Πόσο υγιεινή είναι η μπίρα χωρίς αλκοόλ;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας κανονικής μπίρας και μιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ;

Πόσο υγιεινή είναι η μπίρα χωρίς αλκοόλ;

Η μπίρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως.

Τα τελευταία χρόνια μεγάλο ποσοστό καταναλωτών έχει στραφεί στην κατανάλωση μπίρας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ.

Ποια είναι, λοιπόν, η διαφορά μεταξύ μιας κανονικής μπίρας και μιας εναλλακτικής με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, πέρα από την προφανή;

Όπως συμβαίνει με όλα τα αλκοολούχα ποτά, η περιεκτικότητα της μπίρας σε αλκοόλ αφορά το ποσοστό επί του συνόλου του ποτού, ή αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV).

Δείτε ακόμα: Αυτό είναι το νο1 κόλπο για να πίνεις μπίρα χωρίς να φουσκώνεις

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η νομοθεσία προβλέπει η μπίρα να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές σε αλκοόλ κατ’ όγκο:

-Χωρίς αλκοόλ – όχι περισσότερο από 0,05% ABV

-Χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ – όχι περισσότερο από 1,2% ABV

-Με αλκοόλ – περιέχει περισσότερο από 1,2% ABV

Στην παρασκευή της μπίρας χωρίς αλκοόλ, η ζύμωση πραγματοποιείται με παράλληλη θέρμανση, προκειμένου να αποτραπεί η παραγωγή αλκοόλης, ενώ όση ποσότητα αλκοόλης παράγεται, εξατμίζεται λόγω πτητικότητας.

Επειδή η θέρμανση στη διαδικασία παρασκευής μπίρας προκαλεί προβλήματα στη γεύση της, χρησιμοποιούνται καινοτόμες τεχνικές για την απομάκρυνση της αλκοόλης. Αυτές οι τεχνικές είναι η απόσταξη σε κενό αέρος και η αντίστροφη ώσμωση.

Δείτε ακόμα: Πώς να ανοίξεις τη μπίρα χωρίς ανοιχτήρι με 9 τρόπους

Πόσο υγιεινή είναι η μπίρα χωρίς αλκοόλ;

Διατροφικό προφίλ

Αν και έχει παρόμοια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και σάκχαρα με την κανονική μπίρα, ο αριθμός των θερμίδων στις μπίρες με λίγο ή καθόλου αλκοόλ, τις διαφοροποιεί.

H χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ οδηγεί συνήθως σε λιγότερες θερμίδες.

Η μπίρα φτιάχνεται από βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά και αποτελεί πηγή φυσικών φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες, η πλειονότητα των οποίων (περίπου 70-80%) προέρχεται από τη βύνη.

Οι πολυφαινόλες έχουν αρκετά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος, της η μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της μείωσης των φλεγμονών.

Δείτε ακόμα: Κοκτέιλ: Ποια έχουν λιγότερες θερμίδες

Γιατί να επιλέξω μπίρα με λίγο ή χωρίς αλκοόλ;

Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αλκοόλ είναι «μια τοξική και ψυχοδραστική ουσία», η οποία συνδέεται με τρία εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Δεν είναι μόνο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιζήμια για την υγεία. Ακόμη και η μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, σε τακτική βάση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, επειδή η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, στη διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο και στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Με πληροφορίες από goodFOOD

Avatar of Κωνσταντίνος Καράπαπας
Ο Κωνσταντίνος Καράπαπας γεννήθηκε το 1984 στην Θεσσαλονίκη και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα. Σπούδασε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες στο ΤΕΙ Λάρισας. Από το 2007 ασχολείται με την κατασκευή ιστοσελίδων και το SEO. Υπήρξε ιδιοκτήτης και δημιουργός του επιτυχημένου ενημερωτικού μέσου Dnews (dikaiologitika.gr) από όπου το 2023 αποχώρησε. Είναι διευθυντής του Pelop.gr , του ενημερωτικού website της ιστορικής εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στο e-howto.gr έχει αναλάβει να μας ενημερώνει για θέματα τεχνολογίας και όχι μονο.