...

Σφιχτό ή μελάτο; Το απλό κόλπο με το οποίο θα καταλάβεις αμέσως τι αυγό έβρασες

Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσεις το αυγό για να δεις αν είναι μελάτο ή σφιχτό. Ανακάλυψε το πιο απλό κόλπο – και πόσα ακριβώς λεπτά χρειάζονται για το τέλειο αυγό.

Σφιχτό ή μελάτο; Το απλό κόλπο με το οποίο θα καταλάβεις αμέσως τι αυγό έβρασες

Το αυγό είναι μία από τις πιο πλήρεις τροφές της φύσης, πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και γεμάτο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας, ενώ ο κρόκος του είναι πηγή βιταμινών όπως Α, D, Ε, και Β12, αλλά και μετάλλων όπως σίδηρος, φώσφορος και σελήνιο.

Επίσης, περιέχει χολίνη, ένα συστατικό απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Είτε καταναλώνεται μελάτο, είτε σφιχτό ή σε συνταγές, το αυγό αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα. Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πώς να το μαγειρεύουμε σωστά, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και τις διατροφικές μας ανάγκες.

Δείτε ακόμα: Άσπρα ή καφέ αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Σφιχτό ή μελάτο; Το απλό κόλπο με το οποίο θα καταλάβεις αμέσως τι αυγό έβρασες

Πώς να καταλάβεις αν το αυγό είναι σφιχτό ή μελάτο – χωρίς να το ξεφλουδίσεις!

Έχεις βράσει αυγά και δεν ξέρεις αν πέτυχες το αποτέλεσμα που ήθελες; Αν είναι μελάτα, σφιχτά ή κάπου ενδιάμεσα; Υπάρχει ένα πανεύκολο κόλπο που θα σε γλιτώσει από δοκιμές και… απογοητεύσεις.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια λεία επιφάνεια – πάγκο κουζίνας, τραπέζι ή ξύλο κοπής – και φυσικά, το αυγό.

Αυγό: Το κόλπο της περιστροφής

Πιάσε το αυγό και στριφογύρισέ το πάνω στην επιφάνεια:

-Αν το αυγό περιστρέφεται γρήγορα και σταθερά, τότε είναι σφιχτό. Ο κρόκος και το ασπράδι έχουν πήξει πλήρως και το εσωτερικό του αυγού λειτουργεί ως συμπαγής μάζα.

-Αν το αυγό ταλαντεύεται ή σταματάει εύκολα, τότε είναι μελάτο. Ο υγρός κρόκος δεν επιτρέπει ομαλή περιστροφή, με αποτέλεσμα να κουνιέται σαν να «τρέμει» μέσα στο τσόφλι.

Αυτό το απλό τρικ είναι ιδανικό για όσους θέλουν να σερβίρουν τα αυγά τους με ακρίβεια, χωρίς εκπλήξεις την ώρα του πρωινού.

Δείτε ακόμα: Τι μπορεί να κάνει ένα αυγό στο έντερο σου

Σφιχτό ή μελάτο; Το απλό κόλπο με το οποίο θα καταλάβεις αμέσως τι αυγό έβρασες

Πόση ώρα χρειάζεται για να βράσεις το αυγό;

Αν, βέβαια, θέλεις να αποφύγεις τελείως το στριφογύρισμα και να πετύχεις ακριβώς το αποτέλεσμα που θες, το μυστικό είναι το χρονόμετρο.

Όχι απλά «μέχρι να σφυρίξει η κατσαρόλα», αλλά με ακρίβεια λεπτού:

1 λεπτό σε βραστό νερό → Μισοψημένο αυγό, ρευστός κρόκος, μαλακό ασπράδι.

2-3 λεπτά → Κρόκος μελάτος, ασπράδι πλήρως πηγμένο.

4-5 λεπτά → Ελαφρώς σφιχτός κρόκος, τέλειο για σαλάτες ή σνακ.

6-8 λεπτά → Πλήρως βρασμένο αυγό, ιδανικό για φαγητό ή μακροχρόνια αποθήκευση.

Δείτε ακόμα: Πώς θα καταλάβετε αν τα αυγά είναι φρέσκα

Tip: Πάντα να βάζεις το αυγό σε νερό που ήδη κοχλάζει και να μετράς από εκείνη τη στιγμή. Όταν το βγάλεις, βύθισέ το σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.

Το πόσο βρασμένο είναι ένα αυγό επηρεάζει τη γεύση, την υφή και τη χρήση του. Μελάτο για brunch ή ράμεν, σφιχτό για τοστ ή σαλάτα;

Ό,τι κι αν επιλέξεις, τώρα ξέρεις πώς να το πετυχαίνεις με ακρίβεια – και χωρίς να το ανοίξεις!

Avatar of Kate S.
Η Kate γράφει για διατροφή, άθληση και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία, αφού η γυμναστική αποτελεί το πάθος της. Παράλληλα, δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην μοιραστεί τις ιδέες της για την ομορφιά, τη μόδα και το στυλ.