Όλα τα tips για να δένει πάντα η σάλτσα ντομάτας!

Για να δέσει η σάλτσα σας υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που εξαρτώνται από το είδος της σάλτσας και τα συστατικά της.

σάλτσα

Το να δένει σωστά η σάλτσα ντομάτας είναι σημαντικό για διάφορους λόγους, που σχετίζονται τόσο με τη γεύση όσο και με την υφή του φαγητού.

Όταν η σάλτσα είναι δεμένη, αποκτά πιο πηχτή και ομοιόμορφη υφή. Αυτό της επιτρέπει να καλύπτει καλύτερα τα ζυμαρικά ή τα άλλα υλικά του πιάτου, εξασφαλίζοντας ότι κάθε μπουκιά έχει γεύση από τη σάλτσα. Μια υδαρής σάλτσα μπορεί να “γλιστρά” από τα ζυμαρικά, αφήνοντας το πιάτο λιγότερο γευστικό.

Επίσης μια καλά δεμένη σάλτσα ενσωματώνει αρμονικά όλα τα υλικά, από τα μπαχαρικά μέχρι το ελαιόλαδο, δίνοντας συνοχή στο αποτέλεσμα. Αντίθετα, σε μια υδαρή σάλτσα, τα συστατικά μπορεί να ξεχωρίζουν και να μην αποδίδουν ενιαία γεύση.

Η παχιά σάλτσα δηλαδή έχει καλύτερη εμφάνιση στο πιάτο, προσδίδοντας αίσθηση επαγγελματισμού και ποιότητας. Σε αντίθετη περίπτωσητο πιάτο μπορεί να φαίνεται “πρόχειρο”.

Δες εδώ πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη ζύμη για πίτσα χωρίς μαγιά

Βασικό επίσης είναι ότι η δεμένη σάλτσα αποθηκεύεται καλύτερα, διατηρώντας τη γεύση και την υφή της. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα σε άλλα πιάτα, όπως πίτσα ή λαζάνια, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω προετοιμασία.

Το δέσιμο της σάλτσας είναι, επομένως, ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσμα του πιάτου, κάνοντας τη γεύση πιο απολαυστική και τη συνολική εμπειρία πιο ευχάριστη.

Αυτό το δέσιμο της σάλτσας επιτυγχάνεται συνήθως με μείωση (reduction), δηλαδή σιγοβράσιμο που εξατμίζει τα περιττά υγρά. Αυτή η διαδικασία συμπυκνώνει τις γεύσεις, καθιστώντας τη σάλτσα πιο έντονη και απολαυστική.

Γενικά όμως υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που εξαρτώνται από το είδος της σάλτσας και τα συστατικά της.

Δες εδώ πώς θα φτιάξεις την πανεύκολη βασιλόπιτα με ελάχιστα υλικά

Όλα τα tips για να δένει πάντα η σάλτσα ντομάτας!

Όλα τα tips για να δένει πάντα η σάλτσα ντομάτας!

1ος τρόπος

Ρίχνουμε σε ένα μπολ 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ και 1 κ.σ. νερό κρύο, και ανακατεύουμε καλά.

Σε μια κατσαρόλα με τη σάλτσα μας που βράζει και δεν έχει δέσει, βάζουμε το αραιωμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει.

2ος τρόπος

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για να γίνει μια πάστα (ρου).

Βάζουμε πολύ αργά την αραιωμένη σάλτσα ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα μέχρι να δέσει.

3ος τρόπος

Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με τη σάλτσα μας τριμμένη ψίχα ψωμιού και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει.

Σε αυτή την περίπτωση η σάλτσα μας θα έχει μικρά κομματάκια λόγω του ψωμιού.

4ος τρόπος

Στο τηγάνι με τη σάλτσα μας προσθέτουμε παγωμένο βούτυρο.

Μόλις αρχίσει να λιώνει, σβήνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και

να δέσει η σάλτσα.

5ος τρόπος

Στο τηγάνι με τη σάλτσα μας βάζουμε πουρέ πατάτας.

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.

Δείτε ακόμα: Το μυστικό για να γλυκάνεις τη σάλτσα ντομάτας χωρίς ζάχαρη

Δες και τα μυστικά του Άκη Πετρετζίκη επί του θέματος:

How To: Πώς Δένουμε τις Σάλτσες | Άκης Πετρετζίκης

 

mm
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2010 εργάζεται ως Φιλόλογος. Παράλληλα με τη εκπαίδευση και την δια βίου επιμόρφωση, ασχολείται επίσης με θέματα υγείας, ψυχολογίας, γονεϊκοτητας και ό,τι αφορά το παιδί και την οικογένεια.