Ο τρόπος που μασάτε ενδέχεται να είναι ο λόγος που υποφέρετε από έντονο ρέψιμο.
Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη φαρμάκων για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι διαταραχές του εντέρου, όπως η γαστρεντερική νόσος, είναι οι κύριες αιτίες που σχετίζονται με αυξημένο ρέψιμο.
Οι άντρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα με το ρέψιμο από τις γυναίκες και οι διατροφικές συνήθειες όπως το υπερβολικό ή ανεπαρκές μάσημα ή το υπερβολικό φαγητό συνδέονται επίσης με διαταραχές του ρεψίματος.
Ένα ενδιαφέρον και συχνά άγνωστο πρόβλημα είναι η έλλειψη γαστρικού οξέος. Αυτό οφείλεται συχνά στο στρες και στο ότι το σώμα δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την τροφή που του δίνουμε.
Όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει να κάνουν ασκήσεις αναπνοής πριν φάνε, όπως εναλλακτική αναπνοή από τα ρουθούνια ή βαθιές αναπνοές μέχρι το χασμουρητό, αφού έτσι ηρεμεί το νευρικό σύστημα, μας βάζει σε κατάσταση ξεκούρασης και πέψης.
Δείτε ακόμα: Πώς η ώρα που τρώμε επηρεάζει την υγεία μας
Πώς προκαλείται το ρέψιμο
Το ρέψιμο μπορεί να προκληθεί από την κατάποση αέρα, ορισμένων τροφίμων και ποτών, διάφορες ασθένειες ή μολύνσεις και τροφικές δυσανεξίες. Η κατάποση αέρα μπορεί να συμβεί από την πολύ γρήγορη κατανάλωση τροφής, τη μάσηση τσίχλας ή την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό αέρα στο στομάχι, ο οποίος εκδηλώνεται ως ρέψιμο.
Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φασόλια, οι φακές, τα κρεμμύδια, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσουν παραγωγή αερίων στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που προκαλεί ρέψιμο σε πολλούς ανθρώπους.
Οι δυσανεξίες σε τρόφιμα όπως η λακτόζη ή η γλουτένη μπορούν επίσης να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, όπως αέρια και ρέψιμο.
Το να τρώμε εν κινήσει ή απλώς να καταβροχθίζουμε το φαγητό μας χωρίς σκέψη είναι ένα άλλο πρόβλημα. Είναι εξαιρετικά συχνό και οδηγεί σε κακή πέψη και ρέψιμο, καθώς το πεπτικό μας σύστημα απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Δείτε ακόμα: Τα 5 must τρόφιμα για την υγεία του εντέρου
Πώς να αποφύγετε το ρέψιμο: Συμβουλές για άμεση ανακούφιση
Όσοι αντιμετωπίζουν χρόνιο ρέψιμο μπορούν να δοκιμάσουν να πιούν τσάι μέντας ή να χρησιμοποιούν μαγειρική σόδα για γρήγορη ανακούφιση.
Αναμείξτε περίπου ένα μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το αργά. Η μαγειρική σόδα εξουδετερώνει το υπερβολικό οξύ του στομάχου και μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του παγιδευμένων αερίων, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο για να αποφευχθούν πιθανές παρενέργειες και όχι ως μακροπρόθεσμη λύση.
Ευεργετική φαίνεται πως είναι και η ήπια πίεση στην κοιλιά, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση παγιδευμένων αερίων και στη μείωση του ρεψίματος.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια του φαγητού θα πρέπει να μασάτε καλά, να τρώτε προσεκτικά και να αποφεύγετε να πίνετε υπερβολικές ποσότητες υγρών, καθώς αυτό μπορεί να αραιώσει το οξύ του στομάχου.
Μετά το φαγητό, καλό θα ήταν να κάνετε μια χαλαρή βόλτα για να βοηθήσετε στην πέψη και να αποφεύγετε να ξαπλώνετε καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος.