...

Ποιες τροφές επηρεάζουν τη φυσική μας μυρωδιά και πώς;

δέρμα

Έχεις νιώσει ποτέ ότι έχεις μια διαφορετική μυρωδιά χωρίς να έχεις ιδρώσει ιδιαίτερα ή να έχεις παραλείψει το ντους;

Μήπως έχεις προσέξει ότι κάποιες μέρες, ακόμα και μετά από ένα καλό καθάρισμα, το φυσικό σου άρωμα φαίνεται πιο έντονο ή “βαρύ”;

Η απάντηση μπορεί να κρύβεται –κυριολεκτικά– στο πιάτο σου. Ναι, οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά επηρεάζουν όχι μόνο την αναπνοή ή τον ιδρώτα μας, αλλά και τη γενική “μυρωδιά” του σώματός μας.

Το σώμα μας αποβάλλει ουσίες μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής και των ούρων. Όταν καταναλώνουμε ορισμένες τροφές, αυτές διασπώνται σε χημικά που περνούν στο αίμα και στη συνέχεια αποβάλλονται — μερικές φορές αφήνοντας πίσω τους… μια μυρωδιά που δύσκολα αγνοείται.

Παρακάτω θα δεις ποιες τροφές επηρεάζουν περισσότερο τη φυσική μας μυρωδιά — και γιατί!

Δες εδώ 3 τρικ για να μην ιδρώνεις στις μασχάλες στο καλοκαίρι

δέρμα

Τροφές που “βαραίνουν” τη μυρωδιά του σώματος

1. Σκόρδο και Κρεμμύδι

Περιέχουν θειούχες ενώσεις, όπως η αλλιίνη, που διασπώνται σε αρωματικές ουσίες. Αυτές κυκλοφορούν στο αίμα και αποβάλλονται μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα. Η μυρωδιά μπορεί να μείνει για ώρες, ακόμα και μετά από βούρτσισμα!

2. Κόκκινο κρέας

Η πέψη του είναι δύσκολη και μπορεί να παράγει πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που αποβάλλονται από τους πόρους της επιδερμίδας. Έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν λιγότερο κρέας θεωρούνται πιο “ευχάριστοι” οσφρητικά.

3. Μπαχαρικά (π.χ. Κάρι, Κύμινο)

Παρόλο που κάνουν το φαγητό νοστιμότερο, τα αρώματά τους “ταξιδεύουν” στο σώμα μας. Το κάρι, για παράδειγμα, μπορεί να παραμείνει στον ιδρώτα για μέρες.

4. Αλκοόλ

Δεν “καίγεται” εξολοκλήρου από το συκώτι. Μικρές ποσότητες αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων και του ιδρώτα, δίνοντας στο σώμα μια χαρακτηριστική γλυκιά μυρωδιά.

5. Σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λάχανο)

Παρότι είναι θρεπτικά, περιέχουν επίσης θειούχες ενώσεις που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστο ιδρώτα σε ορισμένα άτομα.

Δες εδώ γιατί ιδρώνει το πρόσωπό μας

δέρμα

Τροφές που βελτιώνουν τη φυσική μυρωδιά

Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό

Όπως το καρπούζι, το πεπόνι και τα εσπεριδοειδή. Ενυδατώνουν και δίνουν φρεσκάδα.

Μαϊντανός & φύλλα μέντας

Φυσικά αποσμητικά — εξουδετερώνουν οσμές μέσω των φυτικών ενώσεων.

Γιαούρτι

Τα προβιοτικά βοηθούν στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας και μειώνουν τις δυσάρεστες οσμές σώματος.

Πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι)

Πλούσια σε χλωροφύλλη, που δρα αποσμητικά εσωτερικά.

Τι να κρατήσεις στο μυαλό σου

Η μυρωδιά του σώματος είναι μοναδική και επηρεάζεται από γονίδια, υγεία, τρόπους ζωής και διατροφή.

Δεν είναι όλες οι αντιδράσεις ίδιες. Σε κάποιους ανθρώπους, το σκόρδο ή το κάρι δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου μυρωδιά — σε άλλους είναι εμφανέστατα.

Αν παρατηρείς επίμονη ή έντονη αλλαγή στη μυρωδιά σου, καλό είναι να συμβουλευτείς γιατρό, καθώς μπορεί να υποκρύπτεται κάποιο πρόβλημα (π.χ. διαβήτης, ηπατική νόσος).

Avatar of Newsroom E-Howto
Ολα όσα πρέπει να ξέρεις στο Ελληνικό internet