...

Πως το ψωμί δεν θα μουχλιάσει ούτε θα μπαγιατεύσει για 14 ημέρες – Συμβουλές από αρτοποιό

Πως το ψωμί δεν θα μουχλιάσει ούτε θα μπαγιατεύσει για 14 ημέρες – Συμβουλές από αρτοποιό

Διατηρήστε το ψωμί φρέσκο για 14 ημέρες με τις σωστές μεθόδους αποθήκευσης

Το ψωμί αποτελεί βασικό στοιχείο σε κάθε σπίτι, όμως συχνά μουχλιάζει ή ξεραίνεται πιο γρήγορα απ’ όσο θα θέλαμε. Μια ειδικός αρτοποιός μοιράζεται τις καλύτερες πρακτικές για να διατηρείται φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα.

Γιατί το ψωμί αλλοιώνεται γρήγορα;

Η διάρκεια ζωής του ψωμιού εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο αποθήκευσής του. Παρότι φαίνεται απλό να το αφήνουμε στον πάγκο ή σε μια ψωμιέρα, η επιλογή του σωστού σημείου παίζει καθοριστικό ρόλο στη φρεσκάδα του.

Δείτε ακόμα: Πώς να φτιάξετε σπιτικό ψωμί του τοστ με απλά και αγνά υλικά

Η αρτοποιός Emilie Raffa, ιδρύτρια του “The Clever Carrot”, εξηγεί ότι η θερμότητα από τις συσκευές κουζίνας είναι ένας βασικός παράγοντας που επιταχύνει τη μούχλα και το μπαγιάτεμα.

«Κάποτε διατηρούσαμε το ψωμί σε πλαστική σακούλα μέσα σε ένα συρτάρι, δίπλα στο πλυντήριο πιάτων και το ψυγείο. Η θερμότητα και η υγρασία από τις συσκευές αυτές δημιουργούσαν το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί μούχλα», αναφέρει.

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το ψωμί

Για να διατηρήσετε το ψωμί φρέσκο για περισσότερες ημέρες, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

  • Μακριά από θερμότητα και υγρασία: Επιλέξτε ένα δροσερό, ξηρό σημείο, μακριά από τον φούρνο, την κουζίνα και το ψυγείο.
  • Αποφύγετε την επαφή με φρούτα: Ορισμένα φρούτα, όπως οι μπανάνες και τα μήλα, απελευθερώνουν αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει την αλλοίωση του ψωμιού.
  • Σωστή επιλογή σακούλας: Τα ψωμιά για τοστ διατηρούνται καλύτερα σε πλαστική σακούλα, αλλά μην την κλείνετε αεροστεγώς για να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία.
  • Χάρτινες σακούλες για μαλακά ψωμιά: Τα brioche και τα ψωμάκια διατηρούνται καλύτερα σε χάρτινες σακούλες, που επιτρέπουν τη ροή του αέρα.

Το ψυγείο είναι η λύση;

Παρά τη γενική αντίληψη ότι το ψωμί δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο, η Emilie υποστηρίζει ότι η ψύξη μπορεί να το διατηρήσει για 7 έως 14 ημέρες, αρκεί να είναι σωστά τυλιγμένο. Επιπλέον, πριν το σερβίρετε, προτείνει να το ζεστάνετε στους 150°C για να ανακτήσει την τέλεια υφή του.

Δείτε ακόμα: Πώς θα κάνετε το μπαγιάτικο ψωμί ξανά φρέσκο

Με αυτές τις συμβουλές, το ψωμί σας θα παραμείνει φρέσκο για πολύ περισσότερο, χωρίς να ανησυχείτε για μούχλα!

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet