...

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο – Το λάθος που καταστρέφει τη γεύση τους

Οι ντομάτες χάνουν τη γεύση τους στο ψυγείο! Μάθετε πού και πώς πρέπει να τις αποθηκεύετε για να παραμένουν ζουμερές και γευστικές.

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο – Το λάθος που καταστρέφει τη γεύση τους

Οι ντομάτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας, με την χωριάτικη σαλάτα να αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική επιλογή.

Όμως, παρότι τις καταναλώνουμε σαν λαχανικά, οι ντομάτες είναι φρούτα — και αυτό σημαίνει ότι απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα στην αποθήκευση.

Πολλοί τις βάζουν στο ψυγείο για να διατηρηθούν περισσότερο, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να καταστρέψει τη φυσική τους γεύση.

Αν θέλετε να απολαμβάνετε τις ντομάτες σας όπως ακριβώς πρέπει —γευστικές, αρωματικές και ζουμερές— τότε αξίζει να δείτε τι προτείνουν οι ειδικοί για την ιδανική αποθήκευσή τους.

Δείτε ακόμα: Η «μαγική» σάλτσα ντομάτας έτοιμη μέσα σε 10 λεπτά

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο – Το λάθος που καταστρέφει τη γεύση τους

Η χαμηλή θερμοκρασία αλλοιώνει τη γεύση

Όταν τοποθετούμε τις ντομάτες στο ψυγείο, τότε, η χαμηλή θερμοκρασία πρόκειται να αλλοιώσει την γεύση τους. Οι ντομάτες περιέχουν ένζυμα που είναι υπεύθυνα για το πλούσιο άρωμα και την χαρακτηριστική γεύση.

Αποθηκεύοντας τις ντομάτες σε θερμοκρασίες κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου –όπως συμβαίνει μέσα στο ψυγείο–, τότε σταματά η δράση αυτών των ενζύμων και έτσι χάνουν την γεύση τους.

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, όταν κόψουμε μια ντομάτα από το ψυγείο, τότε, μας φαίνεται άνοστη.

Δείτε ακόμα: Πώς να φτιάξεις λιαστές ντομάτες στον φούρνο!

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο – Το λάθος που καταστρέφει τη γεύση τους

Πού πρέπει να αποθηκεύουμε τις ντομάτες

Αν οι ντομάτες σας είναι ώριμες, τότε, θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Φροντίστε να τοποθετήσετε τις ντομάτες σε ένα καλά αεριζόμενο σημείο της κουζίνας, μακριά από το άμεσο φως του ήλιου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τις βάλετε σε ένα μπολ, χωρίς να τις στοιβάξετε τη μία πάνω στην άλλη.

Επιπλέον, είναι καλό να τις αφήσετε με το κοτσάνι προς τα πάνω. Αυτό ισχύει, βέβαια, και για τις ντομάτες που είναι άγουρες και πράσινες, καθώς σε θερμοκρασία δωματίου, θα συνεχίζουν να ωριμάζουν, μέχρις ότου αποκτήσουν κόκκινο χρώμα.

Τέλος, αν έχετε υπερώριμες ντομάτες, που δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε άμεσα και φοβάστε ότι θα χαλάσουν, τότε μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο για 1-2 ημέρες.

Σε περίπτωση που η ντομάτα είναι ήδη κομμένη ή βρίσκεται στο όριο της φθοράς, τότε το ψυγείο μπορεί να επιβραδύνει την αλλοίωση της.

Δείτε ακόμα: Όλα τα tips για να δένει πάντα η σάλτσα ντομάτας!

Η σωστή αποθήκευση της ντομάτας μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια άνοστη και μια απολαυστική εμπειρία. Αποφεύγοντας το ψυγείο και επιλέγοντας τη θερμοκρασία δωματίου, προστατεύετε το άρωμα, τη γεύση και την ποιότητά τους.

Φροντίστε τις ντομάτες σας όπως τους αξίζει — και αφήστε τη φυσική τους νοστιμιά να πρωταγωνιστήσει στο πιάτο σας.

Avatar of Kate S.
Η Kate γράφει για διατροφή, άθληση και γενικότερα για οτιδήποτε έχει να κάνει με την ευζωία, αφού η γυμναστική αποτελεί το πάθος της. Παράλληλα, δεν μπορεί να αντισταθεί και να μην μοιραστεί τις ιδέες της για την ομορφιά, τη μόδα και το στυλ.