Πολλές φορές όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το έντερό μας καταφεύγουμε στο γιαούρτι. Πόσο όμως καλό κάνει στο έντερο;
Η φράση «θεραπεύοντας το έντερο» είναι μια φράση που ακούγεται συχνά. Ορισμένοι τη χρησιμοποιούν για να αναφερθούν στη βελτίωση της υγείας του μικροβιώματος του εντέρου – εξισορρόπηση των μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα που, όταν δεν είναι σε καλή κατάσταση, μπορεί να μας αφήσουν με προβλήματα πέψης και ανοσοποιητικού. Άλλοι το συνδέουν με το «σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου», μια κατάσταση που συνδέεται με την εντερική διαπερατότητα και λέγεται ότι προκαλεί ναυτία και κόπωση.
Δείτε Πώς να απαλλαγείτε από τα ζιζάνια του κήπου
Όποιον ορισμό και αν χρησιμοποιείτε, η Bethan Crouse, διατροφολόγος επιδόσεων από το Πανεπιστήμιο Loughborough, λέει ότι είναι απίθανο το γιαούρτι από μόνο του να σας δώσει μια συνολική αναμόρφωση του εντέρου. «Αλλά ορισμένοι τύποι προϊόντων γιαουρτιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υγεία του εντέρου», λέει.
Σύμφωνα με το Guardian, το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση – παρασκευάζεται με θέρμανση του γάλακτος, προσθήκη βακτηρίων και στη συνέχεια επώαση – και ως εκ τούτου περιέχει προβιοτικά. Όταν καταναλώνονται ζωντανά, αυτά τα βακτήρια μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου, υπερτερώντας των επιβλαβών μικροβίων.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα γιαούρτια ίδια – πολλά προϊόντα που αγοράζονται στο κατάστημα υποβάλλονται σε παστερίωση για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους, η οποία περιλαμβάνει θέρμανση του προϊόντος για να σκοτωθούν τα βακτήρια.
«Μια πολύ καλή πηγή προβιοτικών είναι το κεφίρ», λέει η Crouse. Περιέχει έως και 61 διαφορετικά μικροβιακά στελέχη. Το ελληνικό και το φυσικό γιαούρτι περιέχουν επίσης προβιοτικά αν δεν έχουν παστεριωθεί – αναζητήστε ετικέτες που αναφέρουν «ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες» ή απαριθμούν στελέχη όπως ο λακτοβάκιλλος και το διφιδιοβακτήριο.
Δείτε DIY: Πώς θα φτιάξεις το δικό σου μη τοξικό υγρό πιάτων
Ωστόσο, το γιαούρτι δεν είναι η μόνη φιλική προς το έντερο τροφή. «Άλλες επιλογές πλούσιες σε προβιοτικά περιλαμβάνουν το kombucha, το kimchi και ορισμένα ψωμιά με προζύμι», λέει η Crouse. Επιπλέον, η κατανάλωση μιας ποικίλης, πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του μικροβιώματος.
«Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι θα πρέπει να περιλαμβάνουν δύο μερίδες τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά κάθε εβδομάδα» λέει η Crouse. Και αν αισθάνεστε ότι το έντερό σας χρειάζεται «θεραπεία», συνιστά να μιλήσετε με τον παθολόγο σας, ο οποίος μπορεί να κανονίσει ένα ραντεβού με διαπιστευμένο διατροφολόγο ή διαιτολόγο.