Οι λιαστές ντομάτες είναι υπέροχες γιατί συγκεντρώνουν την έντονη γεύση και το άρωμα της ντομάτας, δίνοντας έναν πλούσιο, γλυκό και ελαφρώς πικάντικο χαρακτήρα.
Η διαδικασία αποξήρανσης ενισχύει τη γεύση τους, κάνοντάς τις ιδανικές για να προσθέσουν βάθος σε πολλές συνταγές, όπως ζυμαρικά, σαλάτες, πίτσες και σάλτσες.
Εκτός από τη γεύση, οι λιαστές ντομάτες έχουν και πρακτικό πλεονέκτημα, καθώς διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνοντάς τις εύκολες στην αποθήκευση και χρήση όλο το χρόνο.
Για να φτιάξεις λιαστές ντομάτες στον φούρνο, ακολούθησε τα εξής βήματα:
Τι θα χρειαστείς:
Ντομάτες (προτιμότερα ώριμες και σφιχτές)
Αλάτι (προαιρετικά)
Ζάχαρη (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο (προαιρετικά, αν θέλεις να τις συντηρήσεις έτσι)
Μπαχαρικά όπως ρίγανη ή βασιλικός (προαιρετικά)
Δες εδώ πώς θα μαλακώσουν τα όσπρια σε μία μόλις ώρα χωρίς μούλιασμα
Βήματα:
Προετοιμασία της ντομάτας:
Πλύνε τις ντομάτες καλά και κόψε τις στη μέση ή σε φέτες περίπου 1-2 εκατοστά πάχος. Αν είναι μεγάλες ντομάτες, μπορείς να τις κόψεις και σε 4 ή 6 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος.
Αφαίρεσε τους σπόρους αν θέλεις, για να μειώσεις την υγρασία, αν και δεν είναι απαραίτητο.
Πασπάλισμα με αλάτι (προαιρετικό):
Πασπάλισε τις ντομάτες με λίγο αλάτι για να βοηθήσεις στην απομάκρυνση των υγρών και να ενισχύσεις τη γεύση.
Άφησέ τις να καθίσουν για περίπου 30-60 λεπτά για να απορροφήσουν το αλάτι και να αποβάλουν μέρος της υγρασίας.
Προθέρμανση του φούρνου:
Προθέρμανε το φούρνο στους 90-100°C (χαμηλή θερμοκρασία). Το μυστικό για να φτιάξεις λιαστές ντομάτες είναι να τις αποξηράνεις με αργό και σταθερό τρόπο, χωρίς να τις ψήσεις πλήρως.
Τοποθέτηση των ντοματών στο ταψί:
Στρώσε λαδόκολλα σε ένα ταψί ή χρήση σχάρας αν διαθέτεις. Τοποθέτησε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, έτσι ώστε να μην υπάρχει επαφή μεταξύ τους.
Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις λίγο ελαιόλαδο ή να τις πασπαλίσεις με μπαχαρικά όπως ρίγανη ή βασιλικό για επιπλέον γεύση.
Αποξήρανση στον φούρνο:
Βάλε το ταψί στον φούρνο και άφησέ το για περίπου 6-8 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και την υγρασία της ντομάτας.
Μπορείς να αφήσεις την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή για να επιτρέψεις την εξάτμιση της υγρασίας (αν ο φούρνος δεν έχει ρύθμιση για την υγρασία).
Αν παρατηρήσεις ότι οι ντομάτες έχουν μαλακώσει και έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας, είναι έτοιμες.
Αποθήκευση:
Όταν οι ντομάτες είναι στεγνές, μπορείς να τις αποθηκεύσεις σε γυάλινα βάζα με ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο θα τις διατηρήσει φρέσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εάν δεν θέλεις να τις βάλεις σε λάδι, μπορείς να τις αποθηκεύσεις σε αεροστεγή σακουλάκια ή δοχεία κατάψυξης για μελλοντική χρήση.
Συμβουλές:
Μπορείς να προσθέσεις επίσης λίγη ζάχαρη στις ντομάτες για να ενισχύσεις τη γλυκιά γεύση τους.
Αν δεν έχεις πολλά φρούτα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αφυγραντήρα τροφίμων για καλύτερο αποτέλεσμα.
Αυτές οι λιαστές ντομάτες είναι τέλειες για σαλάτες, ζυμαρικά, πίτσες ή για να τις προσθέσεις σε διάφορα φαγητά για γεύση και άρωμα!
Δες εδώ πώς να φτιάξεις σπιτικό ψωμί του τοστ με τα δικά σου αγνά υλικά