Στα λιοτρίβια τα μηχανήματα συσκευασίας τοποθετούν το χύμα ελαιόλαδο σε δύο είδη συσκευασιών, είτε σε γυάλινα μπουκάλια είτε κυρίως σε πλαστικά δοχεία Pet.
Ποια είναι, όμως, η καλύτερη συσκευασία ελαιόλαδου και ποια θα πρέπει να προτιμά ο καταναλωτής, αν θέλει να απολαμβάνει αυτό το εξαιρετικό προϊόν σε άριστη κατάσταση;
Δείτε ακόμα: Το απόλυτο κόλπο για να δείτε εάν το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά παρθένο
Ελαιόλαδο: Ποια συσκευασία είναι η καλύτερη;
Στην πραγματικότητα, κάθε συσκευασία συνδέεται με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία πρέπει ο καθένας να συνυπολογίσει ανάλογα με τις ανάγκες του, τη χρήση που θα κάνει στο ελαιόλαδο αλλά και που θα το τοποθετήσει.
Άλλωστε, οι παράγοντες οξείδωσης -αλλοίωσης δηλαδή του ελαιόλαδου- δεν σχετίζονται μόνο με τη διαπερατότητα των συστατικών της συσκευασίας αλλά και το φως και τη θερμοκρασία του μέρους, στο οποίο θα αποθηκευτεί το ελαιόλαδο.
Συνεπώς, το ζήτημα είναι σύνθετο και η μόνη πλήρως επαρκής συμβουλή είναι να καταναλώνεται το λάδι όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Δείτε ακόμα: Χαλάει το ελαιόλαδο; Πώς το αποθηκεύω σωστά
Γυάλινα μπουκάλια
Τα γυάλινα μπουκάλια ως συσκευασία ελαιόλαδου αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή, όταν το λάδι αποθηκεύεται σε σκοτεινό σημείο σε θερμοκρασία κάτω των 22 βαθμών Κελσίου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο για περίπου έξι μήνες.
Ωστόσο, ζήτημα προκύπτει με αυτόν τον τύπο συσκευασίας αναφορικά με τη διάθεση του ελαιόλαδου μαζικά στα σούπερ μάρκετ, αφού στα ράφια των καταστημάτων πολύ σπάνια το ελαιόλαδο παραμένει σε σκοτεινό μέρος, ακόμα και αν τηρείται η προϋπόθεση της θερμοκρασίας δωματίου.
Επιπλέον, η γυάλινη συσκευασία χαρακτηρίζεται από μεγάλο βάρος που δεν επιτρέπει την πώληση του ελαιόλαδου σε μεγάλες ποσότητες, ενώ είναι και πολύ ακριβότερη από το πλαστικό.
Συνεπώς, το ελαιόλαδο σε γυάλινα μπουκάλια απευθύνεται σε καταναλωτές που επιθυμούν μικρή ποσότητα προϊόντος, το αγοράζουν σε κοντινή ημερομηνία από την ημέρα παραγωγής και τυποποίησης και το αποθηκεύουν στη συνέχεια σε σκοτεινό σημείο.
Δείτε ακόμα: Ελαιόλαδο vs σπορέλαιο: Τελικά με ποιο λάδι να τηγανίζουμε;
Πλαστικά δοχεία
Τα πλαστικά δοχεία διαθέτουν υψηλότερη προστατευτική δράση, όταν το ελαιόλαδο εκτίθεται στο φως. Παρόλο που σε συνθήκες σκότους αυτή η συσκευασία ελαιόλαδου μπορεί να το διατηρήσει αναλλοίωτο για μόλις 3 μήνες, η προστασία του προϊόντος σε συνθήκες φωτός είναι μεγαλύτερη από το γυαλί.
Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί πως έχουν αναπτυχθεί πλέον πλαστικές συσκευασίες ελαιόλαδου με φίλτρο UV, τα οποία προστατεύουν ακόμα περισσότερο το ευπαθές αυτό προϊόν από την οξείδωση. Έτσι, σε συνδυασμό με το χαμηλό τους κόστος και το ελαφρύ τους βάρος, τα πλαστικά δοχεία είναι ιδανικά για το λάδι που πωλείται στα σούπερ μάρκετ σε μεγάλες συσκευασίες ή πρόκειται να μεταφερθεί υπό αμφίβολες συνθήκες.
Η ιδανική λύση είναι η προσωρινή αποθήκευση του ελαιόλαδου σε πλαστικά δοχεία και στη συνέχεια η μετάγγισή του σε γυάλινα μπουκάλια, τα οποία θα αποθηκευτούν στη συνέχεια σε μέρος που δεν εκτίθεται στο φως και τον ήλιο.
Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως όποια κι αν είναι η συσκευασία του ελαιόλαδου, αν αυτό εκτίθεται σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, τότε η διάρκεια ζωής του είναι μικρότερη από 3 μήνες.
Δείτε ακόμα: Το πανεύκολο τεστ για να καταλάβεις εάν το ελαιόλαδο είναι καλό για το φαγητό σου