...

Ελιές: Το μικρό γευστικό «θαύμα» που κάνει καλό στην υγεία σου

Οι ελιές δεν είναι απλώς νόστιμες – είναι γεμάτες με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την καρδιά, το δέρμα και τον εγκέφαλο. Δες όλα τα οφέλη τους!

Ελιές: Το μικρό γευστικό «θαύμα» που κάνει καλό στην υγεία σου

Αποτελούν βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και συνοδεύουν ιδανικά σαλάτες, ψωμί ή τυρί.

Όμως οι ελιές είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας γευστικός μεζές – είναι μικροί θησαυροί υγείας, πλούσιοι σε καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Τι ακριβώς προσφέρουν στον οργανισμό σου και γιατί αξίζει να τις εντάξεις στη διατροφή σου;

Οι ελιές είναι πλούσιες σε υγιεινά λιπαρά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Το διατροφικό τους προφίλ διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας και αποθήκευσης, καθώς και με την προσθήκη συστατικών όπως σκόρδο ή γλυκές πιπεριές.

Δείτε ακόμα: Ταιριάζει ψάρι με αυγό ή τυρί; Τι ισχύει

Ελιές: Το μικρό γευστικό «θαύμα» που κάνει καλό στην υγεία σου

Πλούσιες σε «καλά» λιπαρά

Οι ελιές περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ελαικό οξύ, το οποίο έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και φλεγμονές. Αυτά τα λιπαρά συμβάλλουν επίσης στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της «καλής» HDL.

Ελιές: Το μικρό γευστικό «θαύμα» που κάνει καλό στην υγεία σου

Γεμάτες αντιοξειδωτικά

Οι ελιές περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή, που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Έτσι, βοηθούν στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης, αλλά και στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Φυσική αντιφλεγμονώδης δράση

Οι πολυφαινόλες στις ελιές έχουν αντιφλεγμονώδη δράση παρόμοια με την ιβουπροφαίνη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από χρόνιες φλεγμονές, όπως εκείνες που προκαλούνται από αρθρίτιδα.

Φιλικές για το πεπτικό

Οι ελιές περιέχουν φυτικές ίνες και προβιοτικά στοιχεία, ειδικά όταν έχουν υποστεί φυσική ζύμωση. Έτσι, προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου και τη χρήσιμη εντερική μικροχλωρίδα.

Χρήσιμες στην απώλεια βάρους

Παρόλο που έχουν σχετικά υψηλές θερμίδες, οι ελιές είναι πλούσιες σε λιπαρά που προκαλούν κορεσμό, με αποτέλεσμα να χορταίνεις ευκολότερα και να αποφεύγεις το τσιμπολόγημα.

Η κατανάλωσή τους σε μικρές ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της πείνας.

Δείτε ακόμα: Πώς να μην «πιτσιλάει» το λάδι στο τηγάνισμα

Ελιές: Το μικρό γευστικό «θαύμα» που κάνει καλό στην υγεία σου

Ελιές: Τι να προσέξεις

Αλάτι: Οι ελιές που πωλούνται σε άλμη περιέχουν συχνά αρκετό νάτριο. Προτίμησε ξέπλυμα πριν την κατανάλωση ή ελιές σε νερό.

Ποσότητα: Η υπερκατανάλωση μπορεί να προσθέσει περιττές θερμίδες και νάτριο. 5–7 ελιές την ημέρα είναι μια καλή ποσότητα για τους περισσότερους ανθρώπους.

Δείτε ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να ρίχνεις το λάδι από το τηγάνι στον νεροχύτη;

Οι ελιές είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές υπερτροφές της μεσογειακής διατροφής – και όχι άδικα. Προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην καρδιά, το δέρμα και το ανοσοποιητικό.

Απόλαυσέ τες με μέτρο και δώσε στον οργανισμό σου μια γευστική δόση υγείας καθημερινά!

Avatar of Kate S.
Η Kate γράφει για διατροφή, άθληση και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία, αφού η γυμναστική αποτελεί το πάθος της. Παράλληλα, δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην μοιραστεί τις ιδέες της για την ομορφιά, τη μόδα και το στυλ.