• Φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά σιταριού: 4–5 ημέρες

  • Φρέσκα αγορασμένα ζυμαρικά από σιτάρι: 1–3 ημέρες

  • Μαγειρεμένα ζυμαρικά σιταριού: 3–5 ημέρες

  • Ζυμαρικά από φακές, φασόλια ή μπιζέλια: 3–5 ημέρες

  • Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη: 3–5 ημέρες

  • Τορτελίνια ή άλλα γεμιστά ζυμαρικά: 3–5 ημέρες

  • Μαγειρεμένα ζυμαρικά με σάλτσα: 3–5 ημέρες

Βέβαια, αυτές είναι απλώς γενικές οδηγίες. Οι διάφορες σάλτσες που συνοδεύουν τα ζυμαρικά παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα περισσότερα μαγειρεμένα ζυμαρικά αντέχουν μέχρι περίπου 3 μέρες.

Μακαρόνια: Πώς φαίνεται ότι έχουν χαλάσει

Σημάδια πως τα μακαρόνια έχουν χαλάσει 

Είναι εξίσου σημαντικό να εξετάσετε τα ζυμαρικά σας και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σημάδια αλλοίωσης πριν τα φάτε.

Ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια είναι ότι έχουν πάρει μια γλοιώδη όψη, κάτι που συνήθως εμφανίζεται ακριβώς πριν αρχίσει να αναπτύσσεται η ορατή μούχλα.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι μια θαμπάδα ή αποχρωματισμό, όπως μια γκριζωπή ή υπόλευκη απόχρωση.

Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να μπορείτε να μυρίσετε ότι τα ζυμαρικά σας έχουν αρχίσει να χαλάνε και πρέπει να τα πετάξετε αμέσως.

Μακαρόνια: Ο κατάλληλος τρόπος συντήρησης

Μόλις μαγειρέψετε τα ζυμαρικά, αφήστε τα να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια φυλάξτε τα στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα.

Η υγρασία που παγιδεύεται όταν τα ζεστά ζυμαρικά σφραγίζονται και τοποθετούνται στο ψυγείο μπορεί να δημιουργήσει το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων ή μούχλας.

Τα ζυμαρικά στο ψυγείο πρέπει να φυλάσσονται σε ρηχά, αεροστεγώς κλειστά δοχεία ή σε επανασφραγιζόμενες σακούλες.

Τέλος, φροντίστε να διατηρείτε το ψυγείο σας στους 4°C ή χαμηλότερα για να διατηρήσετε τα κρύα τρόφιμα.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση χαλασμένων ζυμαρικών

Η κατανάλωση ληγμένων ζυμαρικών θα μπορούσε να σας κάνει να αρρωστήσετε εάν αναπτύσσονται επιβλαβή μικρόβια πάνω τους και κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τον καθένα διαφορετικά.

Μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με το τι αναπτύσσεται στα ζυμαρικά που φάγατε.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της τροφιμογενούς ασθένειας είναι γαστρεντερικής φύσης, προκαλώντας στομαχικές διαταραχές, διάρροια και έμετο.

Ένα από τα πιο κοινά τροφιμογενή παθογόνα που μπορούν να αναπτυχθούν σε χαλασμένα ζυμαρικά είναι το B. cereus, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κράμπες, ναυτία, διάρροια και έμετο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό το βακτήριο είναι γνωστό ότι προκαλεί θάνατο.

Εάν τρώτε παλιά ζυμαρικά που περιέχουν άλλα συστατικά, όπως κρέας, αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πιο πιθανό να εκτεθείτε και σε άλλα κοινά μικρόβια όπως η σαλμονέλα, το καμπυλοβακτήριο, το Clostridium και η Listeria.

Δείτε ακόμα: Διακοπές ρεύματος: Τι κάνουμε με τα τρόφιμα του ψυγείου;