Αν έχεις δικές σου ελιές ή σου χάρισαν φρέσκιες από το χωριό, σίγουρα αναρωτιέσαι πώς μπορείς να τις επεξεργαστείς χωρίς να τις χαράξεις, να τις σπάσεις ή να τις βράσεις.
Η απάντηση είναι απλή, παραδοσιακή και απολύτως φυσική: μπορείς να φτιάξεις πεντανόστιμες επιτραπέζιες ελιές χωρίς καθόλου κόπο — αρκεί να έχεις λίγη υπομονή.
Αυτός ο τρόπος διατήρησης είναι ιδανικός για όσους δεν θέλουν να μπλέξουν με μαχαίρια, να χαλάσουν την υφή της ελιάς ή να αλλάξουν τον αυθεντικό της χαρακτήρα.
Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τη διαδικασία και τα μυστικά για να έχεις ελιές που δεν πικρίζουν και που διατηρούνται τέλεια για μήνες.
Δείτε ακόμα: Ελιές: Το μικρό γευστικό «θαύμα» που κάνει καλό στην υγεία σου
Πώς να φτιάξεις ελιές χωρίς να τις χαράξεις – Το φυσικό και παραδοσιακό «μυστικό»
Υλικά που θα χρειαστείς:
-Φρέσκες, ώριμες ελιές (μαύρες ή πράσινες)
-Χοντρό αλάτι
-Νερό
-Ξύδι (προαιρετικά)
-Βαζάκια ή γυάλες με καπάκι
-Μπουκάλι με βρασμένο, κρύο νερό ή αλατόνερο για φύλαξη
Βήμα 1: Καθαρισμός των ελιών
Ξέπλυνε καλά τις ελιές σου για να απομακρύνεις σκόνες, φύλλα και τυχόν χώμα. Αφαίρεσε τις χτυπημένες ή σκασμένες και άφησε μόνο τις υγιείς.
Tip: Δεν τις χαράζουμε, ούτε τις χτυπάμε. Θέλουμε να μείνουν ολόκληρες ώστε να ωριμάσουν με φυσικό τρόπο μέσα στην άλμη.
Βήμα 2: Μούλιασμα για αποπίκρανση
Βάλε τις ελιές σε ένα μεγάλο δοχείο (πήλινο, γυάλινο ή πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα) και γέμισε το με νερό. Κάλυψέ τες με ένα πιάτο για να τις κρατάς βυθισμένες.
Άλλαζε το νερό κάθε μέρα για 10–15 μέρες. Το νερό θα βγάζει σταδιακά την πικρίλα.
Extra tip: Αν θέλεις να επιταχύνεις τη διαδικασία, μπορείς να προσθέσεις στο νερό λίγο ξύδι ή λεμόνι (1 κ.σ. ανά λίτρο νερού), που βοηθά στην απομάκρυνση των πικρών στοιχείων.
Βήμα 3: Ετοιμασία άλμης
Μετά το μούλιασμα, ετοιμάζεις την άλμη όπου θα μπουν για φύλαξη. Αναλογία:
-100 γρ. χοντρό αλάτι
-1 λίτρο νερό
Ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλάτι. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύδι (50 ml) για επιπλέον γεύση και συντήρηση.
Βήμα 4: Αποθήκευση
Βάλε τις ελιές σου σε καθαρά γυάλινα βάζα, πρόσθεσε τη δική σου άλμη και φρόντισε να τις σκεπάζει καλά. Αν χρειαστεί, βάλε ένα βάρος ή ένα φύλλο λεμονιού από πάνω για να μείνουν βυθισμένες.
Άφησέ τες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για περίπου 30 μέρες. Από εκεί και πέρα, μπορείς να δοκιμάζεις. Όσο περνούν οι μέρες, γίνονται πιο μεστές και νόστιμες.
Δείτε ακόμα: Πώς να μην «πιτσιλάει» το λάδι στο τηγάνισμα
Πώς να σερβίρεις τις ελιές
Όταν θέλεις να τις καταναλώσεις, μπορείς να τις βγάλεις από την άλμη και να τις μαρινάρεις με:
-Ελαιόλαδο
-Ρίγανη
-Σκόρδο
-Λεμονόφλουδα ή πορτοκαλόφλουδα
-Ή και τσίλι αν σου αρέσουν πικάντικες!
Δείτε ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύεις το λάδι κάτω από τον νεροχύτη – και άλλα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα
Ελιές: Πλεονεκτήματα της μεθόδου χωρίς χάραγμα
-Δεν αλλοιώνεται η υφή της ελιάς
-Διατηρούνται για πολλούς μήνες
-Δεν χρειάζεται βράσιμο ή χημικά
-Γίνονται ιδανικές για σαλάτες, πίτες και μεζέδες
Δείτε ακόμα: Πώς να αποθηκεύεις το λάδι σωστά το καλοκαίρι – Για να μη χαλάει και να κρατά άρωμα
Οι ελιές χωρίς χάραγμα δεν είναι απλώς πιο εύκολες – είναι και πιο αυθεντικές. Αν αγαπάς τη γεύση της πραγματικής, παραδοσιακής ελιάς, αξίζει να δοκιμάσεις αυτή τη μέθοδο. Θέλει χρόνο και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει με το παραπάνω.
Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται καμία ειδική τεχνική ή εμπειρία. Μόνο λίγα υλικά, αγάπη για το καλό φαγητό και… λίγο χώρο στο ντουλάπι σου.