...

Μην πετάξετε το κρασί! Δείτε πώς θα το σώσετε αν ο φελλός διαλυθεί

Ο φελλός έσπασε και μπήκε στο κρασί; Δείτε πώς να αφαιρέσετε τα κομμάτια, γιατί δεν χαλάει το κρασί και πώς να το απολαμβάνετε χωρίς μύθους και άγχος.

Μην πετάξετε το κρασί! Δείτε πώς θα το σώσετε αν ο φελλός διαλυθεί

Πόσες φορές σας έχει τύχει να ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί και να σπάσει ο φελλός; Μικρά κομμάτια καταλήγουν μέσα στο κρασί και πολλοί πιστεύουν —λανθασμένα— ότι αυτό το καταστρέφει. Η αλήθεια είναι διαφορετική και, ευτυχώς, υπάρχουν εύκολοι τρόποι να σώσετε το κρασί σας χωρίς άγχος.

Έχετε ετοιμάσει ένα ωραίο δείπνο, ανοίγετε την αγαπημένη σας φιάλη κρασί —και τότε συμβαίνει το απρόσμενο: ο φελλός σπάει και πέφτει μέσα στο μπουκάλι. Εκείνη τη στιγμή, το μόνο που σκέφτεστε είναι «Το κατέστρεψα!». Μην ανησυχείτε: δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε να πετάξετε το κρασί σας.

Η αλήθεια είναι πως ο θρυμματισμένος φελλός δεν αλλοιώνει τη γεύση ούτε την ποιότητα του κρασιού, και υπάρχουν απλοί τρόποι για να τον αφαιρέσετε.

Επιπλέον, πολλοί από τους μύθους που ακούμε γύρω από αυτό το θέμα —ότι το κρασί «χαλάει», ότι είναι επικίνδυνο να πιεις κομματάκια φελλού— δεν ευσταθούν.

Σε αυτό το άρθρο, σας δείχνουμε πώς να αφαιρέσετε τα κομμάτια του φελλού, τι να κάνετε για να το προλάβετε, και πώς να σώσετε με σιγουριά το κρασί σας και τη βραδιά σας.

Δείτε ακόμα: Πώς να φτιάξεις ξύδι από τα κρασιά που περισσεύουν

Μην πετάξετε το κρασί! Δείτε πώς θα το σώσετε αν ο φελλός διαλυθεί

Μην πετάξετε το κρασί! Δείτε πώς θα το σώσετε αν ο φελλός διαλυθεί

Μετάγγιση με σήτα ή φίλτρο

-Τοποθετήστε μια λεπτή σήτα ή ένα φίλτρο καφέ πάνω από μια καράφα ή ένα καθαρό δοχείο.

-Ρίξτε αργά το κρασί μέσα από τη σήτα ή το φίλτρο.

-Τα κομμάτια του φελλού θα συγκρατηθούν, αφήνοντας το κρασί καθαρό.

Χρήση ειδικών εργαλείων

Υπάρχουν ειδικά ανοιχτήρια, σχεδιασμένα για την αφαίρεση εύθραυστων ή θρυμματισμένων φελλών.

Φυσικά, αυτά τα εργαλεία απαιτούν λίγη εξάσκηση, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή θρυμματισμού του φελλού κατά το άνοιγμα.

Δείτε ακόμα: Πόσες μέρες μετά το άνοιγμα αντέχει το κρασί πριν γίνει ξίδι;

Πρόληψη θρυμματισμού του φελλού

Σωστή αποθήκευση: Φυλάσσετε τις φιάλες κρασιού οριζόντια, μακριά από φως και θερμότητα, σε χώρο με σχετική υγρασία 70-75%. Έτσι, ο φελλός διατηρείται υγρός και ελαστικός, αποτρέποντας το στέγνωμα και το θρυμματισμό του.

Χρήση κατάλληλου ανοιχτηριού: Προτιμήστε ένα ανοιχτήρι με διπλή σκάλα, γνωστό και ως “σπαστό ανοιχτήρι”. Προσφέρει καλύτερο έλεγχο κατά το άνοιγμα της φιάλης, μειώνοντας την πιθανότητα να σπάσει ο φελλός.

Δείτε ακόμα: Κόκκινο ή λευκό κρασί; Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Η παρουσία κομματιών φελλού στο κρασί δεν επηρεάζει την ποιότητά του. Αν σας συμβεί, μην ανησυχείτε! Με τις παραπάνω μεθόδους μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα τα κομμάτια και να απολαύσετε το κρασί σας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Avatar of Mike Slave
Ο Mike έχει πλούσια εμπειρία από όλους τους κλάδους των νέων τεχνολογιών, από δίκτυα μέχρι στήσιμο ιστοσελίδων και από ηλεκτρονικά μέχρι αυτοματισμούς. Έχει τη λύση σε κάθε ερώτημα τεχνικής φύσεως και θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του με τους αναγνώστες του E-Howto.