...

Πόσα αυγά πρέπει να τρώμε για υγιή καρδιά

Υπάρχει ένας αριθμός αυγών που πρέπει να καταναλώνουμε εβδομαδιαίως για να μείνουμε μακριά από καρδιαγγειακές νόσους και διάφορους κινδύνους.

ΑΥΓΑ, ΚΑΡΔΙΑ

Πόσα αυγά πρέπει να καταναλώνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων; Τι αναφέρει νέα έρευνα.

Πιστεύεται ότι έως και 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD), καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Αυτές μπορεί να στενέψουν ή να φράξουν τα αιμοφόρα αγγεία – οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή, στηθάγχη ή εγκεφαλικό – ή να επηρεάσουν τις βαλβίδες ή τον ρυθμό της καρδιάς.

Δείτε Άσπρα ή καφέ αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Αν και η ύπαρξη παθήσεων όπως η υψηλή χοληστερόλη ή ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης CVD, ο κίνδυνος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας ή το κάπνισμα.

Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη λένε ότι η τακτική κατανάλωση αυγών μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες ενάντια στη νόσο.

Στη μελέτη τους, ηλικιωμένοι που κατανάλωναν το κλασικό πρωινό από μία έως έξι φορές την εβδομάδα είχαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από CVD, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν αυγά ποτέ ή τα κατανάλωναν μόνο μία ή δύο φορές τον μήνα.

Οι λάτρεις των αυγών είχαν επίσης 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Holly Wild, υποψήφια διδάκτωρ και λέκτορας, δήλωσε:
«Τα αυγά είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεΐνης και είναι καλή πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (E, D, A και K), η χολίνη, καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

ΑΥΓΑ

Τα αυγά είναι επίσης προσιτή πηγή πρωτεΐνης και διατροφής για ηλικιωμένους ενήλικες, με έρευνες να δείχνουν ότι είναι η προτιμώμενη πηγή πρωτεΐνης για όσους ενδέχεται να βιώνουν σωματική και αισθητηριακή εξασθένηση λόγω ηλικίας».

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Nutrients, η μελέτη περιλάμβανε 8.756 ενήλικες ηλικίας 70 ετών και άνω, οι οποίοι ανέφεραν μόνοι τους την κατανάλωση αυγών.

Η συχνότητα κατανάλωσης κατηγοριοποιήθηκε ως εξής:

  • Ποτέ ή σπάνια, έως δύο φορές τον μήνα
  • Εβδομαδιαίως, από μία έως έξι φορές την εβδομάδα
  • Καθημερινά ή πολλές φορές την ημέρα

Η υψηλή κατανάλωση αυγών φάνηκε να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερο όφελος για άτομα με κίνδυνο θανάτου από CVD, εφόσον ακολουθούσαν συνολικά μια υγιεινή διατροφή.

Οι ερευνητές ανέφεραν:
«Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι με μέτρια έως υψηλή ποιότητα διατροφής ανέφεραν 33% και 44% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με CVD, υποδεικνύοντας ότι η προσθήκη αυγών σε μέτριες και υψηλής ποιότητας δίαιτες μπορεί να βελτιώσει τη μακροζωία».

Οι ερευνητές παρέπεμψαν στις Οδηγίες Διατροφής της Αυστραλίας και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), οι οποίες συνιστούν ότι οι ενήλικες με φυσιολογική χοληστερόλη μπορούν να καταναλώνουν έως επτά αυγά την εβδομάδα.

Σημείωσαν επίσης ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προτείνουν περιορισμό σε τρία έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα.

Η AHA επιπλέον υποστηρίζει την κατανάλωση έως δύο αυγών την ημέρα για ηλικιωμένους με φυσιολογική χοληστερόλη, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Αν και παλαιότερα λεγόταν ότι άτομα με υψηλή χοληστερόλη – συσσώρευση λιπαρών ουσιών στο αίμα που αυξάνει τον κίνδυνο για CVD – έπρεπε να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών, πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση λίγων αυγών την εβδομάδα είναι ασφαλής.

Πλέον, οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, η χοληστερόλη από τις τροφές – όπως τα αυγά – έχει πολύ μικρότερη επίδραση στα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης και της επιβλαβούς LDL, σύμφωνα με το British Heart Foundation.

Αντιθέτως, τρόφιμα όπως το βούτυρο και τα λιπαρά κρέατα – που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά – μπορεί να έχουν πιο επιζήμια αποτελέσματα.

Οι ειδικοί προτείνουν να δίνεται προσοχή στον τρόπο παρασκευής των αυγών και στο τι τα συνοδεύει, ειδικά σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Για παράδειγμα, αυγά με φασόλια σε ψωμί ολικής άλεσης είναι καλύτερα για τη χοληστερόλη σε σχέση με ένα τηγανητό πρωινό με μπέικον και λουκάνικα.

Δείτε Κόκκινα αυγά: Πόσο αντέχουν εκτός ψυγείου;

Η κ. Wild δήλωσε:
«Προηγούμενες μελέτες είχαν παρατηρήσει υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας με την κατανάλωση αυγών σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Για τον λόγο αυτό, εξετάσαμε επίσης τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και θνησιμότητας σε άτομα με και χωρίς δυσλιπιδαιμία (κλινικά διαγνωσμένη υψηλή χοληστερόλη).

Διαπιστώσαμε 27% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από CVD για συμμετέχοντες με δυσλιπιδαιμία που κατανάλωναν αυγά εβδομαδιαίως, σε σύγκριση με εκείνους που τα κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ, γεγονός που υποδηλώνει ότι, στο δείγμα αυτό, η παρουσία δυσλιπιδαιμίας δεν επηρεάζει τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κατανάλωση αυγών.

Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση έως και έξι αυγών την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και από καρδιαγγειακές παθήσεις σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη τεκμηριωμένων διατροφικών κατευθυντήριων οδηγιών για τους ηλικιωμένους».

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.