Οι ξηροί καρποί είναι υψηλής διατροφικής αξίας: πλούσιοι σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα και ω-3), φυτική πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, αλλά και σε βιταμίνη Ε, Β-σύμπλεγμα μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικά. Αυτός ο συνδυασμός τους χαρίζει ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση, βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης, στη σταθερότερη απελευθέρωση ενέργειας και στο αίσθημα κορεσμού, ενώ υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Ενταγμένοι καθημερινά σε μικρές μερίδες, οι ξηροί καρποί μπορούν να αναβαθμίσουν εύκολα τη διατροφή μας—είτε ως σνακ, είτε μέσα σε σαλάτες, γιαούρτι ή δημητριακά—προσφέροντας γεύση, θρεπτικότητα και δημιουργώντας μία δυνατή «ασπίδα» ευεξίας.
Ωστόσο, εάν αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς σας στο ντουλάπι της κουζίνας σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, αφού είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς να αποθηκεύετε σωστά τους ξηρούς καρπούς για να διασφαλίσετε ότι έχουν πάντα φρέσκια γεύση.
Δείτε ακόμα: Πώς να αλέσεις τους ξηρούς καρπούς στο σπίτι
Ξηροί καρποί: Πώς να τους αποθηκεύσεις σωστά για να παραμείνουν φρέσκοι
Οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο νόστιμοι, αλλά προσφέρουν επίσης πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά, από πρωτεΐνες έως φιλικές προς το έντερο φυτικές ίνες. Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι τρόποι αποθήκευσης ξηρών καρπών στην κουζίνα σας, ώστε να διαρκέσουν περισσότερο;
Εάν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τους ξηρούς καρπούς σας, είναι σημαντικό να τους αποθηκεύετε σωστά. Πολλοί άνθρωποι διατηρούν τους ξηρούς καρπούς σε θερμοκρασία δωματίου, όπως ακριβώς κάνουν τα σούπερ μάρκετ, αλλά αυτή είναι στην πραγματικότητα η λάθος τεχνική για να διατηρείτε τους ξηρούς καρπούς φρέσκους.
Για να διατηρήσετε τους ξηρούς καρπούς, είναι καλύτερο να τους αποθηκεύετε στο ψυγείο, αφού η δροσιά του ψυγείου θα εμποδίσει τη διάσπαση των ακόρεστων λιπαρών, επιβραδύνοντας τελικά την αλλοίωση.
Επιπλέον, όπως είναι λογικό θα διαρκέσουν ακόμα περισσότερο αν τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.
Δείτε ακόμα: Αμύγδαλα ή καρύδια; Ποιοι ξηροί καρποί είναι πιο ωφέλιμοι για την υγεία;
Σε ποιο δοχείο πρέπει να αποθηκεύονται οι ξηροί καρποί
Μην πετάτε απλώς τους ξηρούς καρπούς στο ψυγείο σε όποια συσκευασία τους αγοράσατε, αντιθέτως θα πρέπει να τους τοποθετείτε σε αεροστεγή γυάλινα βάζα πριν τους αποθηκεύσετε.
Αν αγοράσατε ξηρούς καρπούς χύμα, φυλάξτε τυχόν επιπλέον στην κατάψυξη στις σακούλες τους, ενώ εάν έχετε ήδη πετάξει την αρχική συσκευασία, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα αεροστεγές δοχείο που κλείνει κατάψυξη.
Περιστρέψτε το όσο χρειάζεται, έχοντας υπόψη το εξής: Όταν τα αποθέματά σας στο ψυγείο μειώνονται, είναι ώρα να ανανεώσετε από την κατάψυξη στα βάζα στο ψυγείο.
Αποθηκευμένοι σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο, οι ξηροί καρποί θα διαρκέσουν για 4 έως 6 μήνες, σύμφωνα με την Academy of Nutrition and Dietetics. Στην κατάψυξη θα διαρκέσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Ξηροί καρποί και σημάδια αλλοίωσης
Ποικιλίες με μεγαλύτερη διάρκεια: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, επομένως γενικά θα διαρκέσουν περισσότερο.
Γρηγορότερη αλλοίωση: Οι ξηροί καρποί με υψηλότερα λιπαρά, όπως τα μακαντάμια, τα κουκουνάρια, τα κάσιους και τα καρύδια Βραζιλίας, ταγγίζουν πιο γρήγορα.
Δεν θα παρατηρήσετε τόσο πολύ αυτή τη διαφορά όταν τα αποθηκεύετε στο ψυγείο και στην κατάψυξη, αλλά είναι πιο εμφανής όταν φυλάσσονται στο ντουλάπι της κουζίνας.
Δείτε ακόμα: Το μυστικό για να κρατήσεις φρέσκους τους ξηρούς καρπούς
Πώς να καταλάβετε εάν οι ξηροί καρποί έχουν χαλάσει
Όταν πρόκειται για τον εντοπισμό χαλασμένων ξηρών καρπών, η καλύτερο επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε τη μύτη σας. Το πιο εμφανές σημάδι είναι μια δυσάρεστη οσμή.
Οι χαλασμένοι ξηροί καρποί αναδίδουν ένα άρωμα – μια ξινή, μουχλιασμένη, σαν μπογιά, πλαστική μυρωδιά, ενώ παράλληλα η υφή τους θα είναι απαλή και θα έχουν χάσει την τραγανή υφή τους.
Τέλος, αναφορικά με τη γεύση, οι χαλασμένοι ξηροί καρποί θα είναι ξινοί και πικροί και δεν θα έχουν γλυκιά γεύση.













