...

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να αποφύγετε δυσπεψία και καούρες

Πασχαλινό τραπέζι: Τι να κάνετε για να μην έχετε δυσπεψία και καούρες

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να αποφύγετε δυσπεψία και καούρες

Κατά τη διάρκεια του πασχαλινού τραπεζιού είναι σύνηθες να γίνονται υπερβολές στην κατανάλωση φαγητού με αποτέλεσμα αρκετοί να ταλαιπωρούνται από δυσπεψία και καούρες στο στομάχι.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η καούρα και η δυσπεψία έπειτα από ένα «βαρύ» και πλούσιο γεύμα, οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχόμενου του στο μάχου προς τον οισοφάγο εξαιτίας της χαλάρωσεις του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Οι συχνές καούρες αποτελούν το κύριο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Δείτε ακόμα: Πώς φτιάχνεται το τέλειο κοκορέτσι

Ο μηχανισμός ανάπτυξης της δυσπεψίας -έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα- αρχίζει με τη διαστολή του στομάχου από τη μεγάλη ποσότητα φαγητού και ποτού που πέφτει μέσα του.

Το στομάχι «καταλαβαίνει πως έχει περισσότερη δουλειά, και έτσι παράγει μεγαλύτερες από το συνηθισμένο ποσότητες γαστρικών οξέων για να πέψει την τροφή.

Ορισμένα συστατικά του γεύματος, όμως, όπως το αλκοόλ, η σοκολάτα και τα λίπη χαλαρώνουν τον μυ που κλείνει το άνοιγμα συνδέσεως του στομάχου με τον οισοφάγο και έτσι, τα γαστρικά οξέα βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω και αρχίζουν οι καούρες.

Τι μπορείτε να κάνετε; Πρώτα από όλα, μην το παρακάνετε με το φαγητό και το ποτό. Επιπλέον, εάν γνωρίζετε πως κάποιο φαγητό σας πειράζει, αποφύγετε να το καταναλώσετε.

Δείτε ακόμα: Τι γλυκό να φτιάξω το Πάσχα;

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να αποφύγετε δυσπεψία και καούρες

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να αποφύγετε δυσπεψία και καούρες

-Πίνετε άφθονο νερό

-Μη «φορτώνετε» το στομάχι σας κυρίως τις βραδινές ώρες

-Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό

-Αποφύγετε το κάπνισμα μετά το φαγητό

-Μασάτε αργά

-Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες. Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας.

-Να καταναλώνετε το φαγητό πάντοτε από το πιάτο και όχι να τσιμπολογάτε από τις πιατέλες

-Μην τρώτε την πέτσα και τα ορατα λίπη από τα κρέατα

-Να αποφεύγετε την κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό, διότι τα συστατικά των φρούτων απορροφούνται με διαφορετικό ρυθμό από αυτά του κρέατος και των άλλων φαγητών, και αυτή η διαφορά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία

-Αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, να προτιμάτε τα κρέατα που έχουν ψηθεί στη σχάρα ή στην σούβλα από αυτά του φούρνου, της γάστρας

-Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα

Δείτε ακόμα: Πώς και γιατί γουργουρίζει το στομάχι;

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να αποφύγετε δυσπεψία και καούρες

Στην περίπτωση που οι παραπάνω συμβουλές δεν αποδώσουν, τότε θα πρέπει να γίνει χρήση αλγινικών σκευασμάτων που καταστέλλουν την παλινδρόμηση. Τα αλγινικά χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν.

Υπολογίζεται πως στο τριήμερο από την Ανάσταση έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με τέτοιου είδους συμπτώματα είναι αυξημένες κατά 30%.

Μάλιστα, τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι -για θρησκευτικούς λόγους- απείχαν από συγκεκριμένες τροφές για κάποιες εβδομάδες, καθώς και οι ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό και υπό φαρμακευτική αγωγή.

Avatar of Kate S.
Η Kate γράφει για διατροφή, άθληση και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία, αφού η γυμναστική αποτελεί το πάθος της. Παράλληλα, δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην μοιραστεί τις ιδέες της για την ομορφιά, τη μόδα και το στυλ.