...

Γιατί σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ αλλά στο κρεβάτι δεν… κλείνετε μάτι;

Ύπνος: Γιατί μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα στον καναπέ αλλά δυσκολεύεστε στο κρεβάτι σας;

Γιατί σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ αλλά στο κρεβάτι δεν... κλείνετε μάτι;

Λογικά σας έχει συμβεί πολλές φορές. Έχετε ωστόσο αναρωτηθεί γιατί κοιμάστε εύκολα στον καναπέ, ενώ αντιθέτως δυσκολεύεστε τόσο πολύ να αποκοιμηθείτε στο κρεβάτι σας;

Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ξέρετε πως δεν είστε οι μόνοι. Πρόκειται για ένα κοινό φαινόμενο έχει βαθύτερες ψυχολογικές και σωματικές αιτίες.

Δείτε ακόμα: Ύπνος: Πώς επηρεάζει η πλευρά που κοιμάστε την υγεία σας;

Γιατί σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ αλλά στο κρεβάτι δεν… κλείνετε μάτι;

Το άγχος ύπνου

Η κύρια αιτία πίσω από την ευκολία του ύπνου στον καναπέ είναι το άγχος, αφού από ψυχολογική άποψη, είναι σαφώς ευκολότερο για έναν άνθρωπο να αποκοιμηθεί σε έναν καναπέ σε σύγκριση με το κρεβάτι, επειδή δεν σκέφτεται ή δεν ανησυχεί απαραίτητα για τον ύπνο.

Συνεπώς, κάποιος μπορεί απλά να χαλαρώσει παρακολουθώντας τηλεόραση στον καναπέ του και να μην σκέφτεται καθόλου τον ύπνο. Χωρίς αυτή την ανησυχία ή την πίεση, μπορεί να κοιμηθεί πιο εύκολα.

Η πίεση που νιώθει κάποιος ότι πρέπει να κοιμηθεί, η οποία συχνά ξεκινά από την παιδική ηλικία, ακολουθεί πολλούς στην ενήλικη ζωή, καθιστώντας το κρεβάτι ένα μέρος άγχους αντί για σημείο χαλάρωσης.

Παρότι όμως ο ύπνος στον καναπέ μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από την αϋπνία, μια τέτοια συνήθεια δεν είναι υγιής, αφού οι άβολες γωνίες μπορούν να επηρεάσουν τον αυχένα και την πλάτη σας.

Δείτε ακόμα: Ύπνος με ανεμιστήρα ή κλιματιστικό το βράδυ: Πόσο υγιεινό είναι τελικά;

Γιατί σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ αλλά στο κρεβάτι δεν... κλείνετε μάτι;

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας

Τακτικό πρόγραμμα ύπνου: Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Κατάλληλο περιβάλλον στο υπνοδωμάτιο: Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος ύπνου σας είναι ήσυχος, σκοτεινός και δροσερός.

Αποφυγή οθονών πριν από τον ύπνο: Απομακρύνετε τις οθόνες (κινητά, tablet, τηλεόραση) πριν πέσετε για ύπνο.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πάντα θα υπάρχουν και «δύσκολες νύχτες». Το «μυστικό» είναι να μην πανικοβάλλεστε. Απλά αφήστε το και προσπαθήστε ξανά.

Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, ο ύπνος στον καναπέ μπορεί να είναι καλύτερος από την παντελή έλλειψη ύπνου.

Avatar of Έλενα Κ.
Η Έλενα εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού από το 2013, έχοντας εμπειρία από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά brands σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ελλάδα, ενώ παράλληλα διδάσκει και μαθήματα τουρισμού. Της αρέσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, να γνωρίζει νέους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και να ανταλλάσσει ιδέες και εμπειρίες! Όλα τα παραπάνω την καθιστούν την απόλυτη tourism expert!