Oι τροφές «ασπίδα» απέναντι στα εποχικά κρυολογήματα

Oι καλύτερες τροφές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος

6+1 χρήσεις που έχουν οι φλούδες πορτοκαλιού και δεν φανταζόσουν

Η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία μας, ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα, όταν και αυξάνονται κατακόρυφα οι αναπνευστικές ιώσεις.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, προκειμένου να ενισχύσετε σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να θωρακίσετε τον οργανισμό σας.

Δείτε ακόμα: Το Νο1 λαχανικό «φάρμακο» για την υγεία του εντέρου

Oι τροφές «ασπίδα» απέναντι στα εποχικά κρυολογήματα

Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C αποτελεί την κυριότερη βιταμίνη των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνι). Η βιταμίνη C έχει έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει θειϊκές ενώσεις (αλλισίνη, θειο-αλληλοκυστεϊνη), οι οποίες τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αλλισίνη έχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.

Γιαούρτι

To γιαούρτι περιέχει προβιοτικά συστατικά τα οποία είναι σημαντικά για καλή υγεία του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μικροβίωμα του εντέρου συνεργάζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα για να μειώσουν τα παθογόνα και να εντείνουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι ένας από τους πιο θρεπτικούς ξηρούς καρπούς. Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Oι τροφές «ασπίδα» απέναντι στα εποχικά κρυολογήματα

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Τα βασικά αντιοξειδωτικά στα μανιτάρια είναι το σελήνιο, η βιταμίνη C και η χολίνη, βοηθώντας τον οργανισμό να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες.

Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στα μανιτάρια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης μια μικρή ποσότητα βιταμίνης D.

Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E, η οποία καταπολεμά τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του από το οξειδωτικό στρες.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται κουρκουμίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, που προκαλείται από συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος και η βουλωμένη μύτη.

Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να καταπολεμήσει το κρυολόγημα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, γαύρος, ζαργάνα, κολιός) είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τρυπτοφάνη, ταυρίνη και πολυαμίνες.

Οι συγκεκριμένες ενώσεις βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνουν τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου.

Δείτε ακόμα: Βασιλικός πολτός: Τα οφέλη για την υγεία και οι παρενέργειες

Κατερινά Σκλάβου
Η Kate Sklavou είναι Συντάκτρια Ευεξίας στο E-HowTo.gr, με ιδιαίτερο πάθος και εμπειρία στον χώρο της γυμναστικής και της ισορροπημένης διατροφής.Εξειδίκευση & Εμπειρία:Γράφει για διατροφή, άσκηση και ευεξία, μετατρέποντας την πρακτική της εμπειρία σε απλά, ασφαλή βήματα: ισορροπημένα γεύματα, γρήγορες προπονήσεις στο σπίτι, έξυπνες συνήθειες για ενέργεια και καλή διάθεση.Παράλληλα, καλύπτει θέματα ομορφιάς, μόδας και στυλ (Lifestyle).Μεθοδολογία & Trust (Πολιτική Ασφάλειας):Επειδή καλύπτει θέματα Υγείας (Διατροφή), δουλεύει με αυστηρή τεκμηρίωση από έγκυρες πηγές (π.χ. WHO/EFSA, ACSM, PubMed) και αποφεύγει υπερβολικές υποσχέσεις. Ό,τι προτείνει είναι ρεαλιστικό, ασφαλές και ξεκάθαρο.