Φτιάχνοντας βούτυρο στο σπίτι, κερδίζεις αγνότητα, γεύση και ικανοποίηση!
Ξέρεις ακριβώς τι βάζεις μέσα, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, απολαμβάνεις φρέσκια, πλούσια γεύση και έχεις την ελευθερία να πειραματιστείς με αλάτι, μυρωδικά ή μέλι, δημιουργώντας κάτι μοναδικό.
Επιπλέον, είναι ένας όμορφος και χαλαρωτικός τρόπος να αξιοποιήσεις περισσευούμενη κρέμα γάλακτος και να χαρείς το αποτέλεσμα σε κάθε φρυγανιά, γνωρίζοντας ότι το έφτιαξες με τα χέρια σου!
Δεν έχεις παρά να προμηθευτείς κρέμα γάλακτος μαζί με λίγο… ανακάτεμα και υπομονή.
Δες εδώ πώς να φτιάξεις τσουρέκι χωρίς μίξερ
Γιατί να φτιάξω βούτυρο από κρέμα γάλακτος;
Η παρασκευή βουτύρου από κρέμα γάλακτος προσφέρει πιο γρήγορη και εύκολη διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνική, που απαιτούσε το χτύπημα του γάλακτος για να ξεχωρίσουν το βούτυρο και το βουτυρόγαλα.
Η κρέμα γάλακτος περιέχει ήδη υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κάνοντάς την ιδανική για άμεσο χτύπημα και παραγωγή βουτύρου χωρίς να απαιτείται τόσο πολύς χρόνος και κόπος.
Επιπλέον, με την κρέμα γάλακτος έχεις πιο σταθερό και εύκολο αποτέλεσμα, με πιο κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση.
Το να φτιάξεις βούτυρο με αυτήν την μέθοδο είναι πιο πρακτικό και οικονομικό, ενώ διατηρεί την αυθεντική γεύση του σπιτικού βουτύρου χωρίς τη διαδικασία της παραδοσιακής κρέμας ή του γάλακτος.
Δες εδώ πώς να μην κλαις όταν καθαρίζεις κρεμμύδια
Πώς να φτιάξεις βούτυρο στο σπίτι με κρέμα γάλακτος βήμα βήμα
Θα χρειαστείς:
500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (35-40% λιπαρά, όχι light!)
Λίγο αλάτι (προαιρετικά, αν θες αλμυρό βούτυρο)
Εκτέλεση:
Χτύπημα με μίξερ
Βάλε την κρέμα γάλακτος σε ένα μεγάλο μπολ και ξεκίνα να τη χτυπάς με μίξερ (ή μίξερ χειρός). Αρχικά θα γίνει σαν σαντιγί, αλλά συνέχισε!
Ξεχωρισμός
Μετά από λίγο, θα δεις ότι το μείγμα “σπάει”: το βούτυρο (στερεό) ξεχωρίζει από το βουτυρόγαλα (υγρό).
Στράγγισμα
Στράγγιξε το βουτυρόγαλα (μπορείς να το φυλάξεις για τηγανίτες ή κέικ!).
Πλύσιμο του βουτύρου
Ξέπλυνε το βούτυρο με κρύο νερό, ζυμώνοντάς το ελαφρά, μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Αυτό το βήμα βοηθάει να διατηρηθεί περισσότερο.
Αλάτι (προαιρετικά)
Πρόσθεσε λίγο αλάτι για γεύση αν θες.
Αποθήκευση
Βάλε το βούτυρο σε ένα βαζάκι ή τύλιξέ το σε χαρτί βουτύρου και αποθήκευσέ το στο ψυγείο.
Έτοιμο! Το πιο αγνό, φρέσκο και χειροποίητο βούτυρο που μπορείς να φανταστείς — χωρίς πρόσθετα, χωρίς συντηρητικά.
View this post on Instagram
Δες εδώ πώς να φτιάξεις λιαστές ντομάτες… στον φούρνο!