Είμαστε σίγουροι πως όλοι έχετε αναρωτηθεί κάποια στιγμή αν το ελαιόλαδο χαλάει ύστερα από λίγο καιρό ή αν μπορείτε να το χρησιμοποιείται για πολύ καιρό.
Η αλήθεια είναι πως παρότι διαρκεί για πολύ καιρό, το λάδι έχει και αυτό ημερομηνία λήξης.
Ελαιόλαδο: Πώς να καταλάβετε αν έχει χαλάσει;
Η ελιά αποτελεί έναν καρπός. Όλοι οι καρποί έχουν μία διάρκεια ζωής και άρα το ίδιο ισχύει και για το λάδι. Έρχεται κάποια στιγμή που χαλάει και χάνει την υπέροχη γεύση τ0υ.
Ένας γενικός κανόνας είναι πως το ελαιόλαδο έχει διάρκεια ζωής περίπου 24 μηνών από τη στιγμή που εμφιαλώνεται.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι λιγότερο επεξεργασμένο και συνήθως έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, περίπου 12-18 μήνες από τη στιγμή που εμφιαλώνεται.
Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, το λάδι μπορεί να αναπτύξει σκληρές ή πικρές νότες, οι οποίες μπορεί να είναι εμφανείς στα φαγητά που μαγειρεύετε, με αποτέλεσμα χαλάει η ποιότητά τους.
Σε κάποια μπουκάλια ελαιόλαδου αναφέρεται η ημερομηνία εμφιάλωσης ή η προτιμώμενη ημερομηνία κατανάλωσης. Εάν δεν υπάρχουν αυτές οι ημερομηνίες, μια καλή ιδέα θα ήταν να γράψετε στα μπουκάλια την ημερομηνία αγοράς. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε κάποια αίσθηση για το χρονικό διάστημα που ένα μπουκάλι βρίσκεται στο ντουλάπι σας.
Δείτε ακόμα: Λάδι: Πώς να ελέγξετε αν είναι πράγματι έξτρα παρθένο
Πώς αποθηκεύω το ελαιόλαδο
Το λάδι πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποθηκεύεται σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος. Λάβετε υπόψη σας ότι εάν το αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας, μπορεί να φαίνεται λίγο θολό. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση για το ελαιόλαδο όταν βρίσκεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και δεν σημαίνει πως χάλασε. Προτιμότερο θα ήταν πάντως να το αποθηκεύσετε σε ένα σκοτεινό και δροσερό μπουκάλι.
Επιπρόσθετα, βοηθητικό θα ήταν αν το μπουκάλι είναι κατασκευασμένο από σκούρο γυαλί, καθώς αυτό μπορεί να αποκλείσει το φως, το οποίο επισπεύδει την οξείδωση. Αυτό είναι και κάτι που είναι καλό να προσέχετε όταν αγοράζετε το ελαιόλαδο στο παντοπωλείο ή το σούπερ μάρκετ.
Εκτός από το φως, το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να οξειδωθεί όταν έρθει σε επαφή με οξυγόνο, ενώ «εχθρός» του είναι και η έκθεση σε θερμότητα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος είναι ιδανικό για την αποθήκευση του ελαιόλαδου.
Επίσης, όταν το ανοίγετε βεβαιωθείτε ότι το σφραγίσατε και πάλι πολύ καλά.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως το λάδι αλλοιώνεται και χάνει τη γεύση του αν μείνει σε πλαστικό μπουκάλι για πολύ καιρό, οπότε καλό θα ήταν να το αποφύγετε.
Δείτε ακόμα: Πότε και πώς μαζεύουμε τις ελιές;