Δίχως αμφιβολία, τα μελομακάρονα αποτελούν το πιο δημοφιλές γλυκό των Χριστουγέννων που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Όσοι, όμως, επιλέγουν να τα φτιάξουν μόνοι στο σπίτι και να μην τα αγοράσουν από το ζαχαροπλαστείο, αντιμετωπίζουν ένα σύνηθες πρόβλημα: αφού δεν καταφέρνουν να τους δώσουν την τέλεια τραγανή υφή.
Παρότι, λοιπόν, η συνταγή φαντάζει απλή, εντούτοις υπάρχει ένα βασικό σημείο που αρκετοί αγνοούν και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.
Δείτε ακόμα: Χριστούγεννα 2024: Οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Το μυστικό για τραγανά μελομακάρονα όπως του ζαχαροπλαστείου
Τα τέλεια μελομακάρονα ξεκινούν από τη σωστή ζύμη. Ίσως το λάθος που κάνεις είναι η υπερβολική ζύμωση της ζύμης, με αποτέλεσμα τα μελομακάρονα να μην είναι τραγανά εξωτερικά.
Θα πρέπει να γνωρίζεις πως όσο περισσότερο ανακατεύεις τη ζύμη, τόσο πιο πολύ αναπτύσσεται η γλουτένη, η οποία οδηγεί σε πιο σφιχτή και ελαστική υφή αντί για την επιθυμητή τραγανότητα.
Ένας επιπλέον παράγοντας που επηρεάζει την τραγανότητα των μελομακάρονων είναι η θερμοκρασία του φούρνου. Πολλές φορές, τα γλυκά μας δεν ψήνονται ομοιόμορφα επειδή ο φούρνος είτε είναι υπερβολικά ζεστός είτε σε ποιο χαμηλή θερμοκρασίααπό το απαιτούμενο.
Για ένα άρτιο αποτέλεσμα, επίλεξε μια μέτρια θερμοκρασία γύρω στους 180°C. Έτσι, τα μελομακάρονα θα ψηθούν αργά, θα αποκτήσουν την απαραίτητη χρυσαφένια κρούστα και θα έχουν την τέλεια τραγανότητα.
Δείτε ακόμα: Πώς θα φτιάξεις το viral χριστουγεννιάτικο δέντρο στον τοίχο με μια γιρλάντα!
Η αγαπημένη συνταγή της Αργυρώς για παραδοσιακά μελομακάρονα
1/3 φλ. κονιάκ
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
1 φλ. αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
1 φλ. ελαιόλαδο
3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
Για το σιρόπι
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
1 φλ. νερό
Ξύλο κανέλας
Φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder σε μπολ.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά στο μίγμα.
Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι.
Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεσμένο καρύδι.
Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.
Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
Πλάθουμε και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε ένα ταψί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180οC, να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι σε πολύ χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε τα κρύα και τα σιροπιάζουμε.
Aραδιάζουμε σε πιατέλα τα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Δείτε ακόμα: Το κρυφό συστατικό για σάλτσα ζυμαρικών εφάμιλλη ιταλικού εστιατορίου