Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (ΕΠΕΛ) είναι ένας θησαυρός στη μεσογειακή διατροφή, αλλά η διατήρηση της υψηλής του ποιότητας απαιτεί προσοχή και σίγουρα η καλύτερη λύση δεν είναι να παραμένει στον τενεκέ για πολύ καιρό.
Σε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο δεν βελτιώνεται με τον χρόνο. Αντίθετα, η ποιότητά του αρχίζει να υποβαθμίζεται από τη στιγμή που εμφιαλώνεται, επηρεαζόμενη από τέσσερις βασικούς «εχθρούς»: το φως, τη θερμοκρασία, το οξυγόνο και τον χρόνο.
Αν και ο τενεκές αποτελεί παραδοσιακή επιλογή αποθήκευσης, η έρευνα δείχνει ότι οι συνθήκες στις οποίες διατηρείται επηρεάζουν καθοριστικά τη διάρκειά του.
Δείτε εδώ πώς να ξεχωρίζετε το καλό ελαιόλαδο από την ετικέτα
Ο τύπος της συσκευασίας παίζει κεντρικό ρόλο, ειδικά σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός τενεκέ και υψηλών θερμοκρασιών αποθήκευσης (π.χ. 26°C) επιταχύνει σημαντικά την υποβάθμιση της ποιότητας του λαδιού. Συγκεκριμένα, δείγματα που αποθηκεύτηκαν υπό αυτές τις συνθήκες εμφάνισαν το γευστικό ελάττωμα της ταγγίλας, ένα σαφές σημάδι οξείδωσης και αλλοίωσης.
Αντίθετα, η αποθήκευση σε σκούρο πράσινο γυαλί και σε χαμηλές θερμοκρασίες (π.χ. 6°C) φαίνεται να προλαμβάνει αποτελεσματικότερα την υποβάθμιση.
Το φως – τόσο το ηλιακό όσο και αυτό από τις λάμπες του σπιτιού – είναι ένας καταστροφικός παράγοντας. Έρευνα 12 μηνών απέδειξε ότι:
Το ελαιόλαδο που αποθηκεύτηκε στο σκοτάδι διατήρησε χαμηλότερα επίπεδα οξείδωσης και τα θετικά του οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σε μεγαλύτερη ένταση.
Το προϊόν που εκτέθηκε στο φως έχασε τον χαρακτηρισμό του ως “εξαιρετικά παρθένο” μόλις μετά από 2 μήνες αποθήκευσης.
Εδώ, ο τενεκές έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του διαφανούς γυαλιού: είναι αδιαπέραστος στο φως. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του ακυρώνεται αν εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία.

Η επίδραση του οξυγόνου
Κάθε φορά που ανοίγουμε μία συσκευασία (είτε πρόκειται για τενεκέ είτε για γυαλί), επιτρέπουμε στο οξυγόνο να εισέλθει και να έρθει σε επαφή με το λάδι. Το οξυγόνο είναι καταλύτης της οξείδωσης, επηρεάζοντας αρνητικά:
Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα).
Τις χημικές αναλύσεις (επίπεδα οξείδωσης).
Για τον λόγο αυτό, ένας μεγάλος τενεκές, αν ανοιχτεί, πρέπει να καταναλωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ή να μεταγγιστεί σε μικρότερα, σκούρα δοχεία.
Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος
Σε αντίθεση με άλλες τροφές, το λάδι χάνει τα θετικά του χαρακτηριστικά με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και στις ιδανικές συνθήκες, η φρεσκάδα και τα οφέλη του μειώνονται.
Επομένως το ελαιόλαδο έχει ημερομηνία λήξης και καλό είναι να καταναλώνεται εντός του πρώτου χρόνου από την παραγωγή του για τη μέγιστη απόδοση των συστατικών του.
Πώς θα αποθηκεύσετε σωστά το ελαιόλαδο (είτε σε τενεκέ είτε σε γυαλί)
Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής του ελαιολάδου και να απολαμβάνετε τα θετικά του χαρακτηριστικά για όσο το δυνατόν περισσότερο, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:
Αποθηκεύστε το λάδι σε κλειστό ντουλάπι ή σε χώρο όπου δεν υπάρχει έκθεση σε καμία μορφή φωτός (ούτε φυσικό ούτε τεχνητό).
Διατηρήστε το σε χώρο με σταθερή και σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, ιδανικά μεταξύ 18 και 20°C. Αποφύγετε πάση θυσία την τοποθέτηση δίπλα σε πηγές θερμότητας (κουζίνες, καλοριφέρ).
Αν αποθηκεύετε σε τενεκέ, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι πραγματικά δροσερός και μακριά από θερμότητα. Αν μεταγγίσετε το λάδι, επιλέξτε σκούρα γυάλινη συσκευασία.
Αγοράστε μέγεθος συσκευασίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Μόλις ανοιχτεί ο τενεκές ή το μπουκάλι, προσπαθήστε να καταναλώσετε το λάδι άμεσα, ώστε να περιορίσετε τη συνεχή επαφή με το οξυγόνο.
Δείτε εδώ πώς να αποθηκεύετε σωστά το ελαιόλαδο








