Το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής κουζίνας και δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι.
Ωστόσο αν πιστεύετε πως το λάδι δεν χαλάει, κάνετε λάθος και καλό είναι να γνωρίζετε πότε δεν είναι πλέον κατάλληλο.
Ακόμα ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μπορεί να ταγγίσει. Το ταγγισμένο λάδι μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και η έντασή τους θα είναι ευθέως ανάλογη με το βαθμό αλλοίωσης του λαδιού.
Δείτε ακόμα: Πώς θα καταλάβετε εάν το ελαιόλαδο είναι έξτρα παρθένο
Πώς να καταλάβετε ότι πρέπει να πετάξετε το ελαιόλαδο
Άρωμα
Ενώ η μυρωδιά του φρέσκου ποιοτικού ελαιολάδου μπορεί να μοιάζει με αυτή του γρασιδιού, με έναν υπαινιγμό φρουτωδών αρωμάτων, μόλις αρχίσει να χάνει την ποιότητά του, η φρεσκάδα του αρώματος του εξασθενεί επίσης και σταδιακά βυθίζεται σε μια μυρωδιά μούχλας που μπορεί να μοιάζει ακόμη και με απωθητικές χημικές οσμές.
«Κόντρα» στο φως
Εάν έχετε κακή αίσθηση της όσφρησης, μπορείτε επίσης να βασιστείτε στα μάτια σας. Το φρέσκο και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο θα είναι διαυγές χωρίς θολότητα και το χρώμα του θα πρέπει να είναι σαν χρυσο-πράσινη ελιά. Ωστόσο, μόλις αρχίσει να αλλοιώνετε, αρχίζει να αλλάζει χρώμα σε πιο σκούρο πράσινο και αργότερα σε καφέ.
Ετικέτα
Επιπλέον, πρέπει πάντα να βλέπετε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην ετικέτα. Οι κατασκευαστές που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων γνωρίζουν πόσο καιρό το λάδι τους θα παραμείνει σε άριστη κατάσταση.
Δείτε ακόμα: Ελαιόλαδο: Ποια συσκευασία είναι η καλύτερη;
Ελαιόλαδο: Σωστή αποθήκευση
Αποθηκεύστε το λάδι σε σκοτεινό περιβάλλον. Εάν θέλετε να το έχετε διαθέσιμο στον πάγκο, είναι καλύτερο να ρίξετε λίγο σε ένα ειδικό δοχείο και να αποθηκεύσετε το υπόλοιπο μακριά από το φως της ημέρας και σε ένα μέρος όπου η θερμοκρασία θα είναι ιδανικά μεταξύ 15 και 20 βαθμούς κελσίου.
Ποτέ μην ξεχάσετε να κλείσετε το μπουκάλι πολύ καλά, προκειμένου να μην πάρει αέρα.
Εάν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το λάδι θα διαρκέσει για όλο το χρονικό διάστημα που αναγράφεται στη συσκευασία.
Δείτε ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να ρίχνεις το λάδι από το τηγάνι στον νεροχύτη;