Πώς να εντοπίσεις αν ένα AirTag παρακολουθεί το Android σου;

Πώς να εντοπίσεις αν ένα AirTag παρακολουθεί το Android σου;

Τα AirTags είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να παρακολουθείτε τα σημαντικά σας αντικείμενα. Χάνετε πάντα τα κλειδιά σας; Μήπως ξεχνάτε τις αποσκευές σας; Προσθέστε ένα AirTag σε μπρελόκ ή βάλτε το στη βαλίτσα σας και θα μπορείτε πάντα να τα εντοπίζετε.

Με κόστος 30 δολάρια, η ευκολία που προσφέρουν τα AirTags είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, είναι εξίσου εύκολο για κακόβουλα άτομα να τα χρησιμοποιήσουν για πιο ύπουλους σκοπούς.

Πώς να εντοπίσεις αν ένα AirTag παρακολουθεί το Android σου;

AirTag – Τι να προσέχουν οι χρήστες Android

Ενώ τα iPhones έχουν ενσωματωμένη ειδοποίηση όταν ο χρήστης παρακολουθείται από ένα άγνωστο AirTag, οι χρήστες Android αρχικά έμεναν στο σκοτάδι. Ευτυχώς, η Apple κυκλοφόρησε μια εφαρμογή στο Google Play Store με το όνομα Tracker Detect για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Από τότε, η Google έχει λανσάρει το δικό της δίκτυο Find My Device, το οποίο υποστηρίζει την ανίχνευση άγνωστων συσκευών παρακολούθησης, αν και κάποιοι μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα χρησιμοποιώντας και τις δύο εφαρμογές μαζί. Παρακάτω, θα σας δείξουμε πώς να εντοπίσετε ένα άγνωστο AirTag που σας παρακολουθεί και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

Χρήση του Tracker Detect στο Android για σάρωση AirTags

Η εφαρμογή Tracker Detect, που είναι διαθέσιμη στο Google Play Store δωρεάν, σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε το Android σας για να εντοπίσετε αντικείμενα που λειτουργούν με το δίκτυο Find My της Apple, όπως τα AirTags και έχουν απομακρυνθεί από τον κάτοχό τους για τουλάχιστον 15 λεπτά. Δεν απαιτείται λογαριασμός Apple ID.

Αφού κατεβάσετε το Tracker Detect, ενεργοποιήστε το Bluetooth, ανοίξτε την εφαρμογή, συμφωνήστε με τους όρους και πατήστε το μπλε κουμπί Scan για να αναζητήσετε κοντινά αντικείμενα. Αν είναι η πρώτη σας χρήση της εφαρμογής, θα σας ζητηθεί να δώσετε πρόσβαση στο Bluetooth, το οποίο χρειάζεται για να βρει τυχόν AirTags.

Το Android σας θα σαρώσει για έως και ένα λεπτό και αν βρει κάποιο AirTag κοντά σας, θα εμφανιστεί ως «Unknown Airtag». Αν δε βρείτε κάτι, μπορείτε να δοκιμάσετε τη σάρωση ξανά, ειδικά επειδή η συσκευή παρακολούθησης πρέπει να έχει απομακρυνθεί από τον κάτοχό της για τουλάχιστον 15 λεπτά για να εμφανιστεί.

Τι να κάνω αν με παρακολουθεί AirTag;

Αν το Tracker Detect εντοπίσει ένα AirTag που σας παρακολουθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά, η εφαρμογή θα σας επιτρέψει να αναπαράγετε έναν ήχο από το AirTag, ώστε να το εντοπίσετε ευκολότερα.

Αν βρείτε το AirTag, είναι δική σας απόφαση πώς θα προχωρήσετε. Αν το AirTag βρίσκεται μαζί σας κατά λάθος και η λειτουργία «Lost Mode» είναι ενεργοποιημένη, μπορείτε να πατήσετε και να κρατήσετε το Android σας (που είναι συμβατό με NFC) στη λευκή πλευρά του AirTag για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να το επιστρέψετε.

Ωστόσο, αν το AirTag χρησιμοποιείται για να σας παρακολουθεί, μπορείτε επίσης να δείτε τον σειριακό αριθμό του πατώντας το με το τηλέφωνό σας, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο αν αποφασίσετε να επικοινωνήσετε με τις αρχές και χρειάζεστε αποδείξεις για το ποιος μπορεί να σας παρακολουθεί. Μπορείτε επίσης να ανοίξετε το πίσω κάλυμμα του AirTag για να βρείτε τον σειριακό αριθμό.

Πώς να απενεργοποιήσω ένα AirTag;

Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε το AirTag και να το κάνετε να σταματήσει να σας παρακολουθεί, το Tracker Detect θα σας παρέχει μια σύντομη αλλά περιεκτική περιγραφή για το πώς να το κάνετε:

Πατήστε προς τα κάτω το ανοξείδωτο πίσω κάλυμμα του AirTag.
Περιστρέψτε το κάλυμμα αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού μέχρι να σταματήσει.
Αφήστε τα δάχτυλά σας και το κάλυμμα θα αφαιρεθεί.
Αφαιρέστε την μπαταρία button cell.

Η αφαίρεση της μπαταρίας θα ειδοποιήσει τον κάτοχο ότι το AirTag έχει απενεργοποιηθεί, οπότε να το έχετε υπόψη σας.

Δυστυχώς, το Tracker Detect στερείται κάποιων λειτουργιών που είναι διαθέσιμες εγγενώς στο iPhone — κυρίως, τις αυτόματες σαρώσεις στο παρασκήνιο.

Στο Tracker Detect, πρέπει να σαρώσετε χειροκίνητα για AirTags κάθε φορά, κάτι που μπορεί να είναι κουραστικό αν ανησυχείτε συνεχώς ότι σας παρακολουθούν. Ωστόσο, με το δίκτυο Find My Device της Google και την ικανότητα του Android να το κάνει αυτό πλέον, το πρόβλημα μειώνεται.

Avatar of Κωνσταντίνος Καράπαπας
Ο Κωνσταντίνος Καράπαπας γεννήθηκε το 1984 στην Θεσσαλονίκη και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα. Σπούδασε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στο ΤΕΙ Λάρισας. Από το 2007 ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων και το SEO. Υπήρξε ιδιοκτήτης και δημιουργός του επιτυχημένου ενημερωτικού μέσου Dnews (dikaiologitika.gr) από όπου το 2023 αποχώρησε. Είναι διευθυντής του Pelop.gr , του ενημερωτικού website της ιστορικής εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στο e-howto.gr έχει αναλάβει να μας ενημερώνει για θέματα τεχνολογίας και όχι μονο.