Οι ελιές, με την αλμυρή γεύση και τη χαρακτηριστική μαστιχωτή υφή τους, αποτελούν θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής και έχουν κερδίσει ολοένα και περισσότερους φίλους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από συνοδευτικό στο καλοκαιρινό μπάρμπεκιου μέχρι νόστιμο σνακ απευθείας από το βάζο, οι ελιές έχουν πια πρωταγωνιστική θέση στο καθημερινό τραπέζι.
Δείτε Σε τσίμπησε σφήκα ή μέλισσα; Κάνε ΑΥΤΟ αμέσως
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των ντελικατέσεν βρίσκει κανείς άπειρες παραλλαγές: γεμιστές με τυρί, μαριναρισμένες με δεντρολίβανο, ή απλώς φυσικές. Ως αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής διατροφής, θεωρούνται ευεργετικές για την υγεία. Αλλά πόσο αλήθεια ισχύει αυτό;
Η διατροφολόγος Sophie Trotman αναγνωρίζει ότι οι ελιές είναι μια σαφώς πιο υγιεινή επιλογή από τα επεξεργασμένα σνακ, ωστόσο εφιστά την προσοχή σε ορισμένους κινδύνους.
Τα διατροφικά οφέλη των ελιών
Πλούσιες σε «καλά» λιπαρά
Σύμφωνα με την Telegraph, οι ελιές είναι μοναδικές στο είδος τους, καθώς περιέχουν υψηλά ποσοστά μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, κυρίως ελαϊκό οξύ (omega-9), το οποίο έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα φλεγμονής, καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία και ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.
Η Dr. Federica Amati, επικεφαλής διατροφολόγος της εταιρείας ZOE, εξηγεί: «Αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ή να βελτιώσετε τη ρύθμιση του σακχάρου, τα λιπαρά των ελιών μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά».
Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου
Περιέχουν πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου, ενώ παράλληλα καταπολεμούν τις φλεγμονές. Επίσης, η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα
Οι μαύρες ελιές ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, του δέρματος και του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, περιέχουν ασβέστιο και χαλκό, απαραίτητα για γερά οστά, σωστή νευρική λειτουργία και παραγωγή ενέργειας.
Τα μειονεκτήματα: Τι να προσέξετε
Ο κύριος προβληματισμός αφορά την υψηλή περιεκτικότητα των ελιών σε νάτριο λόγω της επεξεργασίας τους σε άλμη. «Μια χούφτα ελιές μπορεί να περιέχει έως 0,6 γραμμάρια αλατιού», προειδοποιεί η Trotman. Η σύσταση είναι να ξεπλένονται πριν την κατανάλωση.
Δείτε Πώς αυτό το φυτό θα σε κάνει να ξενοιάσεις από τα κουνούπια
Επιπλέον, κάποιες ελιές μπορεί να είναι πλούσιες σε θερμίδες, κάτι που απαιτεί προσοχή σε δίαιτες απώλειας βάρους.
Πράσινες ή μαύρες; Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή;
Οι πράσινες ελιές συλλέγονται νωρίτερα, είναι πιο σφιχτές και με ελαφρώς ξινή γεύση. Οι μαύρες, ωριμότερες, περιέχουν περισσότερες πολυφαινόλες και λιπαρά οξέα. Παρά τις μικρές διαφορές, οι ειδικοί προτείνουν την εναλλαγή μεταξύ των δύο για μεγαλύτερη διατροφική ποικιλία.
Τι ισχύει για τις ελιές με πρόσθετα υλικά;
Οι ελιές γεμιστές με σκόρδο, τυριά ή μυρωδικά ενισχύουν το διατροφικό τους προφίλ. Το σκόρδο, για παράδειγμα, δρα ως πρεβιοτικό, ενώ τα σκληρά τυριά προσφέρουν επιπλέον ασβέστιο. Προσοχή μόνο στις ελιές που διατηρούνται σε επεξεργασμένα έλαια. Η προτίμηση πρέπει να δίνεται σε εκείνες που είναι σε ελαιόλαδο.
Ελιές ή ελαιόλαδο; Ποιες οι διαφορές;
Οι ελιές έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ το ελαιόλαδο υπερτερεί σε αντιοξειδωτικά και δεν περιέχει καθόλου νάτριο. Το ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με μειωμένη αρτηριακή πίεση και αντιφλεγμονώδη δράση όταν χρησιμοποιείται ως βασικό λιπαρό στοιχείο της διατροφής.
Συμπέρασμα: Πόσο υγιεινές είναι οι ελιές;
«Δεν μπορώ να βρω κανέναν λόγο να μην τρώει κανείς ελιές, εκτός αν δεν του αρέσουν», τονίζει η Dr. Amati. Η συμβουλή της: προσθέστε τις σε σαλάτες, φαγητά ή καταναλώστε τις ως σνακ – με μέτρο και προσοχή στο αλάτι.
Τα μειονεκτήματα
Το κύριο σημείο διαφωνίας της Trotman είναι η υψηλή περιεκτικότητα των ελιών σε αλάτι.
«Είναι παστωμένες σε άλμη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Και γνωρίζουμε ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση», εξηγεί η ίδια, κάτι που σημαίνει ότι τα άτομα με υψηλή πίεση ή υπέρταση θα πρέπει να τις καταναλώνουν με μέτρο.
Ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας συνιστά να μην υπερβαίνετε τα 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα για τους ενήλικες και 1 έως 5 γραμμάρια την ημέρα για τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, μια χούφτα ελιές μπορεί να περιέχει 0,6 γραμμάρια αλάτι.
Η Trotman συνιστά να ξεπλένετε την άλμη για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου. «Δεν χάνετε πραγματικά θρεπτικά συστατικά, οπότε θα το συνιστούσα, ειδικά αν σας απασχολεί η αρτηριακή πίεση», λέει.
Ορισμένες ελιές μπορεί επίσης να είναι πλούσιες σε θερμίδες, οπότε η Trotman συνιστά να προσέχετε το μέγεθος της μερίδας, ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.
Ενώ η Δρ Amati πιστεύει ότι υπάρχουν λίγοι κινδύνοι για την υγεία που σχετίζονται με τις ελιές, συμβουλεύει τα άτομα με ευαίσθητο έντερο να προτιμούν τις πράσινες ποικιλίες.
Δείτε Γιατί δεν πρέπει να μένεις με βρεγμένο μαγιό στην παραλία
Συχνές Ερωτήσεις
Είναι οι ελιές ασφαλείς για όλους;
Ναι, αλλά όσοι έχουν ευαισθησία στο νάτριο ή υπέρταση πρέπει να προσέχουν την ποσότητα.
Πόσες ελιές να τρώμε την ημέρα;
Με μέτρο και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Κάνουν καλό στο δέρμα;
Ναι – η βιταμίνη Ε και τα υγιεινά λιπαρά συμβάλλουν στην ελαστικότητα και ενυδάτωση του δέρματος.