...

Άσπρα ή καφέ αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Ποιο αυγό είναι πιο θρεπτικό; Άσπρο ή καφέ; Ανακαλύψτε τη διατροφική αλήθεια πίσω από το χρώμα του αυγού και ποιοι παράγοντες πρέπει πραγματικά να σας απασχολούν.

ΑΥΓΑ, ΚΑΡΔΙΑ

Τα αυγά είναι από τις πιο αγαπημένες τροφές στην ελληνική κουζίνα. Είτε βραστά στο πρωινό, είτε τηγανητά, είτε μέσα σε συνταγές για γλυκά και φαγητά, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς καταναλωτές εδώ και χρόνια είναι το εξής: έχουν διαφορά τα άσπρα αυγά από τα καφέ; Κι αν ναι, ποια είναι πιο υγιεινά;

Το χρώμα του κελύφους των αυγών προκαλεί συχνά σύγχυση και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τη θρεπτική τους αξία.

Υπάρχει πράγματι διατροφική διαφορά μεταξύ τους ή μήπως πρόκειται απλώς για αισθητική διαφοροποίηση; Είναι τα καφέ αυγά «καλύτερα» επειδή φαίνονται πιο φυσικά ή πιο παραδοσιακά;

Σε αυτό το άρθρο θα ξεκαθαρίσουμε την αλήθεια πίσω από το χρώμα των αυγών, θα αποκαλύψουμε τι παίζει ρόλο στην ποιότητά τους και γιατί η προέλευση και η διατροφή της κότας είναι πιο σημαντικές από το χρώμα του κελύφους.

Δείτε ακόμα: Το πανεύκολο τρικ για να δείτε αν το αυγό είναι φρέσκο

Άσπρα ή καφέ αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Άσπρα ή καφέ αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Το χρώμα του κελύφους του αυγού δεν επηρεάζει τη θρεπτική του αξία, αλλά σχετίζεται κυρίως με τα γονίδια της κότας. Οι κότες με άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν αυγά με άσπρο κέλυφος, ενώ οι κότες με καστανοκόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς γεννούν καφέ αυγά.

Το χρώμα του αυγού καθορίζεται αποκλειστικά από τη γενετική και όχι από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η διατροφή ή οι συνθήκες εκτροφής.

Παρ’ όλο που αρκετοί καταναλωτές θεωρούν τα καφέ αυγά πιο «υγιεινά», δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στη διατροφική αξία μεταξύ των αυγών διαφορετικών χρωμάτων. Όσον αφορά το μέγεθος του αυγού καθορίζεται κυρίως από την ηλικία της κότας, με τις κότες μεγαλύτερης ηλικίας να γεννούν συνήθως μεγαλύτερα αυγά.

Δείτε ακόμα: Μη πετάς τα τσόφλια από τα αυγά! Δες πώς θα τα χρησιμοποιήσεις έξυπνα

Από την άλλη πλευρά, το χρώμα του κρόκου εξαρτάται κυρίως από το τι τρώει η κότα. Αν η τροφή της αποτελείται από χόρτα, καλαμπόκι ή λαχανικά, ο κρόκος είναι πιο κίτρινος ή ακόμα και πορτοκαλί. Αντίθετα, όταν η τροφή της είναι πιο «φτωχή», ο κρόκος έχει πιο ανοιχτό χρώμα.

Δεν σημαίνει, όμως, ότι ένας κρόκος με έντονο χρώμα είναι πάντα καλύτερος, όμως, αποτελεί σημάδι για τη διατροφή της κότας.

Η επιλογή του αυγού, λοιπόν, δεν θα πρέπει να βασίζεται στο χρώμα του κελύφους αλλά σε άλλους παράγοντες, όπως η ποιότητα του, που εξαρτάται από τη διατροφή και τις συνθήκες εκτροφής (π.χ. αυγά ελευθέρας βοσκής ή ορνιθοτροφείου) και η προέλευση του.

Δείτε ακόμα: Το απόλυτο μυστικό για να ξεφλουδίσετε εύκολα τα βραστά αυγά

Άσπρα ή καφέ αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Τελικά, το χρώμα του αυγού – είτε λευκό, είτε καφέ – δεν καθορίζει τη διατροφική του αξία. Αυτό που πραγματικά μετρά είναι η ποιότητα ζωής της κότας που το γεννά, η διατροφή της και οι συνθήκες εκτροφής της.

Αντί λοιπόν να επιλέγουμε αυγά βάσει εμφάνισης, ας δίνουμε περισσότερη σημασία στην ένδειξη της συσκευασίας, στην προέλευση και στον τρόπο παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε όχι μόνο καλύτερη ποιότητα στο πιάτο μας, αλλά και πιο υπεύθυνες διατροφικές επιλογές.

Είτε προτιμάτε τα άσπρα, είτε τα καφέ, το σημαντικό είναι να εντάσσετε τα αυγά σε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή – γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι που κάνει τη διαφορά στην υγεία μας.

mm
Η Δήμητρα Ιωαννίδη είναι ανήσυχο πνεύμα που ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως φιλόλογος, αλλά η συγγραφή ήρθε να ταράξει τα νερά, καθοδηγούμενη από τις κοινωνικές - οικολογικές ανησυχίες. Τα οικολογικά ζητήματα και η συγγραφή αποτελούν τα βασικά της ενδιαφέροντα και θα τα μοιράζεται με τους αναγνώστες του e-howto. 🐝