...

Νερό από βραστά λαχανικά – Ο ζωμός υγείας που όλοι χύνουμε στον νεροχύτη

Το πετάς χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά! Δες πώς να χρησιμοποιήσεις το νερό από τα βραστά λαχανικά.

Νερό από βραστά λαχανικά – Ο ζωμός υγείας που όλοι χύνουμε στον νεροχύτη

Έβρασες μπρόκολο, καρότα ή πατάτες και το πρώτο που κάνεις είναι να ρίξεις το νερό στον νεροχύτη; Αν ναι, τότε… μόλις έχασες έναν υγρό θησαυρό γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα!

Το νερό από τα βρασμένα λαχανικά δεν είναι απλά «άχρηστο ζουμί» – είναι ένας πολλαπλών χρήσεων ζωμός που μπορεί να αξιοποιηθεί για υγεία, μαγειρική, φροντίδα φυτών και ομορφιά.

Δες παρακάτω πώς να μετατρέψεις αυτό που πετάς κάθε μέρα σε θησαυρό για όλη την οικογένεια.

Δείτε ακόμα: Μην πετάξεις το κατακάθι του καφέ στα σκουπίδια

Τι περιέχει το νερό από τα βραστά λαχανικά;

Κατά το βράσιμο, τα λαχανικά απελευθερώνουν στο νερό πολύτιμα συστατικά όπως:

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Βιταμίνη C (σε μικρό ποσοστό)

Κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο

Αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις

Ανάλογα με το λαχανικό (π.χ. καρότο, σπανάκι, μπρόκολο), το νερό περιέχει διαφορετικό διατροφικό προφίλ.

Δείτε ακόμα: Πώς οι φλούδες λεμονιού θα σώσουν τα φυτά σου

Νερό από βραστά λαχανικά – Ο ζωμός υγείας που όλοι χύνουμε στον νεροχύτη

5 τρόποι να αξιοποιήσεις το νερό από τα βραστά λαχανικά:

1. Φτιάξε υγιεινό ζωμό για σούπες και ριζότο

Χρησιμοποίησε το αντί για κύβους λαχανικών! Είναι πιο φυσικός και χωρίς συντηρητικά. Ιδανικός για σούπες, σάλτσες, ρύζι και μακαρόνια.

💡 Tip: Αν θες πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε σκόρδο, δάφνη ή βρασμένο κρεμμύδι στο νερό από την αρχή.

2. Πότισμα για φυτά – Φυσικό λίπασμα

Όταν κρυώσει, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για πότισμα φυτών σε γλάστρες ή κήπο. Περιέχει θρεπτικά στοιχεία που δυναμώνουν τις ρίζες.

💡 Προσοχή: Να μην περιέχει αλάτι ή λάδι!

3. Πιες το – Αντί για αφέψημα

Αν το έχεις βράσει χωρίς αλάτι, μπορείς να το πιεις σαν ήπιο αποτοξινωτικό ζωμό, ειδικά το νερό από καρότα, σέλινο ή μπρόκολο. Βοηθάει στην πέψη, την ενυδάτωση και τη θρέψη του οργανισμού.

4. Φυσικό toner για το πρόσωπο

Το νερό από βραστά αγγούρια ή σπανάκι περιέχει αντιοξειδωτικά. Άφησέ το να κρυώσει, βάλε το σε βαμβάκι και χρησιμοποίησέ το ως τονωτική λοσιόν προσώπου!

5. Ποδόλουτρο αποτοξίνωσης

Ζεστό νερό από βρασμένα πράσινα λαχανικά λειτουργεί σαν φυσικό ποδόλουτρο. Χαλαρώνει τα πόδια και αποτοξινώνει το δέρμα.

Δείτε ακόμα: Πώς θα κάνεις λίπασμα από τα τσόφλια αυγών για δυνατά και υγιή φυτά

Νερό από βραστά λαχανικά – Ο ζωμός υγείας που όλοι χύνουμε στον νεροχύτη

Τι να προσέξεις:

Μην χρησιμοποιείς νερό που έχει μέσα αλάτι ή βούτυρο/λάδι για φυτά ή κατανάλωση.

Αν δεν το χρησιμοποιήσεις άμεσα, φύλαξέ το στο ψυγείο έως 2 ημέρες ή κατάψυξέ το σε παγάκια για μελλοντική χρήση στη μαγειρική.

Δείτε ακόμα: Υγρός χρυσός το νερό από τα βρασμένα μακαρόνια

Το νερό από τα βραστά λαχανικά είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα υλικά της κουζίνας. Το πετάμε χωρίς σκέψη, αλλά κρύβει μέσα του πλούτο θρεπτικών στοιχείων.

Την επόμενη φορά, πριν το ρίξεις στον νεροχύτη, σκέψου: μπορεί να γίνει ζωμός, λίπασμα, ακόμα και καλλυντικό!

mm
Η Δήμητρα Ιωαννίδη είναι ανήσυχο πνεύμα που ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως φιλόλογος, αλλά η συγγραφή ήρθε να ταράξει τα νερά, καθοδηγούμενη από τις κοινωνικές - οικολογικές ανησυχίες. Τα οικολογικά ζητήματα και η συγγραφή αποτελούν τα βασικά της ενδιαφέροντα και θα τα μοιράζεται με τους αναγνώστες του e-howto. 🐝