Η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική παρέμβαση για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ΙΧ ενώ παρέχει και έκπτωση έως 20% σε όσους προχωρήσουν σε ασφάλιση κατοικίας για φυσικές καταστροφές όπως φωτιά, σεισμό ή πλημμύρα.
Για το μέτρο αυτό μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ενώ διευκρινίσεις έδωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.
Έκπτωση έως 20% στον ΕΝΦΙΑ
«Νομίζω ότι ο νομοθέτης ήταν δίκαιος ως προς την μέριμνά του για την ασφάλιση των κατοικιών» είπε και πρόσθεσε «Αυτό το οποίο αλλάζει είναι ουσιαστικά ότι η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ από το 10% πηγαίνει στο 20% εφόσον ασφαλίσεις το ακίνητό σου για πλημμύρα, φωτιά και σεισμό. Αυτό λοιπόν είναι κάτι το ευνοϊκό για τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ασφαλίσουν το ακίνητό τους. Αυτή τη μέριμνα την κάνουμε για ακίνητα έως 500.000 ευρώ το καθένα, δηλαδή για τη συντριπτική πλειονότητα των κατοικιών στη χώρα μας.
Για τα υπόλοιπα, τα οποία είναι άνω του μισού εκατομμυρίου, παραμένει η έκπτωση του 10% ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ασφάλισης και τους λέμε το εξής. Σε περίπτωση που δεν το ασφαλίσετε και σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής το κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά στο να σας βοηθήσει και θεωρώ ότι αυτό αν το σκεφτούμε και το λάβουμε υπόψιν και με βάση και υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Να δίνουμε δηλαδή έμφαση και να κινητροδοτούμε από την ασφάλιση από τη μια και από την άλλη να στηρίζουμε εκείνους που είναι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας που έχουν ακίνητη περιουσία κάτω από 500.000 ευρώ ακίνητο.
Το δημόσιο δεν έχει ανεξάντλητους πόρους, δεν μπορεί να στηρίζει και είναι νομίζω λογικό αυτό το οποίο λέω, το σύνολο των κατοικιών, πόσο μάλλον εκείνων όπου με βάση την αντικειμενική τους αξία θεωρητικά μπορούν να στηριχθούν και από μόνα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπαλος, υπογραμμίζοντας πως τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ αντιστοιχούν στην μειοψηφία των κατοικιών.
Για τις επιχειρήσεις ίσχυε πάντοτε αντίστοιχα, η υποχρεωτική ασφάλιση από 2 εκατομμύρια και πάνω. Τώρα κατεβαίνει ο πήχυς στις 500.000 για επιχειρηματικά ακίνητα, σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο.
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Μείωση 50%: Για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ο φόρος θα είναι «ψαλιδισμένος» στο μισό εφόσον πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
Πλήρη απαλλαγή: Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Επίσης, από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα περιοχές.
Δείτε εδώ: Επίδομα παιδιού Α21: Πόσο αυξάνεται το 2025 – Αναλυτικά τα ποσά