Η κινόα, εκτός από πηγή φυτικής πρωτεΐνης και βιώσιμου τροφίμου, προσφέρει σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας τα τριγλυκερίδια.
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου, με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα και την κλινική διατροφή, καθώς και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, μας ενημερώνει για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.
Δείτε εδώ Αλήθειες και μύθοι για την τριχόπτωση (Spoiler: βοηθάει το καστορέλαιο ή όχι;)
Αν και τα τελευταία χρόνια η κινόα έχει γίνει δημοφιλής, η πραγματικότητα είναι ότι καταναλώνεται από τον άνθρωπο εδώ και πάνω από 7.000 χρόνια. Πρόκειται για ένα τρόφιμο που αποτελεί συχνή επιλογή σε συνταγές και εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα, λόγω των θρεπτικών του συστατικών και των ευεργετικών του ιδιοτήτων.
Οφέλη για την υγεία και τη βιωσιμότητα
Η κινόα δεν είναι μόνο θρεπτική, αλλά και βιώσιμη. Αν σκεφτούμε ότι το 90% των θερμίδων στον κόσμο προέρχονται από λιγότερο από το 1% των βρώσιμων φυτικών ειδών, κατανοούμε τη σημασία της διαφοροποίησης των καλλιεργειών. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη τη κλιματική κρίση, η κινόα, που αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες και ξηρασία, εμφανίζεται ως μια εξαιρετική λύση για πιο βιώσιμες καλλιέργειες.
Είναι η κινόα υπερτροφή;
Η κινόα είναι ένα «ψευδοδημητριακό», καθώς ανήκει βοτανικά σε μια διαφορετική κατηγορία, αλλά καταναλώνεται σαν δημητριακό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες (π.χ. φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε), μέταλλα (μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο) και φυτικές ίνες (αν και σε χαμηλότερη ποσότητα σε σχέση με άλλα δημητριακά, όπως το κριθάρι ή η σίκαλη).
Δείτε εδώ Πόση ώρα βράζουμε τα αυγά
Η κινόα έχει δείξει, σε μελέτες, ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης. Σε μια ελεγχόμενη μελέτη, συμμετέχοντες που κατανάλωσαν περίπου ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα καθημερινά για 12 εβδομάδες παρουσίασαν μείωση 36% στα τριγλυκερίδιά τους, ποσοστό που συγκρίνεται με τη δράση φαρμάκων ή συμπληρωμάτων ιχθυελαίου.
Ποιες ποικιλίες κινόας είναι καλύτερες;
Η κόκκινη κινόα φαίνεται να έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από τις άλλες ποικιλίες, και οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση ή πρόληψη εκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με τις ελεύθερες ρίζες, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί σε κλινικές μελέτες. Η μαύρη και η κόκκινη κινόα είναι γενικά πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά από την πιο κοινή λευκή ποικιλία.
Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν από την επόμενη κολονοσκόπηση, καθώς μπορεί η κινόα να μπερδευτεί με παράσιτα. Υπάρχει δημοσίευση που σε αποτέλεσμα κολονοσκόπησης αναφέρονται πολυάριθμα μαυροκίτρινα ωοειδή στοιχεία, διαμέτρου 2 έως 3 χιλιοστών, ασαφούς αιτίας, που αποδείχτηκε πως ήταν απλώς κινόα που δεν είχε περάσει από πέψη.