Πώς να κάνεις αντιπηκτική ένεση μόνος σου

Χρήσιμες συμβουλές για να κάνεις μόνος σου αντιπηκτική ένεση

Πώς να κάνεις αντιπηκτική ένεση μόνος σου

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείς να κάνεις αντιπηκτική ένεση ηπαρίνης μόνος σου, χωρίς την συμβολή γιατρού ή φαρμακοποιού.

Η ηπαρίνη είναι ένα ενέσιμο αντιπηκτικό φάρμακο που χορηγείται υποδόρια, δηλαδή στο λίπος κάτω από το δέρμα. Συνήθως παρέχεται σε προγεμισμένες σύριγγες, καθιστώντας περιττούς τους υπολογισμούς δόσης. Η χορήγησή της μπορεί να είναι καθημερινή και για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να μάθεις την απλή τεχνική για να την κάνεις μόνος/η σου.

Θα χρειαστείς ένα βαμβάκι ή γάζα με οινόπνευμα, το οποίο συχνά περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τις κατάλληλες περιοχές του σώματος για την ένεση. Αυτές περιλαμβάνουν την κοιλιά γύρω από τον ομφαλό, την πρόσθια επιφάνεια του μηρού στο μέσο του και την πλάγια επιφάνεια του βραχίονα.

Σύμφωνα με την αιματολόγο, Άννα Χριστοφορίδου, για την κοιλιά, η ένεση γίνεται τουλάχιστον 5 εκατοστά μακριά από τον ομφαλό, εναλλάσσοντας καθημερινά το σημείο της ένεσης. Μπορείς να φανταστείς ένα νοητό ορθογώνιο γύρω από τον ομφαλό και να μετακινείσαι 2 εκατοστά κάθε μέρα, είτε με τη φορά των δεικτών του ρολογιού είτε αντίθετα.

Κατάλληλες περιοχές για υποδόριες ενέσεις

ΕΝΕΣΗ

Μετά τον καθαρισμό του δέρματος με οινόπνευμα, αφήνουμε να στεγνώσει και πιάνουμε μια πτυχή δέρματος 3-5 εκατοστών με το αριστερό χέρι. Σημειώνεται ότι δεν αφαιρούμε τη μικρή φυσαλίδα αέρα που υπάρχει στη σύριγγα, καθώς βοηθά να αποφευχθούν αιματώματα. Αφού αφαιρέσουμε το καπάκι της σύριγγας, την κρατάμε με το δεξί χέρι και τη βάζουμε γρήγορα με γωνία 45 μοιρών, σαν βελάκι, στην πτυχή του δέρματος.

Δεν χρειάζεται αναρρόφηση. Αφήνουμε το δέρμα και, με το άλλο χέρι, πατάμε το έμβολο αργά, για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε προσεκτικά τη βελόνα στην ίδια γωνία που την εισάγαμε και ασκούμε ελαφριά πίεση με καθαρό βαμβάκι για 30 δευτερόλεπτα, χωρίς τρίψιμο. Τέλος, τοποθετούμε το καπάκι στη βελόνα και την απορρίπτουμε σε ειδικό δοχείο για σύριγγες ή σε πλαστικό δοχείο απορρυπαντικού.

Είναι πιθανό να δημιουργηθεί μικρό αιμάτωμα ή πόνος στην περιοχή. Εάν πονάει, ένα παγάκι τυλιγμένο σε γάζα μπορεί να βοηθήσει. Αν το αιμάτωμα είναι μεγαλύτερο, σημαίνει ότι έχει χτυπηθεί κάποιο μικρό αγγείο, κάτι που δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, αλλά το σημείο θα πρέπει να αποφεύγεται για λίγες μέρες.

Η ένεση πρέπει να γίνεται την ίδια ώρα καθημερινά, με ανοχή +/- 1 ώρα. Η ώρα χορήγησης μπορεί να επιλεγεί ελεύθερα, καθώς δεν επηρεάζεται από το φαγητό. Αν λαμβάνεις ηπαρίνη, απαγορεύονται τα ισχυρά αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Η παρακεταμόλη επιτρέπεται, αλλά για οποιοδήποτε άλλο αναλγητικό θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Δείτε εδώ: Επίδομα παιδιού Α21: Πόσο αυξάνεται το 2025 – Αναλυτικά τα ποσά

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.