Το τυρί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής για πολλούς ανθρώπους, είτε ως συνοδευτικό στο ψωμί, είτε σε σαλάτες και φαγητά όπως η πίτσα. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν καταναλώνετε τυρί σε καθημερινή βάση;
Από μαλακά και κρεμώδη μέχρι σκληρά και ώριμα, οι ποικιλίες τυριού είναι αμέτρητες – όπως η μοτσαρέλα, το Camembert, τα τυριά του βουνού ή η παρμεζάνα. Η γεύση του είναι αδιαμφισβήτητα απολαυστική, αλλά πόσο υγιεινή είναι η καθημερινή του κατανάλωση; Ας δούμε τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους.
Θρεπτική αξία του τυριού
Η διατροφική σύσταση του τυριού εξαρτάται από την ποικιλία του. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια μοτσαρέλας αποδίδουν περίπου 263 θερμίδες και 21 γραμμάρια λίπους, ενώ η ίδια ποσότητα Gouda ανεβαίνει στις 364 θερμίδες και 31 γραμμάρια λίπους.
Παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, το τυρί παραμένει πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορος και βιταμίνες (Β2, Β12, Α). Ωστόσο, η μέτρια κατανάλωση είναι το «κλειδί».
Τα οφέλη και οι κίνδυνοι της καθημερινής κατανάλωσης
Η επίδραση του τυριού εξαρτάται από την ποσότητα και το είδος που καταναλώνεται.
Οφέλη:
Το τυρί παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά και μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι νοσημάτων όπως καρδιοπάθειες, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.
Κίνδυνοι:
Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη αλατιού και θερμίδων, συμβάλλοντας στην υπέρταση ή σε γαστρεντερικές δυσανεξίες. Τα επεξεργασμένα τυριά ενδέχεται να περιέχουν πρόσθετα ή να ασκούν εθιστική επίδραση. Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει υψηλή κατανάλωση με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
Ποια είναι η ασφαλής ποσότητα;
Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE) προτείνει δύο μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Μια φέτα τυρί των 30 γραμμαρίων αποτελεί μία τέτοια μερίδα. Εάν δεν καταναλώνετε άλλα γαλακτοκομικά μέσα στην ημέρα, μπορείτε να φάτε έως 60 γραμμάρια τυρί.
Πότε πρέπει να αποφεύγεται το τυρί;
Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να είναι προσεκτικά, καθώς η ατελής πέψη της μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα ή διάρροια. Επίσης, όσοι είναι ευαίσθητοι στην ισταμίνη καλό είναι να αποφεύγουν ώριμα τυριά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Πάντως, παλαιωμένα τυριά όπως η παρμεζάνα έχουν ελάχιστη λακτόζη και είναι συχνά πιο εύπεπτα.