Το καρπούζι είναι αναμφίβολα ο βασιλιάς των φρούτων του καλοκαιριού. Δροσερό, ζουμερό και γεμάτο γεύση, είναι το απόλυτο snack για την παραλία, το ψυγείο ή το τραπέζι σου.
Όμως… πόσες φορές δεν γύρισες σπίτι με ένα καρπούζι που φαινόταν καλό αλλά τελικά ήταν άγουρο, άγευστο ή γεμάτο ίνες;
Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί και δοκιμασμένοι τρόποι να καταλάβεις αν το καρπούζι που κοιτάς είναι το καλύτερο! Δες παρακάτω τι πρέπει να προσέχεις.
Δείτε ακόμα: Πώς θα φτιάξεις δροστικά mocktails για το καλοκαίρι με καρπούζι ή πεπόνι!
Πώς να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι – Τα 6 σημάδια για να μη σου βγει «μάπα»
1. Η κηλίδα
Είναι η κίτρινη ή κρεμ κηλίδα στη βάση του καρπουζιού, εκεί που ακουμπούσε στο έδαφος. Αν είναι βαθύ κίτρινο ή κρεμ, το καρπούζι είναι ώριμο. Αν είναι πράσινη ή λευκή, είναι πιθανότατα άγουρο.
2. Ο ήχος του χτυπήματος
Χτύπησέ το ελαφρώς με τα δάχτυλα. Ένας βαθύς, «κούφιος» ήχος δείχνει ότι είναι γεμάτο νερό και ώριμο. Αν ο ήχος είναι «βαρύς» ή «μουντός», ίσως είναι άγουρο ή παραγινωμένο.
3. Το βάρος του
Σήκωσέ το. Ένα καλό καρπούζι είναι βαρύ για το μέγεθός του, κάτι που δείχνει ότι είναι γεμάτο ζουμί. Αν φαίνεται ελαφρύ, ίσως είναι ξερό ή άγουρο.
4. Οι ραβδώσεις στη φλούδα
Οι εξωτερικές «ραβδώσεις» πρέπει να είναι καθαρά ορισμένες και όχι ξεθωριασμένες. Οι σκουρόχρωμες λωρίδες σημαίνουν ώριμο καρπούζι.
5. Η φλούδα να μην είναι γυαλιστερή
Ένα ώριμο καρπούζι έχει ματ φλούδα, όχι γυαλιστερή. Η γυαλάδα μπορεί να δείχνει ότι το φρούτο κόπηκε νωρίς.
6. Το κοτσάνι
Αν υπάρχει ακόμα κοτσάνι, πρέπει να είναι ξερό και καφέ. Ένα πράσινο κοτσάνι σημαίνει ότι το καρπούζι κόπηκε πρόωρα.
Δείτε ακόμα: Πώς θα μάθεις να ξεχωρίζεις το καλύτερο καρπούζι
Καρπούζι: Τι να αποφύγεις
Καρπούζια με μαλακά σημεία ή χτυπήματα
Πολύ ομοιόμορφα ή τέλεια – πολλές φορές είναι και άγευστα
Φλούδες χωρίς αντίθεση στις ραβδώσεις
Πάρα πολύ ελαφριά στο χέρι
Tip για την αποθήκευση: Μόλις το κόψεις, τοποθέτησέ το στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο δοχείο. Ένα κομμένο καρπούζι χάνει τη γεύση του αν μείνει ακάλυπτο στο ψυγείο.
Δείτε ακόμα: Καρπούζι: Το φυσικό «βιάγκρα» του καλοκαιριού και τα μοναδικά οφέλη του
Το τέλειο καρπούζι δεν είναι θέμα τύχης – είναι θέμα παρατήρησης. Αν μάθεις να εντοπίζεις τα σωστά σημάδια, δεν θα ξαναγοράσεις ποτέ «μάπα» καρπούζι.
Δοκίμασέ τα την επόμενη φορά που θα πας στη λαϊκή ή στο μανάβικο και… απόλαυσε καλοκαίρι με γεύση!