Το πανεύκολο τεστ για να καταλάβεις εάν το ελαιόλαδο είναι καλό για το φαγητό σου

Το απλό κόλπο για να καταλάβεις εάν το ελαιόλαδο που έχεις στο ντουλάπι σου είναι ιδανικό ή... μάπα

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΛΑΔΙ

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα των τελευταίων μηνών ήταν το limit up στην τιμή του ελαιολάδου.

Μάλιστα, περισσότερες φορές μπορεί να αγοράζουμε λάδι χωρίς να καταλαβαίνουμε εάν όντως το ελαιόλαδο που χρυσοπληρώσαμε είναι ιδανικό για το φαγητό ή για το μαγείρεμά μας.

Δείτε εδώ Πόσο κοστίζει ο τενεκές λάδι σήμερα

Αν έχουμε λάβει ή αγοράσει ένα εξαιρετικής ποιότητας μπουκάλι ελαιόλαδο, είναι σημαντικό να το καταναλώσουμε μέσα σε λίγους μήνες, καθώς το οξυγόνο, η θερμότητα και το φως υποβαθμίζουν την ποιότητά του. Ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με τη φρουτώδη, χορτώδη και ζωντανή γεύση του, είναι καλύτερο όταν είναι φρέσκο.

Για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, πρέπει να αποθηκεύεται σωστά, μακριά από φως και θερμότητα, ιδανικά σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, αποφεύγοντας να το αφήνουμε κοντά στην εστία μαγειρέματος. Σύμφωνα με τον ιστότοπο πληροφοριών υγείας Healthline, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο διατηρείται περίπου ένα χρόνο, ενώ τα άλλα είδη μπορεί να διαρκέσουν έως και 18 μήνες.

Δείτε εδώ Πήρε φωτιά το λάδι στην κουζίνα; Τι να κάνεις αμέσως!

Το πανεύκολο τεστ για να καταλάβεις εάν το ελαιόλαδο είναι καλό για το φαγητό σου

Για να διαπιστώσουμε αν το λάδι είναι ακόμη καλό, μπορούμε να ελέγξουμε τη μυρωδιά του. Το φρέσκο λάδι μυρίζει σαν φρεσκοκομμένο χόρτο, φρούτα ή βότανα, ενώ το ταγγισμένο έχει μυρωδιά που θυμίζει κραγιόνι, βρεγμένο χαρτόνι, πριονίδι ή στόκο. Εναλλακτικά, μπορούμε να δοκιμάσουμε τη γεύση του. Ένα καλό ελαιόλαδο έχει ζωηρή, πικάντικη γεύση, ενώ το ταγγισμένο είναι σκληρό ή πικρό.

Μην κρατάτε το λάδι για «ειδικές περιστάσεις», καθώς η ποιότητά του υποβαθμίζεται με τον χρόνο. Απολαύστε το όσο είναι φρέσκο, αναδεικνύοντας τη γεύση του στα καθημερινά σας πιάτα!