...

Πώς να φτιάξετε σπιτικό ψωμί του τοστ με απλά και αγνά υλικά

Πεντανόστιμο ψωμί του τοστ για να δημιουργείτε τα καλύτερα τοστ και σάντουιτς!

ψωμί τοστ

Φτιάχνοντας το δικό σου ψωμί για τοστ έχεις χωρίς αμφιβολία πολλά οφέλη!

Είναι πιο υγιεινό, χωρίς πρόσθετα συντηρητικά ή βελτιωτικά. Έχει σίγουρα λιγότερη ζάχαρη και αλάτι αφού μπορείς να ελέγξεις τις ποσότητες. Ξέρεις ακριβώς τι βάζεις μέσα, χωρίς κρυφά συστατικά. Μπορείς να πειραματιστείς με διαφορετικές συνταγές για να πετύχεις αυτό που χρειάζεσαι και τέλος μπορείς να το φτιάχνεις μαζί με τα παιδιά.

Δες εδώ πώς να φτιάξεις τα viral mini κουλούρια θεσσαλονίκης

ψωμί τοστ

Δες παρακάτω μια εύκολη συνταγή από τον Γιώργο Τσούλη:

Υλικά

20 γρ. ζάχαρη

8 γρ. ξηρή μαγιά

310-315 ml νερό, χλιαρό

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

6 γρ. αλάτι

20 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια, + έξτρα λιωμένο, για την επάλειψη

Δες εδώ πώς να σώσεις το φαγητό που το έκανες λύσσα στο αλάτι

ψωμί τοστ

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, το μείγμα της μαγιάς, το αλάτι και το βούτυρο. Χτυπάμε για 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο, μέχρι να δημιουργήσουμε μια λεία ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, ζυμώνουμε λίγο και πλάθουμε σε μια μπάλα.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1 ½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας, ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη και με έναν πλάστη, ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα. Προσέχουμε το πάχος να είναι ίσο σε όλα τα σημεία.

Ρολάρουμε τη ζύμη και σχηματίζουμε έναν κύλινδρο, φροντίζοντας να είναι αρκετά σφιχτός και γυρίζουμε τις άκρες του κυλίνδρου κάτω από τη ζύμη.

Αλείφουμε μια φόρμα διαστάσεων 35×15 εκ. με ελαιόλαδο και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη με την ένωση προς τα κάτω.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου ½ ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα και τοποθετούμε τη σχάρα στην πιο χαμηλή θέση.

Ψήνουμε για 20 λεπτά και καλύπτουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο, ώστε να μην πάρει πολύ σκούρο χρώμα το ψωμί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά.

Αφαιρούμε το ψωμί από τον φούρνο, τοποθετούμε σε μια σχάρα και αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο.

Αφήνουμε το σπιτικό ψωμί του τοστ να κρυώσει, ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Δες εδώ πώς να φτιάξεις σπιτικό πέστο βασιλικού

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.