...

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία – Πώς να κοιμούνται καλύτερα

Ο ύπνος είναι κρίσιμος για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Δες πόσες ώρες χρειάζονται ανά ηλικία

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία - Πώς να κοιμούνται καλύτερα

Ο ύπνος δεν είναι απλώς χρόνος ξεκούρασης για τα παιδιά – είναι θεμέλιο για την υγεία, την ανάπτυξη και την καθημερινή τους λειτουργία.

Επηρεάζει τη μνήμη, τη μάθηση, τη συμπεριφορά και την ψυχοσυναισθηματική τους ισορροπία.

Μελέτες δείχνουν ότι η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου σχετίζονται άμεσα με την απόδοση στο σχολείο, την ψυχική ευεξία και ακόμη και την πρόληψη χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουν οι γονείς και πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα;

Δείτε ακόμα: Ύπνος: tips για να κοιμάται πιο εύκολα και γρήγορα το παιδί σου

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία – Πώς να κοιμούνται καλύτερα

Όπως είναι λογικό, οι ανάγκες ύπνου ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (American Academy of Sleep Medicine-AASM) παρέχει χρήσιμες συστάσεις αναφορικά με τις ανάγκες ύπνου κατά τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του παιδιού:

Βρέφη 0-3 μηνών : 14-17 ώρες*

Βρέφη 4-12 μηνών : 12-16 ώρες*

Παιδιά 1-2 ετών : 11-14 ώρες*

Παιδιά 3-5 ετών : 10-13 ώρες*

Παιδιά 6-12 ετών : 9-12 ώρες

Έφηβοι 13-18 ετών: 8-10 ώρες

*περιλαμβάνονται και τα διαστήματα μικρής διάρκειας ύπνου.

Δείτε ακόμα: Πώς θα καταλάβεις τι αισθάνεται ένα παιδί από τις ζωγραφιές του

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία - Πώς να κοιμούνται καλύτερα

Πώς να βελτιώσουμε τον ύπνο των παιδιών;

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία ενθαρρύνει τους γονείς στην πρώιμη υιοθέτηση «καλών συνηθειών ύπνου»:

-Αναγνώριση της σημασίας του ικανοποιητικού ύπνου και των επιδράσεών του στην καθημερινότητα της οικογένειας. Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα και η προτεραιοποίηση του ύπνου για τους ίδιους μεταφέρει στα παιδιά το μήνυμα ότι αποτελεί μέρος ενός υγιούς τρόπου ζωής.

-Διατήρηση καθημερινής ρουτίνας. Ο προγραμματισμός της ώρας αφύπνισης, γευμάτων, ξεκούρασης και παιχνιδιού βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια και συμβάλλει στην πρώιμη τήρηση συγκεκριμένης ώρας νυκτερινού ύπνου. Για τα μικρά παιδιά είναι σημαντική η υιοθέτηση συγκεκριμένης ρουτίνας ύπνου όπως το τρίπτυχο «βούρτσισμα δοντιών-ανάγνωση βιβλίου-κρεβάτι (brush-book-bed)».
Πλούσια δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας , συμπεριλαμβανομένης της άσκησης.

-Οριοθέτηση χρόνου παρακολούθησης οθονών. Συνίσταται οι πάσης φύσεως οθόνες να παραμένουν εκτός των παιδικών δωματίων, ιδίως το βράδυ. Προτείνεται απενεργοποίηση όλων των οθονών τουλάχιστον 1 ώρα προ του ύπνου και θέσπιση ορίων αναφορικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων.

-Δημιουργία ενός υποστηρικτικού για τον ύπνο οικιακού περιβάλλοντος. Μείωση της έντασης του φωτισμού πριν την ώρα του ύπνου, έλεγχος θερμοκρασίας του χώρου και αποφυγή τοποθέτησης πολλών παιχνιδιών στο κρεβάτι του παιδιού , καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για χώρο ύπνου και όχι για χώρο παιχνιδιού. Ένα-δύο παιχνίδια ή κατάλληλα αντικείμενα αρκούν και συμβάλλουν στην ανακούφιση από το άγχος αποχωρισμού.

-Απαγόρευση τοποθέτησης του παιδιού στο κρεβάτι μαζί με ένα μπουκάλι γάλα ή χυμό, λόγω κινδύνου πνιγμονής αλλά και πρόκλησης τερηδόνας. Η σίτιση του παιδιού θα πρέπει να προηγείται της μεταφοράς του στο κρεβάτι. Επιπροσθέτως, δεν προτείνεται η έναρξη στερεών τροφών πριν τον 6ο μήνα ζωής, καθώς σε μικρότερη ηλικία η πέψη των στερεών είναι δυσκολότερη και επηρεάζει δυσμενώς τον ύπνο.

-Αποφυγή υπερφόρτωσης των παιδιών με πολλές προγραμματισμένες δραστηριότητες, ιδίως τις βραδινές ώρες, καθώς τους στερεί τον απαιτούμενο χρόνο χαλάρωσης πριν τη νυκτερινή κατάκλιση.

-Αναγνώριση διαταραχών ύπνου και επικοινωνία με τους δασκάλους/φροντιστές των παιδιών σχετικά με την εγρήγορσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει τη σχολική απόδοση, την προσοχή και τη συμπεριφορά.

-Συζήτηση των συνηθειών και προβλημάτων ύπνου του παιδιού με τον παιδίατρο, καθώς οι περισσότερες διαταραχές αντιμετωπίζονται εύκολα. Ο ιατρός ενδέχεται να ζητήσει την τήρηση ημερολογίου ύπνου ή να προτείνει επιπρόσθετους τρόπους για τη βελτίωσή του.

Δείτε ακόμα: Πώς να απασχολήσεις τα παιδιά όταν είσαι κουρασμένη ή άρρωστη

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία - Πώς να κοιμούνται καλύτερα

Η φροντίδα του ύπνου των παιδιών δεν είναι πολυτέλεια – είναι ανάγκη. Με σωστή ρουτίνα, υγιεινές συνήθειες και την κατάλληλη ενημέρωση, οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών τους από τα πρώτα κιόλας χρόνια.

Ο ύπνος χτίζει σώμα, νου και συναισθηματική ανθεκτικότητα. Ας του δώσουμε την προσοχή που του αξίζει.

Avatar of Kate S.
Η Kate γράφει για διατροφή, άθληση και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία, αφού η γυμναστική αποτελεί το πάθος της. Παράλληλα, δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην μοιραστεί τις ιδέες της για την ομορφιά, τη μόδα και το στυλ.