Η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατροφή μας. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, τη συγκέντρωση και την ενέργειά μας, λειτουργώντας ουσιαστικά ως φυσικά «αντικαταθλιπτικά».
Αν και δεν αντικαθιστούν φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία, μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική μας ευεξία και να μειώσουν τα συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης και άγχους.
Δες εδώ 8 tips για υγιεινή διατροφή όταν δεν έχεις χρόνο

Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα
Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως σολωμός, σαρδέλες και σκουμπρί, αλλά και σε λιναρόσπορο, καρύδια και σπόρους chia, είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Μελέτες δείχνουν ότι τα ω-3 μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, να μειώσουν τη φλεγμονή και να ενισχύσουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που σχετίζονται με την αίσθηση ευεξίας.
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη σύνθεση σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, επομένως η κατανάλωση αυτών των λαχανικών μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεση.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες Β6, Β12 και Β9 (φυλλικό οξύ) συμμετέχουν στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τη διάθεση. Τροφές όπως τα αυγά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα αμύγδαλα και τα ψάρια μπορούν να συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.
Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο
Το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος. Τροφές όπως τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι, το σπανάκι, τα φασόλια και η μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και της νευρικότητας.
Προβιοτικά και τρόφιμα που ευνοούν το έντερο
Η υγεία του εντέρου συνδέεται άμεσα με τη διάθεση μέσω του άξονα έντερο-εγκέφαλος. Γιαούρτι με ζωντανά βακτήρια, κεφίρ, ξινολάχανο και άλλα ζυμωμένα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν την καλή μικροχλωρίδα και να υποστηρίξουν την παραγωγή σεροτονίνης, του «ορμονικού της χαράς».
Δείτε εδώ πώς η διατροφή μπορεί να αυξήσει σημαντικά την διάρκεια ζωής

Φρούτα και μούρα
Τα μούρα, τα εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και να βελτιώσουν τη διάθεση. Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων μπορεί να συμβάλλει σε μια φυσική αναζωογόνηση του οργανισμού και της ψυχικής ευεξίας.
Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της διάθεσης και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Ενσωματώνοντας στη διατροφή τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, προβιοτικά και φρούτα, μπορούμε να ενισχύσουμε φυσικά την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που προάγουν την ευεξία.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτά τα φυσικά «αντικαταθλιπτικά» δεν αντικαθιστούν επαγγελματική ιατρική ή ψυχολογική υποστήριξη σε περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής κατάθλιψης.








