...

Πόσες μέρες μετά το άνοιγμα αντέχει το κρασί πριν γίνει… ξίδι;

Πόσες μέρες μπορείς να διατηρήσεις το αγαπημένο σου κρασί αφού το ανοίξεις;

Πόσες μέρες μετά το άνοιγμα αντέχει το κρασί πριν γίνει... ξίδι;

Αν είσαι λάτρης του κρασιού, σίγουρα σου έχει συμβεί συχνά να θέλεις να πιες στο σπίτι ένα ποτηράκι κρασί -και όχι ένα μπουκάλι- και να σκέφτεται στη συνέχεια πόσο θα κρατήσει μετά το άνοιγμα και πως θα το κλείσω σωστά;

Κι, όμως, θα πρέπει να γνωρίζεις πως υπάρχουν μερικά χρήσιμα tips για το πως μπορείς να διατηρήσεις το κρασί αφού το ανοίξεις.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να γνωρίζεις πως οι κύριοι «εχθροί» του κρασιού αφού το ανοίξεις είναι:

-το οξυγόνο

-η θερμοκρασία

-το ηλιακό φως

Δείτε ακόμα: Πώς να διαλέξεις το κατάλληλο κρασί για κάθε περίσταση

Πόσες μέρες μετά το άνοιγμα αντέχει το κρασί πριν γίνει... ξίδι;

Πόσες μέρες μετά το άνοιγμα αντέχει το κρασί πριν γίνει… ξίδι;

Με το που ανοίξουμε το κρασί και έρθει σε επαφή με το οξυγόνο, τα αρώματα του κρασιού αρχίζουν να μετράνε αντίστροφα τον χρόνο ζωής τους.

Συνήθως μεγαλύτερη «αντοχή» στο οξυγόνο έχουν τα πολύ τονικά κρασιά, καθώς και τα ημίγλυκα.

Αν καταφέρουμε να βάλουμε ξανά καλά τον φελλό στο μπουκάλι και το βάλουμε στο ψυγείο, τότε θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το αγαπημένο μας κρασί για 2 με 3 μέρες αναλλοίωτο.

Δυστυχώς, έπειτα από αυτό το μικρό χρονικό διάστημα το κρασί χάνει το μεγαλύτερο μέρος των αρωμάτων του.

Όχι φυσικά πως είναι ακατάλληλο για να το πιείτε, αλλά μάλλον στη γεύση θα σας φανεί ξίδι και θα το κρατήσετε για να «σβήσετε» κάποιο φαγητό.

Δείτε ακόμα: Πώς να γυαλίσεις τα ποτήρια σαν επαγγελματίας

Γιατί βάζουμε το κρασί στο ψυγείο αφού το ανοίξουμε;

Η υψηλή θερμοκρασία γενικά κάνει το κρασί να εξελίσσεται παρά πολύ γρήγορα, πράγμα που δεν το θέλουμε γι’ αυτό και στα κελάρια υπάρχει σταθερή θερμοκρασία.

Ο συνδυασμός δε με το οξυγόνο κάνει το κρασί να εξελίσσεται πολύ γρήγορα και αναπόφευκτα ξινίζει και χάνει γεύσεις και αρώματα.

Το ηλιακό φως, επίσης, μπορεί να αναδιατάξει τις χημικές ενώσεις του κρασιού και να προκαλέσει αλλοίωση στα κρασιά. Αυτό σημαίνει ότι το κρασί αρχίζει να αλλάζει σύσταση και η γεύση του, το άρωμά του, το χρώμα του να έχουν αλλάξει ανεπανόρθωτα προς το χειρότερο.

Όποτε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε καλή παρέα και πιείτε όλο το μπουκάλι!