Αν σου περισσέψει κρασί, μην το αφήσεις να πάει χαμένο! Υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί τρόποι για να το αξιοποιήσεις.
Ένας τρόπος είναι να φτιάξεις σπιτικό ξίδι από αυτό το κρασί! Είναι πολύ εύκολη και φυσική διαδικασία!
Υλικά που θα χρειαστείς:
Περισσευούμενο κρασί (κόκκινο ή λευκό)
Μηλόξιδο ή “μητέρα” ξιδιού (προαιρετικά, για να επιταχύνεις τη διαδικασία) ή απλο ξύδι εμπορίου (θα πάρει λίγο παραπάνω χρόνο)
Γυάλινο βάζο ή μπουκάλι (με φαρδύ στόμιο)
Λεπτό πανί ή τουλπάνι & λαστιχάκι
Δες εδώ πόσες μέρες αντέχει το κρασί αφού ανοιχθεί
Τι πρέπει να κάνεις:
Ρίξε το κρασί στο βάζο – Ιδανικά, γέμισε τα ⅔ του δοχείου για να αφήσεις χώρο για οξυγόνο.
Πρόσθεσε λίγο ξίδι με “μητέρα” – Αν έχεις αφιλτράριστο μηλόξιδο ή έτοιμη “μητέρα” ξιδιού, ρίξε 1-2 κουταλιές για να επιταχύνεις τη διαδικασία. Διαφορετικά βάλε την ίδια ποσότητα από ξύδι του εμπορίου.
Σκέπασε το βάζο με πανί – Χρησιμοποίησε τουλπάνι ή λεπτή γάζα και στερέωσέ το με λάστιχο, ώστε να επιτρέπεις την κυκλοφορία του αέρα, αλλά να αποτρέψεις μύγες ή σκόνη.
Άφησέ το σε ζεστό και σκοτεινό μέρος – Το ξίδι χρειάζεται ζεστασιά (20-30°C) και οξυγόνο για να γίνει σωστή ζύμωση.
Περίμενε 3-6 εβδομάδες – Θα αρχίσει να μυρίζει ξιδάτο και μπορεί να σχηματιστεί μια παχύρρευστη στρώση στην επιφάνεια (η “μητέρα”).
Δοκίμασε το ξίδι – Όταν έχει αποκτήσει την επιθυμητή οξύτητα, σούρωσέ το και μετάγγισέ το σε καθαρά μπουκάλια.
Αποθήκευση – Φύλαξέ το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και χρησιμοποίησέ το σε σαλάτες, σάλτσες ή μαρινάδες!
Δες εδώ τι συμβαίνει στο σώμα μας κάθε φορά που πίνουμε κρασί