο
Αντιοξειδωτικά (β-καροτίνη)
Φυτικές ίνες
Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που το καθιστά ιδανικό ακόμα και για διαβητικούς σε μικρές ποσότητες.
Δείτε ακόμα: Εποχιακά φρούτα: Γιατί συμφέρει να τα προτιμάς
Πώς να καθαρίσεις τα φραγκόσυκα με ασφάλεια:
Βήμα 1: Προστάτεψε τα χέρια σου
Φόρεσε χοντρά γάντια κήπου ή γάντια κουζίνας από καουτσούκ. Τα φραγκόσυκα είναι γεμάτα μικροσκοπικά αγκαθάκια (γκλάντζες) που κολλάνε εύκολα στο δέρμα.
Βήμα 2: Ξέπλυνε τα καλά
Γέμισε ένα μπολ ή νεροχύτη με κρύο νερό και βάλε μέσα τα φραγκόσυκα για 10 λεπτά. Μπορείς να τα τρίψεις απαλά με σφουγγάρι ή βούρτσα λαχανικών για να φύγουν τα περισσότερα αγκάθια.
Βήμα 3: Τοποθέτηση και κόψιμο
Βάλε τα σε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής και με ένα καλό κοφτερό μαχαίρι:
Κόψε τις δύο άκρες (πάνω και κάτω).
Κάνε μία κάθετη χαραγή στο πλάι της φλούδας.
Βήμα 4: Απομάκρυνε τη φλούδα
Με τη βοήθεια του μαχαιριού ή των γαντιών, τράβηξε προσεκτικά τη φλούδα προς τα έξω. Η σάρκα του φρούτου είναι πια έτοιμη – χωρίς αγκάθια, χωρίς κινδύνους!
Δείτε ακόμα: Καλοκαιρινά φρούτα που δροσίζουν περισσότερο και από παγωτό – Φυσική απόλαυση χωρίς θερμίδες
Tips & Προφυλάξεις:
Μην τα αγγίζεις ποτέ με γυμνά χέρια, ακόμα κι αν φαίνεται ότι δεν έχουν αγκάθια. Τα μικροσκοπικά τους αγκαθάκια είναι σχεδόν αόρατα και… βασανιστικά!
Απόφυγε να τα καθαρίσεις σε εξωτερικό χώρο με αέρα, γιατί τα αγκάθια μπορεί να μεταφερθούν και να κολλήσουν στα ρούχα ή στο πρόσωπο.
Σέρβιρε τα φραγκόσυκα παγωμένα – η γεύση τους απογειώνεται αν μπουν στο ψυγείο 1-2 ώρες.
Extra – Τρόποι κατανάλωσης:
Ωμά, σε φέτες ή με κουτάλι
Σε smoothie με μέντα και πορτοκάλι
Σε μαρμελάδα ή σιρόπι
Σε σαλάτες με φέτα και δυόσμο
Δείτε ακόμα: Μούσμουλα: Το ξεχασμένο φρούτο του Μάη που κάνει θαύματα για το έντερο
Τα φραγκόσυκα είναι θησαυρός της φύσης – φτάνει να ξέρεις να τα «ξεκλειδώνεις». Μην αφήνεις τα αγκάθια τους να σε αποθαρρύνουν.
Με σωστό καθάρισμα και λίγη προσοχή, έχεις στα χέρια σου ένα superfood με γεύση καλοκαιριού και οφέλη για όλο τον οργανισμό!