Χρησιμοποιείς Air fryer; 2 πολύ μεγάλοι κίνδυνοι που πρέπει να ξέρεις

Κίνδυνοι και πιθανά ζητήματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας

air fryer

Το air fryer είναι μια συσκευή κουζίνας που χρησιμοποιείται για να μαγειρεύει φαγητό με τη χρήση θερμού αέρα. Ουσιαστικά, λειτουργεί ως ένας μικρός φούρνος με κυκλοφορία αέρα υψηλής ταχύτητας, ο οποίος ζεσταίνεται και μαγειρεύει το φαγητό, δίνοντάς του μια τραγανή υφή παρόμοια με το τηγάνισμα, αλλά με πολύ λιγότερο ή καθόλου λάδι.

Πώς λειτουργεί το air fryer

Θερμότητα και Κυκλοφορία Αέρα: Το air fryer θερμαίνει τον αέρα που κυκλοφορεί με μεγάλη ταχύτητα γύρω από το φαγητό, δημιουργώντας μια ομοιόμορφη θερμοκρασία που μαγειρεύει το φαγητό από όλες τις πλευρές.

Μείωση Χρήσης Λαδιού: Χρειάζεται πολύ λίγο λάδι ή καθόλου για να μαγειρευτεί το φαγητό, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με το παραδοσιακό τηγάνισμα.

Τραγανή Υφή: Παρά τη μειωμένη ποσότητα λαδιού, το air fryer μπορεί να δώσει στο φαγητό μια τραγανή υφή που μοιάζει πολύ με αυτή του τηγανίσματος.

Τι μπορείς να μαγειρέψεις σε ένα air fryer

Πατάτες τηγανητές: Είναι από τα πιο δημοφιλή φαγητά που μαγειρεύονται σε air fryer, με λιγότερο λάδι από το παραδοσιακό τηγάνισμα.

Κοτόπουλο: Μπορείς να φτιάξεις τραγανό κοτόπουλο με πολύ λιγότερο λάδι.

Λαχανικά: Ψητά λαχανικά που παραμένουν τραγανά και γευστικά.

Ψάρια και Θαλασσινά: Ψάρια ή γαρίδες με κρούστα χωρίς τηγάνισμα σε λάδι.

Επιδόρπια: Μερικά air fryers μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για το ψήσιμο γλυκών, όπως κέικ ή μάφινς.

ΠΑΤΑΤΕΣ

Πλεονεκτήματα

Υγιεινό Μαγείρεμα: Μειωμένη χρήση λαδιού σημαίνει λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά.

Ευκολία: Γρήγορο μαγείρεμα, με λιγότερη προετοιμασία και λιγότερο καθάρισμα.

Πολυλειτουργικότητα: Πολλά air fryers διαθέτουν επιπλέον λειτουργίες, όπως ψήσιμο, φούρνισμα, και ψησίματα στη σχάρα.

Μειονεκτήματα

Μέγεθος: Οι περισσότεροι air fryers έχουν περιορισμένη χωρητικότητα, οπότε ίσως να μην είναι ιδανικοί για μεγάλες οικογένειες ή για μαγείρεμα μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.

Διαφορετική Υφή: Αν και το φαγητό γίνεται τραγανό, η υφή δεν είναι πάντα η ίδια με αυτή του παραδοσιακού τηγανίσματος.

Το air fryer είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να απολαμβάνουν τηγανητά φαγητά με πιο υγιεινό τρόπο, με λιγότερες θερμίδες και λιγότερο λάδι.

Πιθανός κίνδυνος υγείας για εσάς που χρησιμοποιείτε air fryer

Μία Μελέτη σχετικά με τη χρήση air fryer και τον τρόπο μαγειρέματος, ανέδειξε ένα
πιθανό, αλλά και καίριο ρίσκο υγείας!

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται μπορούν να σχηματιστούν τοξικές ενώσεις, όπως είναι το ακρυλαμίδιο.

Τι είναι το ακρυλαμίδιο

Σύμφωνα με το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ το ακρυλαμίδιο είναι μια άοσμη λευκή κρυσταλλική ουσία, ασύμβατη με οξέα, βάσεις και οξειδωτικά μέσα. Αντιδρά άμεσα με οργανικές ενώσεις που περιέχουν αμινομάδες, υδροξυλομάδες και σουλφυδρυλομάδες.

Κατά την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ή όταν θερμαίνεται πολυμερίζεται με έκλυση θερμότητας γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αντίδραση πολυμερισμού.

Το ακρυλαμίδιο μπορεί να πολυμερισθεί και με χημικά μέσα, όπως π.χ. με επίδραση υπεροξειδίων και άλλων οξειδωτικών ουσιών.

Για να αποφευχθεί ο πολυμερισμός του πρέπει να φυλάσσεται σε ξηρό, σκοτεινό και ψυχρό μέρος.

Το ακρυλαμίδιο είναι τοξική ουσία, μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα και να προκαλέσει έντονο ερεθισμό και θα πρέπει να καταβάλλεται προσοχή κατά τη χρήση του.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι είναι καρκινογόνος και τερατογόνος (γονοτοξική) ουσία.

Κατά το χειρισμό του πρέπει να τηρούνται οι συνήθεις πρακτικές ασφάλειας, δηλαδή πρέπει να αποφεύγεται η εισπνοή σκόνης του και η επαφή του με το δέρμα.

Το ακρυλαμίδιο άρχισε να απασχολεί από το 2002 την επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη, όταν Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν την παρουσία ιχνοποσοτήτων του σε τροφές ευρείας και συχνής κατανάλωσης, όπως π.χ. οι τηγανιτές πατάτες και διάφορα αρτοσκευάσματα.

Η παρουσία του στις τροφές δεν είναι αποτέλεσμα ηθελημένης προσθήκης, ρύπανσης ή κάποιας νόθευσης, αλλά σχηματίζεται κατά φυσικό τρόπο κατά τη θερμική επεξεργασία τους (τηγάνισμα, ψήσιμο).

Η επικίνδυνη μέθοδος καθαρισμού

Μια μέθοδος καθαρισμού του air fryer που έγινε δημοφιλής στα social media έχει επικριθεί καθώς αποδείχθηκε ότι συνδέεται με κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι συμβουλές καθαρισμού τείνουν να εξαπλώνονται αστραπιαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα πριν δοκιμάσουμε κάτι στο σπίτι μας.

Η τάση, που έγινε viral στο TikTok, περιλαμβάνει το γέμισμα της βάσης της συσκευής με σαπουνόνερο και την ενεργοποίησή της για λίγα λεπτά. Σύμφωνα με τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, η απλή μέθοδος μπορεί να αφαιρέσει αποτελεσματικά το επίμονο λίπος χωρίς να χρειάζεται τρίψιμο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χρήση νερού για τον καθαρισμό του air fryer μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, ακόμη και πυρκαγιά. Η εξήγηση πίσω από αυτό είναι ότι υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος και υπερθέρμανσης της συσκευής όταν το νερό ζεσταίνεται υπερβολικά.

Δες ποια air fryer ανακαλούνται και γιατί

mm
Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και για... καλή τύχη των υπολοίπων δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτή. Η ζωή τα έφερε έτσι και ασχολήθηκε ενεργά με την δημοσιογραφία σε διάφορα sites.